ΕΙΝΑΙ ΤΟ MAGIC ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΩΝ GILLAN;


Μετά την αποχώρησή του από τους Τιτανοτεράστιους, ο Ian Gillan θα σχηματίσει τους Ian Gillan Band με τους οποίους  θα κυκλοφορήσει 3 άλμπουμ. Η jazz fusion μουσική κατεύθυνση του σχήματος απογοήτευσε τους fans αναγκάζοντας τον να διαλύσει το γκρουπ και να σχηματίσει τους Gillan διατηρώντας στην θέση του μόνο τον Colin Towns (πλήκτρα). Ο Gillan θα επιστρέψει στον σκληρό ήχο κυκλοφορώντας από το 1978 έως το 1982 έξι δίσκους με κύκνειο άσμα τους το πολύ καλό Magic (1982).
Εδώ ο Gillan πλαισιώνεται από τον νυν κιθαρίστα των Iron Maiden, Janick Gers, τον Colin Towns στα πλήκτρα και τους John McCoy και Mick Underwood στο μπάσο και στα τύμπανα αντίστοιχα. Με αυτή την σύνθεση οι Gillan θα μπουν στα Kingsway Recorders studios του Λονδίνου τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1982 και θα ηχογραφήσουν το άλμπουμ, που θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο του ιδίου έτος.
Το Magic ανοίγει ιδανικά με το εκρηκτικό What's the Matter με την τσιρίδα - σήμα κατατεθέν του Ian και τα τέρμα τα γκάζια  σε κιθάρες και τύμπανα. Οι ταχύτητες πέφτουν στο mid tempo Bluesy Blue Sea. Ο Gillan εμπνεύστηκε τους στίχους για το κομμάτι καθώς απολάμβανε την θέα από τον γκρεμό στην παραλία του Branscombe στο νότιο Devon. Χαζεύοντας την άγρια θάλασσα και τα υπόλοιπα στοιχεία της φύσης συνειδητοποίησε ότι η ταραγμένη ψυχολογική του κατάσταση ταυτιζόταν με το περιβάλλον. Η παραμονή του στο Devon τον βοήθησε να χαλαρώσει και να ανασυντάξει τις δυνάμεις του σε μια ταραγμένη περίοδο αμφιταλάντευσης όπως θα δούμε παρακάτω.
Οι επόμενες πέντε συνθέσεις είναι προϊόν συνεργασίας του Gillan με τον Colin Towns (πλήκτρα). Στο Caught in a Trap, τo βαρύ riff στην κιθάρα δημιουργεί αντίθεση με τα απόκοσμα πλήκτρα του Towns. Ακολουθεί το Long Gone, το πιο «χαρούμενο» κομμάτι του Magic, το οποίο κυκλοφόρησε και ως single. O Gillan έχει δηλώσει την έκπληξη που αισθάνθηκε το 1984, όταν άκουσε για πρώτη φορά το Jump των Van Halen! Η εισαγωγή της μεγάλης επιτυχίας των Αμερικανών  «μοιάζει» πολύ με το Long Gone. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Eddie ήταν μεγάλος θαυμαστής του Gillan και είχε συναντήσει και από κοντά τον μεγάλο ερμηνευτή εκφράζοντας τον θαυμασμό στο πρόσωπό του! Τo Driving Me Wild είναι μια κλασική ροκ σύνθεση με την θεϊκή ερμηνεία του Gillan να ξεχωρίζει!


Το Demon Driver, που ανοίγει την δεύτερη πλευρά, είναι κατά γενική ομολογία η καλύτερη σύνθεση του δίσκου. Την μυστηριακή εισαγωγή με τα σκοτεινά πλήκτρα του Towns και τα παραμορφωμένα φωνητικά του Gillan διαδέχεται το γρήγορο μέρος με τις στοιχειωμένες μελωδίες του Towns να είναι παντού. Εντυπωσιακή είναι και η μελωδική γέφυρα λίγο μετά τα μέσα του κομματιού, ενώ ο Gillan δείχνει για μια ακόμα φορά πόσο μεγάλος ερμηνευτής είναι.
Στο Living a Lie οι ταχύτητες θα πέσουν και πάλι με την μαγική φωνή του Gillan να εντυπωσιάζει! Το You're So Right με τον ανεβαστικό του ρυθμό και το πιασάρικο ρεφρέν του κολλάει στο μυαλό του ακροατή.
Ακολουθεί η πολύ καλή διασκευή του Living for the City του μεγάλου Stevie Wonder, που κυκλοφόρησε και ως single. Αν και αρχικά η επιλογή ξένισε τους φίλους του γκρουπ, γρήγορα διαπιστώνει κανείς ότι ο Gillan δεν δυσκολεύτηκε να το φέρει στα δικά του μέτρα! Αποτελεί τον ιδανικό επίλογο παρότι το άλμπουμ κλείνει με την ορχηστρική επανεκτέλεση του Demon Driver διάρκειας σχεδόν 40 δευτερολέπτων!
Παρά το γεγονός ότι βασικό συνθετικό δίδυμο παραμένουν οι Gillan και Towns, το Magic ακούγεται πιο «εμπορικό» σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό εν πολλοίς οφείλεται και στην παραγωγή του Mick Glossop. Το Magic ωστόσο έφτασε ως την 17η θέση των βρετανικών charts – πέντε θέσεις χαμηλότερα από το Double Trouble (1981), που προηγήθηκε.
ΤΑ "ΕΣΩΤΕΡΙΚΆ" ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
 Η κατάσταση όμως και μεταξύ των μελών του σχήματος δεν ήταν καλή. Οι σχέσεις μεταξύ ορισμένων μελών ήταν τεταμένες. Την απογοήτευση του Gillan επέτεινε και η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει, καθώς ο ίδιος μεταξύ άλλων χρηματοδοτούσε όχι σπάνια και το συγκρότημα! Ο Gillan είχε στρέψει τις ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης στην περιοδεία, που θα ακολουθούσε. Η ατυχία όμως δεν άργησε να χτυπήσει την πόρτα. Στην δεύτερη κιόλας εμφάνιση της περιοδείας ο Gillan διεγνώσθη με αμυγδαλίτιδα χάνοντας εντελώς την φωνή του! Η ασθένεια ανάγκασε το σχήμα να αναβάλλει κάποιες από τις εμφανίσεις του.
Λίγες μέρες αργότερα η φωνή του Gillan επανήλθε, ο ίδιος όμως αισθανόταν κουρασμένος  λόγω όσων προαναφέραμε. Η περιοδεία ωστόσο υπό την πίεση των οικονομικών προβλημάτων, θα συνεχιστεί μη δίδοντας χρόνο στον Gillan να ξεκουράσει την φωνή του.
Σε αυτήν την δύσκολη περίοδο θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες προοπτικές επαναδραστηριοποίησης των Τιτανοτεράστιων. Τελικά ο Gillan θα ενώσει τις δυνάμεις του με τους Black Sabbath. Οι Gillan είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο τους. Μια νέα εποχή για την μουσική ανέτειλε με συγκροτήματα όπως οι Metallica, και οι Medadeth να εμφανίζονται στο προσκήνιο.

ΤΙ ΣΤΙΧΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ MAGIC

Το Magic παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο γιατί το συγκρότημα διευρύνει τους μουσικούς του ορίζοντες, αλλά κυρίως λόγω στιχουργικού περιεχομένου. Έχει υποστηριχθεί, εκ των υστέρων φυσικά, η άποψη ότι το Magic είναι ένα concept άλμπουμ με τους στίχους να πραγματεύονται τα μελλοντικά σχέδια του ηγέτη σου συγκροτήματος: Την αποχώρησή του και την συνακόλουθη την διάλυση της μπάντας.
Ήδη από το 1982 και καθώς το NWOBHM είχε αρχίσει να χάνει την δυναμική του, το ενδεχόμενο επανένωσης των Τιτανοτεράστιων απασχολεί τον μουσικό τύπο της εποχής. Η απάντηση του Gillan στις φήμες για την επανένωση της MK II ήταν κρυμμένη σε κοινή θέα!
Tίτλοι κομματιών όπως Caught In A Trap, Long Gone, Living A Lie, Breaking Chains και Purple Sky είναι αποκαλυπτικοί της διάθεσης του Gillan που διαπραγματεύεται θέματα  όπως η παγίδευση, η εξαπάτηση, η απόδραση και η αναγέννηση. Δίδεται η εντύπωση ενός εγκλωβισμένου ανθρώπου (υπενθυμίζουμε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε) και την επιθυμία του να απεμπλακεί. Στα 8 από τα 12 κομμάτια, που το συγκρότημα συνολικά ηχογράφησε (εξαιρώ τις διασκευές) υπάρχουν αναφορές στην επερχόμενη διάλυση.
Στο Breaking Chains (b-side) έχουμε αρκετές αναφορές στην δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία είχε περιέλθει:
Ten years of hard sweat, I’m sitting here with a mess of bad debt
I’m down, flat broke, sitting here and you know it’s no joke
I ain’t tired, I ain’t dead, going crazy getting out of my bed, here we go, got another show
Hot dog, cool bitch, feels good but you will not get rich…
Είναι τόσο δεινή η θέση του ώστε στο Demon Driver ο Gillan αναφέρει:
I’m trapped here in this tomb, Hell fire here in this womb, this earth
Η μη υγιής σχέση με τα άλλα μέλη του συγκροτήματος αποτυπώνεται και στο Living a Lie, το οποίο επιφανειακά αναφέρεται σε κάποιον, ο οποίος είναι ερωτευμένος με την σύντροφό του, παραμένει ωστόσο σε μια μη υγιή σχέση.
Going down going down, down to deceive, coming round, around I believe

Lay me down, lay me down I can’t breathe, I’m living a lie
It’s just another lie
Πέραν των δυσχερειών που αναφέραμε ο Gillan προβάλει την φιλοδοξία ως μία ακόμα αιτίαση για την αποχώρησή του. Στο Driving Me Wild αναφέρει:
What can you do when you stay is your soft and easy life, when ambition is burning to make a break?
What can I do? Lost in a haze, telling you how but I’m just in a daze
Στο Long Gone επίσης διαφαίνεται ότι η απόφαση του Gillan είναι ήδη ειλημμένη
Say what you’re going to say. I’ll never turn you away but you’ll never make me stay
I’ll come back when the trees stop growing, I’ll come back when the tide stops flowing
I’ll look around when there’s no complaining, I will not return
Send love to the old ways, love to the city haze, I’m gone, long gone
Η θέλησή του να δραπετεύσει από την δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει αποκαλύπτεται και στο Demon Driver, όπου η επιθυμία του αυτή εκφράζεται μεταφορικά με όρους οδήγησης
Goodbye habit, boring Sunday, Monday slow death
Hello freedom, faster freeways, clean air sweet breath
Υποψιάζεται ότι η φυγή του θα προκαλέσει αναστάτωση σε όσους αφήνει πίσω, αλλά θεωρεί ότι πρέπει να μείνει πιστός στις αποφάσεις του παρά τις όποιες συνέπειες και ελπίζει ότι θα καταλάβουν τους λόγους πίσω από την απόφασή του αυτή! Με αφορμή τα παραπάνω στο Bluesy Blue Sea έχουμε την προσευχή ενός ανθρώπου στην θάλασσα καθώς ετοιμάζεται να ταξιδέψει:
Sitting here with the bottom line, you wanna know what, I’m gonna take my time
It may be good but it could be bad it drives me mad
Looking deep in my moody eyes, feeling good well I got a big surprise
Lock me up if I’ve done you wrong, you’ll never sing my song
Got a dream in December days, I can’t reach it but I’m gonna change my ways
Forget the wind and forget the now, you gotta let me go
Sitting here like a lunatic, you wanna know what and don’t it make you sick
Yes I may be right I may be wrong, but you can’t sing my song
Bluesy Blue Sea won’t you favour me


Ο Gillan προαναγγέλει την απόφαση του στο Bluesy Blue Sea με τον στίχο:
Got a dream in December days
Ο Gillan όπως αναφέραμε διέλυσε το συγκρότημά του μετά την τελευταία ζωντανή εμφάνισή τους την 17η Δεκεμβρίου του 1982 ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή του στους Τιτανοτεράστιους.
Ο Gillan έδωσε όλες του τις δυνάμεις στο σχήμα, αλλά πλέον πρέπει να αποδεσμευθεί και ελεύθερος να κυνηγήσει το όνειρο. Αναφέρει στο Breaking Chains:
How can I be so sad? I gave everything I had
Now that I’m free again, I’m strong and I’m breaking chains
Here’s the dream that I’ve been searching for, I know ’cause I’ve been here before.
Ο τελευταίος στίχος αναφέρεται στην προηγούμενη θητεία τους στους Purple και στην πολυπόθητη επανένωσή τους.
Την ίδια εντύπωση για την απόφασή του να εγκαταλείψει το σχήμα και να επιστρέψει στους Purple, αλλά και τους ενδοιασμούς του για το εγχείρημα έχουμε και στο Purple Sky.
When I’m cruising you know I’m confusing my head
When I’m choosing there’s no one that I want instead
Purple sky, get me by, purple sky get me high, get me high, free and high, purple sky
Deceit
Δεδομένου ότι ο Gillan είχε γράψει τους στίχους πριν μπει στο studio τον Ιούλιο του 1982 και λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι η τελευταία εμφάνιση του σχήματος πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους διαπιστώνουμε ότι ο Gillan κράτησε μυστικές τις προθέσεις του τουλάχιστον έξι μήνες!

Το εσώφυλλο με τους στίχους


ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΑ

Σε αυτήν την δύσκολη περίοδο θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες προοπτικές επαναδραστηριοποίησης των Τιτανοτεράστιων. Τελικά ο Gillan θα ενώσει τις δυνάμεις του με τους Black Sabbath. Οι Gillan είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο τους. Μια νέα εποχή για την μουσική ανέτειλε με συγκροτήματα όπως οι Metallica, και οι Medadeth να εμφανίζονται στο προσκήνιο.  Εξάλλου ο Gillan επικαλούμενος την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης στον λαιμό θα παύσει το συγκρότημα μένοντας ελεύθερος για την πολυπόθητη ανανέωση. Ο Blackmore ωστόσο θα αποφασίσει να κυκλοφορήσει ένα ακόμα άλμπουμ με τους Rainbow παρατείνοντας την επανένωση και δίδοντας τον χρόνο στον Gillan να ενταχθεί στoυς Sabbath! Η γρήγορη ανάκαμψη και η ένταξή του στους Sabbath αιφνιδίασε τους πρώην συνεργάτες του, οι οποίοι θεώρησαν ότι εξαπατήθηκαν. Εξέφρασαν μάλιστα την απογοήτευση για τον πρώην αρχηγό τους τόσο με δηλώσεις στον βρετανικό τύπο, όσο και με τραγούδια που συνέθεσαν προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την συμπεριφορά και τα κίνητρα του Gillan. Μάλιστα ο John McCoy έγραψε ως απάντηση τους στίχους του Because You Lied παραθέτοντας την δική του οπτική για τα πράγματα!
TRIVIA 

  • To Purple Sky αν και πολύ καλή σύνθεση, δεν συμπεριελήφθη στο Magic, ούτε καν χρησιμοποιήθηκε ως b-side, αλλά δόθηκε δωρεάν με την αγορά ενός τεύχους του περιοδικού Flexipop!
  • Η remastered έκδοση του άλμπουμ περιέχει πλούσιο bonus υλικό. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ 

6/5/22

Ο ΕΠΑΜΕΝΩΝΔΑΣ ΚΟΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ MAGIC
Φθινόπωρο 1982, απόγευμα Παρασκευής, παρακολουθώ το Μουσικόραμα στην ΕΤ1(τότε υπήρχαν μόνο η ΕΤ1 και ΕΤ-2, κανένα άλλο κανάλι). Η εκπομπή παρουσιάζει νέες κυκλοφορίες κι ανάμεσα στα pop hits της εποχής, η μαυρόασπρη οθόνη της Saba τηλεόρασης, γεμίζει με την εμφάνιση των Gillan όπου διασκευάσαν το “Living for the City του Stevie Wonder!  Ξαφνιάστηκα ευχάριστα και ρούφηξα τη μαγεία της στιγμής και τη διηγόμουν για ημέρες στους φίλους μου καθώς ήταν η πρώτη επαφή μου με το Magic των Gillan. Αρχίζοντας από το «μαγικό» εξώφυλλο, ο δίσκος έχει ότι χρειάζεται για να σε κερδίσει με την πρώτη ακρόαση με τη φωνή του Ian Gillan σε φοβερή φόρμα και την μπάντα να αποδίδει εξαιρετικό hard rock, με metal διάθεση  και κολλητικά ρεφρέν, μελωδίες και blues περάσματα. Με το Magic έκλεισε η πιο πετυχημέvη περίοδος του συγκροτήματος (1978-1982) κατά την οποία ο ήχος τους αποτέλεσε διαβάτηριο για headliners εμφανίσεις, ακόμα και σε NWOBHM φεστιβάλ.

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου