GHOST - OPUS EPONYMUS(2010): ΑΠΟΚΟΣΜΟ, ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ


Η αλλαγή τίτλου της ενότητας (από A.OR Chronicles/Melodic σε Garden of Eden) μας έδωσε την ευκαιρία να ανοίξουμε το ύφος των δίσκων που παρουσιάζουμε κι έτσι  το πρώτο άλμπουμ των Σουηδών Ghost Opus Eponymous (2010) χωρά με …άνεση. Θυμάμαι, τα 2 δυνατά τραγούδια τους"Ritual"  και "Stand by Him", τα είχα ανακαλύψει από δυο cd που συνόδευαν παλαιότερα τεύχη του αγγλικού περιοδικού Classic Rock (το Death from Above και Splat οι τίτλοι των cd, αμφότερα του 2011). Οι Ghost έχουν την ιδιαιτερότητα να κατάγονται από τη Σκανδιναβία και ενώ περιμένεις να έχουν ένα βαρύ/doom ήχο, σε προσγειώνουν σε μια ξεχωριστή, προσωπική metal αίσθηση, ντυμένη με μια σατανική διάθεση, μεταμφιέσεις που διατηρούν μυστική την ταυτότητα τους (τουλάχιστον στην αρχή), shock rock, κι όλο αυτό να έχει μια πολύ ιδιαίτερη μυστικότητα που αρέσει στον κόσμο, δημιουργώντας μια απόκοσμη ατμόσφαιρα. Βέβαια, στην αρχή υπήρχε ένα ερωτηματικό για τις προθέσεις τους, γιατί πίσω από τόσο μακιγιάζ και μασκάρεμα, μπορεί να κρυβόταν ένα κακοστημένο ανέκδοτο. Όσοι όμως άκουσαν προσεκτικά το Opus eponymous, ανακάλυψαν όχι απλά τα 3 προαναφερθέντα τραγούδια, αλλά ένα καινούργιο hard ήχο με πολλά vintage στοιχεία όπως τα πλήκτρα που μου θυμίζουν έντονα αρχές δεκαετίας του 70, και παρακινδυνεύω να γράψω…Ray Manazarek. Πιο πολύ όμως αρέσει η μουσική τους, που είναι τόσο hard όσο χρειάζεται για να ξεχωρίζει η μελωδία τους με τα "Ritual" και "Stand by Him"μαζί με το ιδιαίτερα θεαματικό "Satan Prayer", να ξεχωρίζουν εύκολα, με τραγουδιστή τον  Tobias Forge που δεν χρειάζεται γρυλίζει ή ουρλιάζει!΄Δεν θα μπω στη διαδικασία να ψάξω να βρω τις μουσικές τους καταβολές, ίσως και να τους διακρίνει μια πρωτοτυπία, γιατί δεν μου θύμισαν τίποτε, με μόνη εξαίρεση τους Ολλανδούς Devil’s Blood.


Το Opus Eponymous ηχογραφήθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες, με το υλικό να είναι έτοιμο από καιρό. Εκείνο που κατάφερε ο παραγωγός Gene Walker ήταν να μεταφέρει την ατμόσφαιρα 60’s και 7o’s, ειδικά στα πλήκτρα, χρησιμοποιώντας σύγχρονους ενισχυτές που βγάζουν vintage ήχο. Δεν αισθάνομαι ότι το Opus Eponymous είναι ένα κλασικό άλμπουμ. Στη δική μου αισθητική, είναι αν όχι το καλύτερο των Ghost, ένα από τα καλύτερά τους, με τραγούδια που δεν παλιώνουν και η «λογική» διάρκεια των τραγουδιών του (δεν ξεπερνούν τα 4.30) σε κάνει να θες να το ξανά ακούσεις. Δεν είμαι παραγωγός, αλλά νομίζω ότι μπορώ να γράψω για την  καθαρότητα της, που βοηθάει ακόμα περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα.  

TRIVIA

  • Μεταξύ των υποψηφίων τραγουδιστών ήταν οι Messiah Marcolin (Candlemass), Mats Levén, Christer Göransson των Mindless Sinner και JB Christoffersson. Όλοι απέρριψαν την προσφορά, με αποτέλεσμα ο Forge να αναλάβει το μικρόφωνο.
  • Το τραγούδι “Elizabeth” γράφτηκε για την κόμισσα της Ουγγαρίας Erzsébet Báthory (1550-1614)  επονομαζόμενη και "Αιματοβαμμένη Κυρία του Καχτίτσε (Čachtice)". Ήταν η μεγαλύτερη δολοφόνος γυναικών στην ιστορία της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας αν και πολλοί θεωρούν πως ήταν απλά θύμα πολιτικής συνωμοσίας.
  • Η γιαπωνεζικη έκδοση του cd περιέχει bonus τη διασκευή του "Here Comes the Sun" των Beatles.

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Με 3 χρόνια καθυστέρηση, κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Infestissumam.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

25/5/22
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Και το τελευταιο τους παντως ειναι καταπληκτικο . Μπορει να με χαλαει το 'σερβιρισμα' αλλα το αμα η μουσικη ειναι τοσο προσεγμενη δεν χρειαζεται να κοιτας , ακους μονο . Τα καρτουν ας τα δουν τα παιδακια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή