ΑΝΤΙΟ ΒΑΓΓΕΛΗ... Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο μεγάλος Έλληνας μουσικός και συνθέτης της ηλεκτρονικής, progressive, ambient,  Βαγγέλης Παπαθανασίου. Την είδηση επιβεβαίωσε το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, αναφέροντας ότι πέθανε αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου» νικημένος από τον κοροναϊό.
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είχε γεννηθεί στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Βόλου κι από τα 4 χρόνια του ξεκίνησε να παίζει μουσική χωρίς καμία μουσική εκπαίδευση. Οι γονείς του τον προέτρεπαν να
κάνει μαθήματα μουσικής και σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 κάνει τα πρώτα του βήματα στη μουσική με τους Forminx που είχαν την τεράστια επιτυχία Jeronimo Yanka. Το 1968 σχημάτισε τους Aphrodite’s Child με τους οποίους κυκλοφόρησε 3 άλμπουμ με κορυφαίο το 666.

Το άλμπουμ του αυτό τον οδήγησε στα μονοπάτια της ηλεκτρονικής μουσικής  και άρχισε να γράφει μουσική για ντοκιμαντέρ και ταινίες, όπου το 1973 ξεκίνησε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Frederic Rossif και το για μία σειρά ντοκιμαντέρ για την άγρια φύση (L'Apocalypse des animaux, Ignacio (aka Do You hear the Dogs Barking?), La Fête sauvage και Opera Sauvage), ενώ λίγο προτού μεταβεί στο Λονδίνο κυκλοφόρησε το σόλο άλμπουμ Earth(1973). Η κυκλοφορία του άλμπουμ Heaven and Hell (1975) με τη συμμετοχή του τραγουδιστή των Yes, Jon Anderson του ανοίγει το δρόμο για την ηλεκτρονική μουσική για να ακολουθήσουν πραγματικά πολύ καλά άλμπουμ όπως Albedo 0.39 (1976), Spiral (1977) και Beaubourg (1978). Το 1973 είχε δεχτεί πρόταση να γίνει μέλος των Yes, να αντικαταστήσει τον Rick Wakeman αλλά αρνήθηκε και δικαιώθηκε αφού η προσωπική καριέρα του ήταν τεράστια. Οι Yes πήραν τον Ελβετό Patrick Moraz και ηχογράφησαν το άλμπουμ Relayer ενώ οι Παπαθανασίου και Anderson διατήρησαν τη φιλία τους και συνεργάστηκαν σε άλμπουμ όπως Short Stories (1980), The Friends of Mr Cairo, Private Collection και Page of Life. Το 1978 συνεργάστηκε με την ηθοποιό Ειρήνη Παππά στο άλμπουμ με τίτλο Ωδές, που περιέχει παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, ενώ το 1986 συνεργάστηκαν ξανά στο άλμπουμ Ραψωδίες. 1982: Δημιουργεί το ηχητικό σήμα των ειδήσεων της ΕΡΤ, το οποίο συνέχιζε να ακούγεται στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την περίοδο 2013-2015.


 Έγραψε τη μουσική σε πάρα πολλές ταινίες Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο, Ο αγνοούμενος (Missing 1982), Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα (Bitter Moon, 1992) του Ρόμαν Πολάνσκι, Καβάφης (1996) του Γιάννη Σμαραγδή, Αλέξανδρος (Alexander, 2004) του Όλιβερ Στόουν, κ.ά.,σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, ενώ το έργο του Μυθωδία επελέγη από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη. Το 2013 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τον τίμησαν μαζί με μιά αλλη σειρά σημαντικών Ελλήνων, τιμώντας το γραμματόσημο που βλέπετε δίπλα.
Κορυφαίο σάουντρακ είναι το Οι δρόμοι της φωτιάς (Chariots of Fire1981) με το οποίο κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 1982. Το 1976 οι Socrates Drank the Conium του πρότειναν να κάνει παραγωγή στο τέταρτο άλμπουμ του Phos, πρόσκληση που αποδέχτηκε και πραγματικά  έδωσε άλλη πνοή στα τραγούδια τους.
Παρ όλο που έγιναν πολλές προσπάθειες για να ξανά παίξουν μαζί οι Aphrodite’s Child, κυρίως από την πλευρά των Ντέμη Ρούσσου και Λουκά Σιδερά, ο Παπαθανασίου δεν ήταν πρόθυμος για κάτι τέτοιο.Εξ άλλου αντιμετώπιζε πρόβλημα μετακίνησης αφού δεν μπορούσε να μπει σε αεροπλάνο.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν μια τεράστια μουσική μορφή, πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής που με την ποιότητα των συνθέσεων του κατάφερε να περάσει αυτό το δύσκολο είδος μουσικής στον πολύ κόσμο. Από την εποχή των "Rain and Tears" και 666 αλλά και με το καταπληκτικό Heaven and Hell, o Vangelis ή όπως τον προτιμούμε εμείς οι Έλληνες Βαγγέλης, σχεδόν κάθε χρόνο προσέφερε ένα ξεχωριστό άλμπουμ, που προσφερόταν για μουσική εξερεύνηση. Χαρακτηριστική ήταν μια πολύ παλαιότερη συνέντευξή του όπου είχε πει: "όταν τα άλλα παιδιά άκουγαν τραγούδια στο ραδιόφωνο, εγώ  άκουγα από τα μεσαία και βραχεά ραδιοκύματα τους ήχους". Ας είναι ελαφρύ το χωμα που θα τον σκεπάσει 
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

19/5/22

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου