ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΚΟΜΙΚ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Τα κόμικς είναι αγαπημένη ιστορία. Πραγματικά οπτική τέχνη που όσοι δεν την έχουν καταλάβει, κακό του κεφαλιού τους.  Ο πρόδρομος των κόμικς δεν είναι κάποιος Αμερικάνος που ίσως νομίζατε, αλλά ο Ελβετός Rodolphe Töpffer που το 1837(!) εξέδωσε το πρώτο του κόμικ με τίτλο "Histoire de M. Vieux Bois". Η τεχνική τους αναπτύχθηκε στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα στην Αμερική, κυρίως από τις ιστορίες με υπερήρωες και εταιρίες όπως DC Comics και  Marvel, τα εκτίναξαν. Στην Ευρώπη η σκηνή, ξεκίνησε με πρωτοπόρους τους Βέλγους με βασικό ήρωα τον Τεντέν και το περιοδικό Spirou. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τη δεκαετίας του '60, ήλθαν τα αμερικάνικα κόμικ και στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Ο γράφων είχε αγοράσει το πρώτο τεύχος του Μίκυ Μάους και δυστυχώς, θυμάμαι τον εαυτό μου να το …πετάει! Τα κόμικς αναπτύχθηκαν αρχικά σαν ευχάριστη χιουμοριστική διασκέδαση και οδηγήθηκαν μέσα από το κοινωνικό γίγνεσθαι σε πολιτιστική αντικουλτούρα. Με το τέλος Κατοχής, κυκλοφόρησε το Γκαούρ-Ταρζάν (1950)  κι ο  Μικρός Ήρως(1953), με τις περιπέτειες του να κατατροπώνουν τους Γερμανούς, πάντα με τη βοήθεια του Σπίθα και της Κατερίνας Στη χώρα μας, η δεκαετία του 70 ήταν αυτή που έφερε πολλές κόμικς κυκλοφορίες, αρχικά από Ιταλία (Σεραφίνο, Τιραμόλα), Ισπανία (Αντιρίξ και Συμφωνιξ), Βέλγιο (Τεν Τεν), Γαλλία (Αστερίξ) και φυσικά τον Λούκυ Λουκ που ήταν από τα πρώτα κόμικ που κυκλοφόρησαν στη χώρα μας σε μεγάλο μέγεθος μετά τον Μίκυ Μάους που ήταν μέγεθος τσέπης.
Προσέξτε τον τίτλο του κάτω αριστερά!

Ειδική αναφορά στα Κλασσικά Εικονογραφημένα, που στη χώρα μας αντιμετωπίστηκαν ιδιαίτερα θετικά αφού διασκεύαζαν γνωστά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η σειρά κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1951 από τις Εκδόσεις Πεχλιβανίδη, βασισμένη στην αντίστοιχη αμερικανική, και από τότε γνωρίζει συνεχείς ανατυπώσεις. Στους παλαιότερους να θυμήσου τίτλους σαν τον Παράξενο Αδάμ, Superman (ναι, προτού γίνει ταινία), Διαπλανητικά και τόσοι άλλοι δεκάδες τίτλοι, που έφερναν τους νεαρούς, κυρίως αγόρια, στα περίπτερα και ψιλικατζίδικα κάθε γειτονιάς, να κρατούν σφιχτά στην παλάμη το δεκάρικο για να αγοράσουν το καινούργιο τεύχος. Μην παρεξηγηθώ, σκοπός του άρθρου, ΔΕΝ είναι η εξαντλητική παρουσία τίτλων των κόμικς κάθε είδους που κυκλοφορούσαν στη χώρα μας, αλλά πως θα πάτε  στα λίγα καταστήματα στα οποία σήμερα μπορούν να αγοράσετε κόμικς. Όμως μην περιμένετε να βρείτε εκείνα τα παλιά, αλλά τα σύγχρονα, τα περισσότερα αμερικάνικα, με τους καινούργιους ήρωες. Και θα βρείτε πολλά! Χαρακτηριστικό των ελληνικών εκδόσεων,  ήταν ο εμπλουτισμός τους με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, για την απόδοση των οποίων δούλεψαν γνωστοί Έλληνες εικαστικοί και λογοτέχνες.

Τα Κλασσικά Εικονογραφημένα αποτέλεσαν μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας για περίπου δυο δεκαετίες, και σύντροφο της παιδικής και νεανικής ηλικίας χιλιάδων Ελλήνων. Η ιδέα της σειράς ανήκε στον Albert Lewis Kanter με πρώτο τεύχος τους Τρεις Σωματοφύλακες (Οκτώβριο 1941) με αρχική ονομασία Classic Comics. Μην φανταστείτε ότι τα κόμιξ δεν λογοκρίθηκαν, καθώς κατηγορήθηκαν για διάδοση επικίνδυνων ιδεών ανάμεσα στους νέους, κυρίως τη δεκαετία 50 που οι δημιουργοί, κυρίως όσοι είχαν συμβόλαιο με εταιρία, έβλεπαν την δουλειά τους να περνάει από εξονυχιστικό έλεγχο με τρανταχτό παράδειγμα αυτού του Carl Barks (σ.σ. ο πατέρας του Scrooge McDuck) που σχεδίαζε τέρατα αλλά και γοητευτικές γυναίκες. Στη χώρα μας, τη δεκαετία του 80, συνέχισαν να κυκλοφορούν οι κλασσικές εκδόσεις, εμπλουτισμένες με περισσότερους εκδόσεις, ειδικού ενδιαφέροντος (Μπλεκ, Αγόρι, Όμπρα, Δράσις αλλά και σεξουαλικού περιεχομένου, τύπου Ζάκουλα Terror,Ρατατά τα οποία ήταν ανάρπαστα στο στρατό!). Η μεταπολίτευση αλλά και η δεκαετία του 80, έφερε στα περίπτερα και ψιλικατζίδικα (σ.σ. τα θυμόσαστε;) εκδόσεις όπως Παρά Πέντε, Κολούμπρα, Βαβέλ, Κόρτο Μαλτέζε κ.α., όλα ιστορικά και δυστυχώς με λίγα τεύχη γιατί κάποια από αυτά υποχρεώθηκαν λόγω μη εμπορικού ενδιαφέροντος να κλείσουν νωρίς. Πραγματικά κρίμα. Κοντά σε αυτά, και το ιστορικό αμερικάνικο MAD με τον Alfred στο εξώφυλλο, που το βρίσκαμε μόνο στα καταστήματα που πωλούσαν  ξένα περιοδικά. Τα παραπάνω κόμικς ήταν αυτά που δημιούργησαν μια ολόκληρη γενιά νέων αναγνωστών που με τη σειρά της μεταλαμπάδιασε την αγάπη για το είδος στους νεότερους. Η αλήθεια είναι ότι οι …Αμερικάνοι ήρωες της Marvel εκτόπισαν τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα σήμερα περιοδικά σαν τα Βαβέλ, Τεν Τεν κλπ να είναι άγνωστα, ενώ τα κόμικς επιστημονικής φαντασίας αλλά και …σκέτης φαντασίας να έχουν πλέον τον πρώτο λόγο. Ήρωες κάθε εποχής, θα μου πεις.  Κλείνοντας τον παραπάνω πρόλογο, θα ήθελα να τονίσω ότι με κανένα τρόπο δεν επιχείρησαν καταγραφή όλων των κόμικς που έχουν κυκλοφορήσει, παρά ανέφερα ορισμένους για να δώσω τον τόνο στα αθηναίικά καταστήματα που δραστηριοποιούνται στις καινούργιες κυκλοφορίες κόμικς από Ευρώπη, Αμερική και Ελλάδα, ενώ παλιά τεύχη μπορείτε να βρείτε (πράγμα δύσκολο) στα καταστήματα με μεταχειρισμένα περιοδικά.  
Solaris Μπόταση 6 κοντά στο Πολυτεχνείο
Η βόλτα μου ξεκίνησε από το Νο6 της οδού Μπόταση και το Solaris (solaris.gr) που υπήρξε το πρώτο βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα που εισήγαγε αμερικάνικα και αγγλικά Κόμικς και συνεχίζει να φέρνει καινούργιες εκδόσεις και τίτλους. Στο κατάστημα εκτός από τους εκατοντάδες τίτλους κόμικς, ελληνικών και ξένων, υπάρχουν κούπες, μινιατούρες, κούκλες, t-shirts κλπ, πάντα με ήρωες από σειρές. Υπάρχουν όλα τα ελληνικά κόμικς που θα τα βρείτε σε ξεχωριστά ράφια από τα ξένα.
Solaris: Μινιατούρες


Λίγο πιο πάνω, στην οδό Σόλωνος 128, υπάρχει το Comicon (comicon-shop.gr, 2130080255)
 ) που εκτός από τους εκατοντάδες τίτλους, έχει και δικές του εκδόσεις βιβλίων. Κι εδώ υπάρχουν πολλές φιγούρες (μινιατούρες) ηρώων όπως Λούκυ Λουκ (ακόμα και σε σκάκι), Αστερίξ με πρώτο και καλύτερο τον ανυπέρβλητο οικολόγο Ιντεφίξ, Τεν Τεν, Corto Maltese κ.α. Παρ΄όλη την υπέρ πληθώρα φιγούρων, σε ερώτησή μου αν οι πωλήσεις των φιγούρων είναι περισσότερες από αυτές των κόμικς, η απάντηση ήταν αρνητική. Το κατάστημα έχει δικό του χαρακτήρα κι όπως μου είπε η ιδιοκτήτρια, τα ξένα κόμικς έρχονται κατά κύριο λόγω από της Γερμανία, ενώ πρώτα σε πωλήσεις είναι τα ελληνικά, συμπεριλαμβανομένων και όλων αυτών που κυκλοφορούν σε ελληνική μετάφραση.
Comicon (Σόλωνος 128)


Τα καταστήματα με παλιά περιοδικά στο Μοναστηράκι στην οδό Άστιγγος που είναι η συνέχεια της Ηφαίστου, έχουν αρκετά κόμικς αλλά τα περισσότερα είναι Μίκυ Μάους, Κλασσικά Ντίσνευ, λίγα Κλασσικά Εικονογραφημένα κι ακόμα λιγότερα Αστερίξ και Λούκυ Λουκ (τα περισσότερα καινούργιες εκδόσεις). Πάντως, μια βόλτα ακόμα και καθημερινή (αποφύγετε την Κυριακή) θα σας κάνει να βάλετε το χέρι στην τσέπη (μη φοβάστε, οι τιμές είναι χαμηλές) 
Άστιγγος, η συνεχεια της Ηφααστου

 
Στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ασκληπιού, υπάρχουν 2 καταστήματα, το ένα κοντά στο άλλο με μεταχειρισμένα κατά βάση αμερικάνικα αλλά και ελληνικά καθώς και ελληνικά. Το πρώτο είναι στο Νο17, χωρίς ταμπέλα(!) αλλά με μεγάλη βιτρίνα (τηλ.210 3624517) κι έχει  μεγάλη ποικιλία μεταχειρισμένων αμερικάνικων κόμικς αλλά και ελληνικών. Στα ράφια του θα βρείτε πολλά βιβλία (ελληνικά και ξένα), περιοδικά (ακόμα και Playboy) κι ελληνικές εκδόσεις κόμικ.
Ασκληπιού 17

Το δεύτερο μαγαζί είναι στην οδό Ασκληπιού στο Νο37 (τηλ 2103636028) και λέγεται Tilt. Ανήκει στον κιθαρίστα των Last Drive, Γιώργο Καρανικόλα και έχει πλούσια ποικιλία μεταχειρισμένων κόμικς κάθε μεγέθους, με  εισαγωγές από Αμερική, κάθε μήνα. Κι εδώ υπάρχουν βιβλία, και περιοδικά κι ελληνικά μεταχειρισμένα κόμικς.
Tilt: Ασκληπιου 37

Αλέξανδρος Ριχάρδος

22/5/22


Την επόμενη Κυριακή: Οδηγός Συναυλιών: ΟΛΕΣ οι συναυλίες για το καλοκαίρι του 2022

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου