SPHINX: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ JAZZ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ

 

Μπορεί η δημιουργία των Sphinx και οι 2 δίσκοι τους χάνονται στο βάθος του χρόνου, αλλά η αξία τους παραμένει άφθαρτη. Στα μέσα του 1978 όταν η Ελλάδα αντιμετώπιζε τη jazz σαν ένα είδος υποβαθμισμένης μουσικής που ήταν  για λίγους (ή καλύτερα για ελάχιστους) ο πρώην ντράμερ των Socrates Drank the Conium, Γιώργος Τρανταλίδης, ο πιανίστας Μάρκος Αλεξίου κι ο μπασίστας Γιώργος Φιλιππίδης, σχημάτισαν τους Sphinx κυκλοφορόντας το 1979 το πρώτο ιστορικό άλμπουμ τους, που αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία δείγματα ευρωπαϊκής jazz. Το 1979 κυκλοφόρησαν το πρώτο και πολύ καλό άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους, σε ανεξάρτητη παραγωγή, δηλαδή στη δισκογραφική εταιρεία Abca που δεν ανήκε στις γνωστές πολυεθνικές η μεγάλες ελληνικές,.

Οι ικανοποιητικές πωλήσεις του και το γενικότερο κίνημα που δημιούργησε τόσο γύρω από τη jazz όσο κι από τη μουσική, πάντα να υπολογίζουμε ότι ζούσαμε στη μεταπολίτευση και το πνεύμα της μεταδικτατορικής εποχής σάρωνε τα πάντα, έφεραν το τρίο των μουσικών να προσθέτει και τον κιθαρίστα  Λάκη Ζώη στη σύνθεση του και να ηχογραφεί το δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο Επτά Διαστάσεις (Abca 1981). Σύμφωνα με το κείμενο στο οπισθόφυλλο του δεύτερου δίσκου, του υπεύθυνου του Jazz club, Γιώργου Μπαράκου, τα 7 κομμάτια του άλμπουμ ηχογραφήθηκαν μέσα σε 309!) ώρες στο studio ERA με ηχολήπτη τον Γιάννη Κιουρτσόγλου.


Λίγο αργότερα οι Sphinx διαλύθηκαν αφήνοντας πίσω τους 2 καλά jazz άλμπουμ και μια γενναία παρακαταθήκη στους επόμενους.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

19/4/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου