DOKKEN – DREAM WARRIORS(1987)- "WHAT A NIGHTMARE! WHO WERE THOSE BOYS"

Πόσο σημαντικό είναι για μία ταινία να έχει ένα πολύ καλό soundtrack; Ας μην γελιόμαστε, το μισό μέρος της επιτυχίας της στηρίζεται πάνω στην μουσική. Στην δεκαετία του ογδόντα αυτό ήταν ένα θεμελιώδες αξίωμα! Όταν λέμε επιτυχία, δεν την μεταφράζουμε μόνο σε νούμερα, τουλάχιστον εμείς οι "music lovers". Την μετράμε σε διαχρονικότητα και φυσικά σε μουσικό αντίκτυπο. Την εποχή λοιπόν του κραταιού MTV οι προβολές βίντεο κλιπ από τραγουδάρες που περιλαμβάνονταν σε ταινίες ήταν σταθερή αξία.
  Μερικά από αυτά ήταν απλά videos τα οποία χρησιμοποιούσαν διάφορες σκηνές της ταινίας σε συνδυασμό με την εμφάνιση του καλλιτέχνη. Στο μυαλό έρχεται ο Kenny Loggins, καλλιτέχνης που έχτισε την καριέρα του με τις συμμετοχές του σε soundtracks, με τραγούδια όπως Footloose ("Footloose"), Danger Zone ("Top Gun"), Meet Me Half Way ("Over The Top"). Άλλα πάλι αποφάσιζαν να προχωρήσουν λίγο παραπέρα το θέμα. Ενσωματώνοντας μέλη συγκροτημάτων σε ένα παράλληλο σενάριο με αυτό της εκάστοτε ταινίας προσέθεταν ένα "cheesy" στοιχείο προώθησης, αρκετά δημοφιλές για την εποχή. Δείτε το Neutron Dance των Pointer Sisters μέσα από την ταινία Beverly Hills Cop ή το Nothing's Gonna Stop Us Now των Starship (η ελληνική απόδοση του τραγουδιού είναι από την Αλέξια και "τα σπάει" επίσης) από το Mannequin και θα καταλάβετε. Κινηματογραφικά στοιχεία ταινίας τρόμου της περιόδου ως προς την παραγωγή και το story χρησιμοποιήθηκαν στο περίφημο βίντεο του Thriller, του βασιλιά της ποπ Michael Jackson. Αν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε ένα μόνο τραγούδι που να συνδυάζει ως βίντεο κλιπ όλες αυτές τις κινηματογραφικές τεχνικές με το γεγονός ότι είναι υπερκομματάρα, η απόφαση είναι μονόδρομος και λέγεται Dream Warriors από τους Dokken!
  Ύστερα από την απογοητευτική συνέχεια του franchise του "Εφιάλτη Στο Δρόμο Με Τις Λεύκες" με το A Nightmare on Elm Street 2 : Freddy's Revenge (1985), η ανάγκη μίας δυνατής επιστροφής ήταν μεγάλη. Η πρεμιέρα της συνέχειας του "2" με την ονομασία A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors θα γίνει στις 27 Φεβρουαρίου 1987 και αυτή την φορά το τραγούδι που έγραψαν οι Dokken με τίτλο Dream Warriors, αποκλειστικά για την ταινία, θα αναλάβει το βαρύ φορτίο της ανάδειξης του "νέου εφιάλτη".  Η στενή φιλία του μάνατζερ των Dokken, Cliff Burnstein με τον Wes Craven ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος πίσω από το κονσεπτ του "Εφιάλτη" ήταν τελικά η αιτία που οδήγησε το συγκρότημα των Dokken στην συμμετοχή του στο soundtrack της τρίτης συνέχειας. Οι Dokken βρέθηκαν στο ίδιο πλατό με τον ηθοποιό Robert Englund που υποδυόταν τον Freddy Krueger και ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενα του μπασίστα Jeff Pilson ήταν "πολύ αστείος και χαιρόσουν να βρίσκεσαι μαζί του".


  Για τις ανάγκες του κλιπ του Dream Warriors χρειάστηκαν να γυριστούν μερικές έξτρα σκηνές και με την πρωταγωνίστρια, την ηθοποιό Patricia Arquette. Αυτή η εμπλοκή του συγκροτήματος με την ιστορία και τους ηθοποιούς της ταινίας ήταν τα στοιχεία που έκαναν τόσο ξεχωριστό το βίντεο.
  Αξίζει να αναφερθεί πως ο φημισμένος δαίμονας των ονείρων Freddy Kruegger, με το δολοφονικό του λεπιδοφόρο γάντι, έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1984. Σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους παρανοϊκούς, ψυχάκιδες serial killers όπως Michael Myers (Halloween), Jason Voorhees (Friday the 13th), Leatherface (Texas Chainsaw Massacre), ο Freddy Krueger δεν φορούσε μάσκα, αφήνοντας να αποκαλυφθεί το παραμορφωμένο πρόσωπό του και διέθετε και αρκετό black χιούμορ κάνοντας τους φόνους πιο διασκεδαστικούς (έλεος!).  Η πλοκή του βίντεο κλιπ συστοιχίζεται με αυτή της ταινίας αφού και εδώ η Kristen Parker (Patricia Arquette) φτιάχνει ένα μικρό κουκλόσπιτο όπως στην ταινία, με την διαφορά ότι χρησιμοποιεί φωτογραφίες των Dokken κομμένες από περιοδικά. Με το που κοιμάται το εφιαλτικό της ταξίδι στο εσωτερικό του σπιτιού αρχίζει, με τον Freddy να την καταδιώκει. Την στιγμή που ετοιμάζεται να την σκοτώσει, το συγκρότημα εμφανίζεται και τον αποτρέπει με τον σκληρό μεταλλικό του ήχο. Στο τέλος, ο Freddy βρίσκεται αιχμάλωτος του δικού του ονείρου αντιμετωπίζοντας τον δικό του εφιάλτη (και έναν από τους εφιάλτες του PMRC φαντάζομαι) δηλαδή τους Dokken! Η ατάκα του είναι φωτιά...
"What a nightmare! Who were those guys?"
  Εκτός της υψηλής δημοφιλίας του κλιπ στο MTV, οι Dokken άνοιξαν την πόρτα του κινηματογράφου και μάλιστα της συγκεκριμένης σειράς ταινιών σε άλλους συναδέλφους τους. Για τον "Εφιάλτη Νο 4" είχαμε τις συμμετοχές των Vinnie Vincent INVASION, Sea Hugs και Joe Lamont ενώ για το "5" του τεράστιου Bruce Dickinson και των μεγίστων W. A. S. P.
  Συνθέτες του τραγουδιού είναι ο κιθαρίστας George Lynch και ο μπασίστας Jeff Pilson. Εκτός soundtrack, το τραγούδι βρίσκεται και στο Back For The Attack του 1987 των Dokken.  Κλείνοντας, το τραγούδι αποδόθηκε ακουστικά από τον Don Dokken στην 30η επέτειο της ταινίας ενώ το 2018 διασκευάστηκε από τους K. J. Apa, Ashleigh Murray, Camila Mendes και Lili Reinhart στον τρίτο κύκλο της σειράς" Riverdale ".

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
 28/5/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου