ΤΟΝΥ ΠΙΝΕΛΙ: Ο ΙΤΑΛΟΣ ΜΕ ΤΗ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΦΩΝΗ


Χωρίς αμφιβολία, ο γεννημένος το 1938 στη Φλορεντία, Τόνι Πινέλι (Tony Pinelli), είναι ο πιο αγαπητός ξένος καλλιτέχνης που έκανε καριέρα στη χώρα μας, τις δεκαετίες του ’60 (κυρίως) και ’70. Παρ΄όλο που τραγουδούσε τα ελληνικά…σπαστά, αυτόν τον έκανε ακόμα πιο συμπαθή, ειδικά μετά την εμφάνισή του στην «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» (1965) στην οποία ερμήνευσε το «Quando arriverà», σε στίχους δικούς του και μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου. Πριν έλθει στην Ελλάδα, πέρασε από άλλες ευρωπαικές χώρες για να έλθει στην Αθήνα το1965 και το 1966 τραγούδησε την «Ανάμνηση» του Βαγγέλη Πιτσιλαδή, καταφέρνοντας να γίνει γνωστός στο νεαρόκοσμο και ειδικά στις γυναίκες.
Μεταξύ των πολλών τραγουδιών που ερμήνευσε ήταν και τα «Έφυγες», «Βρέχει ο Θεός», «Σήλια», «Η Πέτρα», «Κάθε πρωινό», «California dreamin», «Rrima c’ eri piu», «Katy», «Who ’ll be the next in line», όλα δίσκοι 45 στροφών.
Στα τέλη του 1971 προσπάθησε να κάνει καριέρα στην Αμερική χωρίς να είναι γνωστό τι πέτυχε εκεί. Τον ξανά συναντήσαμε στην Ελλάδα στην Ελλάδα περί τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και έδωσε μια σειρά συναυλιών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ηχογραφώντας τα πρώτα τραγούδια του Αλέξη Παπαδημητρίου. Στο τέλος της καριέρας του, αποτραβήχτηκε στην Καλιφόρνια όπου ασχολήθηκε με το επάγγελμα του εμπόρου ταχύπλοων σκαφών.Δοκιμάστε να ακούσετε τα 2 video που συνοδεύουν το κείμενο, άλλες μελωδίες, άλλα ύφος τραγουδιών, μόλις 50 χρόνια πίσω. Λες κι είναι άλλος κόσμος.
ΑΛΜΠΟΥΜ
 «Τony Pinelli» (1967)
 «Antio» (1968)
 «Το καλοκαίρι» (1978).
Μετείχε επίσης στον δίσκο «Χορέψτε, χορέψτε»(1969).


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

26/4/22
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Να προσθέσω την εξαιρετική του εμφάνιση ως Μαλατέστα στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά "Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή