BUFFALO SPRINGFIELD: FOLK, COUNTRY, BRITISH INVATION ΚΑΙ ΨΥΧΕΔΕΛΕΙΑ


Δεν πάει πολύς καιρός, που απ’ αυτή τη στήλη είχαμε παρουσιάσει τους Hollies, απ’ τους οποίους αναδείχτηκε ο Graham Nash, και τους Byrds, απ’ τους οποίους ξεπήδησε ο David Crosby, των Crosby, Stills & Nash (και, περιστασιακά, Young). Θα ήταν λοιπόν αυτονόητο να αναρωτηθεί κανείς: «Και ο Stills; Και ο (περιστασιακά) Young; Από πού προήλθαν;». Σήμερα, λοιπόν, θα μιλήσουμε για τους Buffalo Springfield, το γκρουπ που μας χάρισε τον Stephen Stills, αλλά και τον Neil Young και  σχηματίστηκε στο Los Angeles, το 1966. Η αρχική τους σύνθεση περιλάμβανε τους Αμερικανούς Stephen Stills (κιθάρα, πλήκτρα, φωνή), και Richie Furay (κιθάρα, φωνή) και τους Καναδούς Neil Young (κιθάρα, φυσαρμόνικα, πιάνο, φωνή), Bruce Palmer (μπάσο) και Dewey Martin (ντραμς, φωνή). Η μουσική τους ήταν ένα μείγμα folk και country, με επιρροές από British invasion και ψυχεδέλεια. Μαζί με τους Byrds, αποτελούν τους ιδρυτές του folk rock. Στη διάρκεια της σύντομης πορείας τους (1966-1968) έβγαλαν 3 άλμπουμ, μέσα απ’ τα οποία βγήκαν κάποια επιτυχημένα singles, όπως το “Bluebird” και το “Mr. Soul”. Αυτό όμως που τους έβαλε στο Πάνθεον του rock είναι το “For What It’s Worth” (1967), ένα τραγούδι διαμαρτυρίας που εξελίχθηκε σε ύμνο της αντικουλτούρας των 60s. Ο Stephen Stills έγραψε τους στίχους και τη μουσική το Νοέμβριο του 1966 και μέχρι το Μάρτιο 1967, το τραγούδι είχε ανέβει στο Νο 7 των ΗΠΑ. Το γκρουπ δεν κατάφερε ποτέ να επαναλάβει αυτή την επιτυχία.

ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ 

Πώς βρέθηκαν όμως μαζί οι δύο Αμερικάνοι και οι τρεις Καναδοί; Είναι μια περίεργη και αστεία ιστορία: Ο Stills και ο Young  είχαν πρωτοσυναντηθεί σ’ ένα φεστιβάλ στο Thunder Bay του Ontario, το 1965. Ο Stills θα πήγαινε στη συνέχεια στο Los Angeles, όπου είχε βρει δουλειά, και είπε στον Young να ψάξει να τον βρει, αν τυχόν ποτέ κατέβαινε στο LA. Ο Young όμως είχε συμφωνήσει να γίνει ο κιθαρίστας του Καναδικού γκρουπ The Mynah Birds. Δυστυχώς, λίγους μήνες μετά, ο τραγουδιστής των Mynah Birds συνελήφθη ως ανυπότακτος και το γκρουπ διαλύθηκε. Τότε ο Young, μαζί με τον μπασίστα τους, τον Bruce Palmer, αποφάσισαν να πάνε στο LA για να συναντήσουν τον Stephen Stills. Βάλανε λοιπόν ενέχυρο τον εξοπλισμό τους και με τα λίγα λεφτά που πήραν, αγόρασαν μια … νεκροφόρα (!), με την οποία πήγαν στο LA. Έλα όμως που δεν ήξεραν πού μπορούν να βρουν τον Stills! Ψάξανε για καμιά βδομάδα χωρίς αποτέλεσμα, οπότε αποφάσισαν να φύγουν για το San Francisco. Φεύγοντας απ’ το LA, έπεσαν σε μεγάλο μποτιλιάρισμα, στη διάρκεια του οποίου διασταυρώθηκαν με τον Stills, ο οποίος οδηγούσε προς την αντίθετη κατεύθυνση και είχε μαζί του και τον Richie Furay! Θεωρώντας αυτή την απίθανη συνάντησή τους ως τον πιο καλό οιωνό, αποφάσισαν να σχηματίσουν οι τέσσερείς τους ένα νέο γκρουπ. Το μόνο που έλειπε ήταν ο ντράμερ, τον οποίον τον βρήκαν στο πρόσωπο του Καναδού Dewey Martin, ενός καταξιωμένου μουσικού, που είχε παίξει με την Patsy Cline και τους Dillards. Το όνομα του νέου γκρουπ, Buffalo Springfield, προέκυψε από έναν ατμοκίνητο vintage  οδοστρωτήρα, που ήταν παρκαρισμένος έξω από το σπίτι του Stills και του Furay και ο οποίος ήταν μάρκας “Buffalo Springfield Motors”.
 Η ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ MANAGERS
Το νέο συγκρότημα έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Απρίλιο του ’66, στο φημισμένο Club The Troubadour του Χόλυγουντ και στη συνέχεια συμμετείχε ως support των Byrds και των Dillards, σε μια μικρή τουρνέ στην Καλιφόρνια. Εκείνο πάντως, που έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο στην ανάδειξή τους, ήταν το residency που εξασφάλισαν στο Whisky a Go Go, επί 7 συνεχόμενες εβδομάδες. Όλα έδειχναν ότι ένα νέο μεγάλο συγκρότημα γεννιέται!
Δυστυχώς, όπως συμβαίνει πολλές φορές, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη των μεγάλων δυνατοτήτων τους. Πρώτα απ’ όλα, ατύχησαν από management. Οι διάφοροι managers, βλέποντας με τι χρυσωρυχείο είχαν να κάνουν, υπονόμευαν ο ένας τον άλλο, εις βάρος -τελικά- του συγκροτήματος. Το άλλο πρόβλημα ήταν, ως συνήθως εκείνη την εποχή, η μαριχουάνα.  Τον Γενάρη του ’67, η αστυνομία συνέλαβε τον Bruce Palmer για κατοχή και χρήση και τον απέλασαν. Ο Palmer επέστρεψε τον Ιούνιο, ίσα-ίσα για να προλάβει το φεστιβάλ του Monterey, στο μεταξύ όμως είχε αποχωρήσει απογοητευμένος ο Young κι έτσι οι Buffalo Springfield έπαιξαν στο Monterey με τον David Crosby στη θέση του Neil Young. Δυο μήνες αργότερα επανήλθε ο Young, αλλά λίγο μετά ξανασυνέλαβαν (και ξανααπέλασαν) τον Palmer, οπότε το συγκρότημα τον απέλυσε και στη θέση του ήρθε ο Jim Messina, ένας εξαιρετικός μουσικός, που πρόσθεσε πολλά στην ποιότητα του γκρουπ. Ούτε αυτή η αλλαγή όμως μπόρεσε να αποτρέψει το τέλος, που έφτανε γοργά: Τον Απρίλιο του ’68, η μπάντα είχε οργανώσει ένα πάρτι, στο οποίο μάλιστα  είχε πάει και ο Eric Clapton. Όπως μπορείτε να μαντέψετε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα κατέφτασε η αστυνομία, για διατάραξη κοινής ησυχίας! Μόλις άνοιξαν την πόρτα στους αστυνομικούς, εκείνοι μύρισαν τη μαριχουάνα και άρχισαν τις συλλήψεις. Ο Stills κατάφερε και τόσκασε, όμως  οι Young, Furay και Messina συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Αυτό ήταν! Δύο εβδομάδες αργότερα, τον Μάιο του ’68, διαλύθηκαν.Κάποια στιγμή, το 2000, ο Neil Young εξέφρασε ανοιχτά την επιθυμία του για ένα reunion της αρχικής σύνθεσης. Δυστυχώς, μέχρι να οργανωθεί κάτι τέτοιο, έφυγαν απ’ τη ζωή ο Palmer (2004) και ο Martin (2009). Οι τρεις εναπομείναντες πάντως, οι Young, Stills και Furay, κατόρθωσαν να δώσουν από κοινού μια πολύ επιτυχημένη συναυλία, τον Οκτώβριο 2010, στην Καλιφόρνια.
Το 1997, οι Buffalo Springfield εντάχθηκαν στο Rock and Roll Hall of Fame.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ



Retrospective: The Best of Buffalo Springfield (1969)

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Φτάσαμε επιτέλους στο σημείο, για το οποίο γράψαμε όλο το άρθρο: Το 1968, ο Stephen Stills, μαζί με τον David Crosby των Byrds και τον Graham Nash των Hollies, σχημάτισαν τους Crosby, Stills and Nash. Οι Furay και Messina σχημάτισαν το σπουδαίο country rock γκρουπ Poco. Ο Young προτίμησε να συνεχίσει σόλο, ένα χρόνο όμως αργότερα ενώθηκε με τους Crosby, Stills και Nash, δημιουργώντας το supergroup Crosby, Stills, Nash and Young.  
Σε ό,τι αφορά στους Buffalo Springfield, με κάποιο περίεργο τρόπο ουδέποτε διαλύθηκαν επίσημα! Με διάφορες συνθέσεις και κάτω από το όνομα “New Buffalo Springfield” συμμετείχαν σε αναρίθμητες συναυλίες, μέχρι τη δεκαετία του ’90!
 ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

4/4/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου