Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ AMANDA LEAR

 

H Amanda Lear έγινε γνωστή στην Ευρώπη και στη χώρα μας το 1978 με τα τραγούδια "Follow Me" και "Enigma (Give a Bit of Mmh to Me)" και οι πρώτοι 4 δίσκοι της γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Γεννημένη το 1939 στη Σαιγκόν, έκανε μεγάλη καριέρα σαν τραγουδίστρια, ζωγράφος, παρουσιάστρια τηλεόρασης αλλά και μοντέλο των Paco Rabanne,  Yves Saint Laurent, Coco Chanel, Mary Quant, Ossie Clark,  Antony Price, κ.α., ενώ συνεργάστηκε και με τον Salvador Dalí. Πριν ξεκινήσει την καριέρα της στο μόντελινγκ, έκανε παρέα με τους  Beatles και τα τοπ μοντέλα Twiggy, Pattie Boyd και Anita Pallenberg. Στα τέλη του 1966, άρχισε να βγαίνει με τον Brian Jones με τη σχέση τους να εμπνεύει τους Jagger και Richards να γράψουν το "Miss Amanda Jones" από το άλμπουμ Between the Buttons, αναφέροντας το ειδύλλιο μεταξύ της Jones και της Lear που περιγράφεται ως "Ms. Jones". Αργότερα είχε σχέση με τον Bryan Ferry που τη βοήθησε να γίνει γνωστή στον πολύ κόσμο, ποζάροντας στο εξώφυλλο του άλμπουμ των Roxy Music, For Your Pleasure(1973) για να ακολουθήσε μια πετυχημένη καριέρα τραγουδίστριας, με επιτυχίες όπως  "Blood and Honey", "Tomorrow", "Queen of Chinatown", "Follow Me", "Enigma (Give a Bit of Mmh to Me)", "The Sphinx" και "Fashion Pack", αλλά το ”Enigma (Give me a bit of Mmh to me) ήταν η μεγαλύτερη, παίζοντας και σε διαφήμιση! Οι φήμες περί τρανσέξουαλ είχαν φθάσει και στη χώρα μας, κυρίως λόγω της βαριάς φωνής της,  φήμες που ισχυρίζονταν ότι η Lear ήταν drag queen ή intersex και μπορεί να είχαν «βγει» από τον Salvador Dali!  Χρόνια αργότερα, η ίδια αντέκρουσε αυτούς τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι ήταν μέρος μιας στρατηγικής για να τραβήξει την προσοχή του κοινού κι ότι ξεκίνησε από κάποιο δημοσιογράφο.  Η σχέση της με τον David Bowie   την έφερε να εμφανίζεται στο video του τραγουδιού του "Sorrow".
 Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΗΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΉ
Το 1974 αποφάσισε να ασχοληθεί με μαθήματα χορού και ορθοφωνίας, μαθήματα που πλήρωσε ο David Bowie. H πρώτη ηχογράφησή της ήταν η διασκευή της επιτυχίας του Elvis Presley, "Trouble", που δεν σημείωσε καμία επιτυχία, αλλά  τράβηξε την προσοχή του τραγουδιστή, συνθέτη και παραγωγού Anthony Monn και της εταιρείας Ariola, που πρόσφερε ένα επταετές συμβόλαιο για έξι άλμπουμ για ένα χρηματικό ποσό που η Lear έχει περιγράψει έκτοτε ως "αστρονομικό". Το 1977 με την disco να έχει κάνει την εμφάνισή της, κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ της με τίτλο I Am a Photograph, σε παραγωγή του Monn που έβγαλε την πρώτη ευρωπαϊκή επιτυχία της, "Blood and Honey" αλλά και το Νο1 στην Ιταλία, "Tomorrow". Το άλμπουμ όπως και τα υπόλοιπα που ακολούθησαν ήταν ένας συνδυασμός, καμπαρέ, disco, με τη βαριά φωνή της που είχε  μάλλον γαλλική προφορά!  Η επιτυχία του άλμπουμ , έκανε την εταιρεία να το επανεκδώσει με ένα καινούργιο τραγούδι, το "Queen of Chinatown" (Νο2 στη Γερμανία) και μια αφίσα με την Lear να ποζάρει τόπλες, μια φωτογραφία που αρχικά εμφανίστηκε στο Playboy.

Την επόμενη χρονιά, κυκλοφόρησε το άλμπουμ Sweet Revenge(1978)με πρώτη επιτυχία το "Follow Me"(Νο3 Δ.Γερμανία) αλλά και το «Enigma (Give a Bit of Mmh to Me )" το οποίο διασκευάστηκε και στα ελληνικά από τον Γιώργο Μαρίνο με τίτλο «Κάνε μου λιγάκι Μμμμ», με το Sweet Revenge να πουλά στην Ευρώπη περισσότερα από 4.000.000(!) αντίτυπα και έγινε μεγάλη επιτυχία και στην χώρα μας.Παράλληλα με τη δισκογραφία έκανε προσπάθειες για να κάνει κινηματογραφική καριέρα, παίζοντας σε 16(!) αλλά χωρίς επιτυχία με τελευταία εμφάνισή της το 2020 στην Si muore solo da vivi. Οι παρουσίες της στις πρωτοεμφανιζόμενες ντισκοτέκ στα τέλη της δεκαετίας του 70, ήταν το γεγονός της βραδιάς, με όλες τις παρέες της με τις συντροφιές της να είναι αμφιλεγόμενες. Υο 1979 παντρεύτηκε τον  bisexual Γάλλο αριστοκράτη Alain-Philippe Malagnac d'Argens de Villèle,με το γάμο τους να κρατά 21 χρόνια(!), μέχρι το θάνατο του Malagnac στις 16 Δεκεμβρίου 2000, όταν σκοτώθηκε από εισπνοή από καπνό στο αγρόκτημά τους. Όμως αυτός ο γάμος δεν είναι επίσημος για το γαλλικό κράτος!
Σύμφωνα με μια transsexual του Παρισιού, το πραγματικό όνομά της είναι Alain Tap και το Lear είναι του πρώτου συζύγου της του Σκοτσέζου φοιτητή Morgan Paul Lear, που παντρεύτηκε το 1959!
Το 1979 με την κυκλοφορία του άλμπουμ Diamonds for Breakfast, άλλαξε τον ήχο της ντίσκο του Μονάχου και στράφηκε προς το ηλεκτρονικό new wave rock. Εκείνη την εποχή ξεκινάει νομικό αγώνα να αποδεσμευτεί από το συμβόλαιο από την Ariola αλλά δεν τα καταφέρνει και παραμένει στην εταιρεία ως τη λήξη του (1983).Έχοντας ήδη μια πετυχημένη καριέρα σαν τραγουδίστρια, το επόμενο βήμα της ήταν να ξεκινήσει καριέρα τηλεπαρουσιάστριας στην ιταλική τηλεόραση για να επιστρέψει στη δισκογραφία με το EP A L (1985) αλλά ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα την κράτησε μήνες μακριά από τη δουλειά της. Πέρασαν αρκετά χρόνια για να κυκλοφορήσει μια επιτυχία με το "Fantasy", που ήταν γραμμένο στο αγαπημένο είδος της, τη χορευτική μουσική αλλά δεν κατάφερε να δει και το άλμπουμ της Cadavrexquis να σημειώνει την αντίστοιχη επιτυχία. Επέστρεψε στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση με πιο γνωστή την δική της εκπομπή στη γερμανική τηλεόραση, Peep! γνωστή και με το όνομα Beware of the Blondes. Το 2012 κυκλοφόρησε το άλμπουμ I Don't Like Disco και το 2014 το άλμπουμ My Happiness με διασκευές επιτυχιών του Elvis Presley κι ό λη τη δεκαετία του 2012-2022 εξακολούθησε να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές, πάνελ και κινηματογραφικές ταινίες και στα 82 της ζει στο Παρίσι.

H AMANDA LEAR ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δύο φορές έχει εμφανιστεί στη χώρα μας, με την πρώτη να είναι σε συναυλία(!)στο γήπεδο της Λ.Αλεξάνδρας στις 4 Ιουλίου 1980 και σύμφωνα με ανθρώπους που ήταν παρόντες, ο κόσμος ήταν δυσανάλογος λίγος με την επιτυχία της. Τη δεύτερη φορά ήταν τον Μάρτιο του 2005, σε full playback show στο Club 22 της Λ.Βουλιαγμένης, απ΄όπου και το video .

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

9/5/22

 


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Νομίζω ότι δεν είναι σωστό το "συν-εργά-στηκε" με τον Salvador Dali. Πιο σωστό θα ήταν ότι "συν-ουσιά-στηκε" με τον Dali :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή