NICK MASON: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΙΟ ΑΘΟΡΥΒΟΥ PINK FLOYD

Αυτή είναι η πρώτη φορά, που η στήλη Ποιος Θυμάται, παρουσιάζει το πλέον αθόρυβο μέλος ενός συγκροτήματος του οποίου η προσωπική καριέρα είναι πολύ μικρή. Χρειάζεται όμως να γίνει, αφού ο 78χρονος Nick Mason θα έλθει στην Ελλάδα στις 3 Ιουνίου (Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη) και την επομένη στις 4 Ιουνίου (Τεχνόπολη) στην Αθήνα. Γεννήθηκε στο  Birmingham και μεγάλωσε στο Hampstead του Λονδίνου, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Regent Street Polytechnic, για να σχηματίσει το 1964 τους Sigma 6, μαζί με τους Roger Waters, Bob Klose και Richard Wright. Στη συνέχεια τον βρίσκουμε στους Pink Floyd, στους οποίους ήταν ιδρυτικό μέλος κι έως σήμερα είναι το μοναδικό  μέλος τους που έχει παίξει σε όλα τα άλμπουμ τους!  Αν και το όνομά του αναγράφεται στα κλασικά κομμάτια "Echoes", "Time", "Careful with That Axe, Eugene" και "One of These Days"(σε αυτό η φωνή του είναι αυτή που ακούγεται), η παρουσία του είναι ιδιαίτερα χαμηλόφωνη και ποτέ δεν έχει ακουστεί το παραμικρό ακόμα και για την προσωπική ζωή του, με μόνη εξαίρεση την αγάπη του για τα αυτοκίνητα ταχύτητας.

Μάλιστα, το 1986 κυκλοφόρησε το documenter Life Could Be a Dream όπου παρουσιάζει ο ίδιος το hobby του αλλά και τα αυτοκίνητά του, μια Alfa Romeo 8C,  μια  Bentley 4½ Litre (ανήκε στον πατέρα του), μια Bugatti Type 35,μια Jaguar D-Type,μια Ferrari 250 LM, μια Ferrari BB LM, μια Maserati Tipo 61 και μια McLaren F1 GTR. Έχει 40 Ferrari στην κατοχή του!!! Μόνο αυτά! Έχει εκδώσει και τα βιβλία Into the Red(1988) και Passion for Speed: Twenty-four Classic Cars that Shaped a Century of Motor Sport Hardcover.όπου μιλάει για τις εμπειρίες του με τα αυτοκίνητα και διηγείται ιστορίες. Γράφοντας για βιβλία, το 2004 κυκλοφόρησε το  Inside Out: A Personal History of Pink Floyd με ιστοριές  από τη  ζωή του με τους Pink Floyd.
Να ξανά γυρίσουμε στη μουσική και στους Pink Floyd που από το The Piper at the Gates of Dawn(1967), συμμετέχει σε κάθε άλμπουμ τους με τα μόνα κομμάτια που έχει συνθέσει εξ ολοκλήρου μόνος του να είναι το "The Grand Vizier's Garden Party Parts 1–3" (από το Ummagumma) και "Speak to Me" (από το The Dark Side of the Moon). Εκτός από το "One of These Days", η φωνή του ακούγεται και στα "Signs of Life" και"Learning to Fly". Παρά τις νομικές συγκρούσεις σχετικά με την ιδιοκτησία του ονόματος "Pink Floyd", που ξεκίνησαν το 1985 όταν αποχώρησε ο Waters, έχει καλή σχέση μαζί του, αποτελώντας στην ουσία τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Waters και των υπολοίπων Pink Floyd. Το 2002 εμφανίστηκε μαζί του στις 2 τελευταίες ημέρες της περιοδείας, παίζοντας το "Set the Controls for the Heart of the Sun", ενώ και το 2006 έπαιξε σε ορισμένες συναυλίες του με πιο σημαντική αυτή του Ιούλιου του 2005 όταν οι Mason, Gilmour, Wright και Waters έπαιξαν μαζί στη σκηνή για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια στη συναυλία Live 8 στο Λονδίνο. To Μαΐου toy 2007, ο Mason, έπαιξε και πάλι μαζί του στο Earls Court, ολόκληρο το The Dark Side of the Moon.


ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΕΣ
Το 1981 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Fictitious Sports, με τη συμμετοχή των Robert Wyatt (τραγούδι, των Soft Machine), Carla Bley(πλήκτρα, όλα τα κομμάτια είναι δικές της συνθέσεις), Chris Spedding κιθάρες, Steve Swallow μπάσο κ.α. ενώ το εξώφυλλο επιμελήθηκε η Hipgonsis.Το 1985 συνεργάστηκε με τον κιθαρίστα Richard Fenn (10cc, Mike Oldfield, Rick Wakeman, Hollies) και κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Profiles καθώς και τα soundtracks, Life Could Be a Dream (1986), White of the Eye(1987), Body Contact( 1987) και Tank Malling(1988).
Και ερχόμαστε στο παρόν όπου το 2018 σχημάτισε τους Nick Mason's Saucerful of Secrets, με τους οποίους ερμηνεύει κομμάτια της πρώτης ψυχεδελικής εποχής των Pink Floyd.Μαζί του ο session-tour μπασίστας των Pink Floyd, Guy Pratt, ο τραγουδιστής και κιθαρίστας των Spandau Ballet, Gary Kemp κι ο οργανίστας Orb, Dom Beken. Το συγκρότημα βγήκε για περιοδεία αλλά αναγκάστηκε να τη διακόψει λόγω της πανδημίας, ενώ πρόλαβε και κυκλοφόρησε το live album και dvd, Live at the Roundhouse.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

2/5/22

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου