Η ΨΥΧΕΔΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ

 

Ένας σπουδαίος, χαρισματικός και ιδιαίτερος Έλληνας καλλιτέχνης, υπεύθυνος για τον καλύτερο ίσως “ψυχεδελικό” δίσκο που κυκλοφόρησε ποτέ στη χώρα μας, είναι ο Γιώργος Ρωμανός.
Γεννημένος και μεγαλωμένος στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ιπποκράτους και Ακαδημίας,  ανάμεσα σε βιβλιοπωλεία και θέατρα, από πολύ μικρός μυήθηκε στη μουσική  ακούγοντας τους δίσκους που έφερνε η θεία του από την Αμερική και βλέποντας απ΄ το μπαλκόνι του σπιτιού του τις θεατρικές παραστάσεις του “Ακροπόλ”.
Με δασκάλους τον Στέφανο Βασιλειάδη και τον Γεράσιμο Μηλιαρέση στην αρμονία και την κλασσική κιθάρα, μπαίνει στην σχολική χορωδία. Από εκεί έρχεται σ' επαφή με τον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος τον επιλέγει για να ερμηνεύσει το “Αστέρι του Βοριά” μαζί με τον Βασίλη Ριζιώτη, στην ταινία “Αμέρικα Αμέρικα” του Ελίας Καζάν.  Με την βοήθεια του μεγάλου συνθέτη το 1965 και σε ηλικία 17,5 ετών κυκλοφορεί ο πρώτος του δίσκος, οι “Μπαλάντες”. Έχοντας γράψει μόνος του τα τραγούδια, δίνει κομμάτια του και στην Αρλέτα, την Δέσποινα Γλέζου και την Μαρίνα. Την ίδια εποχή κυκλοφορεί στην Lyra και το σινγκλ “Μεταμόρφωση” και “Μπαλάντα του Χωρισμού”.
Τον επόμενο χρόνο συμμετέχει στο άλμπουμ Μυθολογία του Χατζιδάκι, αλλά και στο Ο Καπετάν Μιχάλης. Αμέσως μετά, το 1966, βγαίνει το σινγκλ “Το Ρολόι/Μαρίνα”, το πιό γνωστό του τραγούδι, για πολλά χρόνια το μουσικό θέμα των εκπομπών της Lyra. Έχει ήδη γνωριστεί με σπουδαίους μουσικούς, όπως ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, Ντέμης Ρούσσος, Αργύρης Κουλούρης, Λουκάς Σιδεράς, Γιάννης Ζουγανέλης κ.α., και συνεργάζεται μαζί τους στην κυκλοφορία του άλμπουμ “In Concert & In The Studio” που βγαίνει το 1968, με τραγούδια του Χατζιδάκι και δικά του.
Live στο Κύτταρο



Το 1970 κυκλοφορεί το άλμπουμ Δύο Μικρά Γαλάζια Άλογα, ένας δίσκος ορόσημο στην ιστορία του Ελληνικού ροκ, ένα “ψυχεδελικό” έπος κι ένας απ' τους σπανιότερους της εντόπιας δισκογραφίας. Ένας δίσκος με συνθέσεις του Ρωμανού ο οποίος παίζει κλασσική κιθάρα, ηλεκτρική και κρουστά και με την συμμετοχή μουσικών όπως ο Αλέκος Καρακαντάς (lead κιθάρα), Αργύρης Κουλούρης (ρυθμική κιθάρα), Ντέμης Βισβίκης (hammond), Δημήτρης Κατακουζηνός (μπάσσο), Γιώργος Χατζηαθανασίου (τύμπανα) και Χάρης Ανδρεάδης (πιάνο). Οι επιρροές από τα κινήματα της εποχής είναι εμφανείς, το πνεύμα των Byrds, του Dylan, του Hendrix κ.α. μεγάλων ονομάτων είναι διάχυτο σ' ολόκληρο τον δίσκο.
Αμέσως μετά έρχεται ένα ακόμα 45άρι, η “Προσφιλής Κυρία/Παλιά Χαλκογραφία” ενώ οι συνθήκες και η πολιτική κατάσταση της χώρας τον οδηγούν στο Παρίσι. Ξεκινώντας μια νέα καριέρα σχεδόν απ' το μηδέν, κυκλοφορεί το άλμπουμ “Dans Le Grenier” το 1974, με δικές του συνθέσεις και στίχους Γαλλων μουσικών, που τον συνοδεύουν και στην ηχογράφηση.
Το '82 ήχογραφεί στην Αθήνα το άλμπουμ “Love In Armour”, με δικές του συνθέσεις ενώ σε τέσσερα κομμάτια οι στίχοι είναι της Δανάης MacKinnon-Andrew. Μαζί του αυτη τη φορά, με τ' όνομα You Guys και πάλι σπουδαίοι μουσικοί, όπως ο Αντώνης Τουρκογιώργης, Αριάδνη-Andrew MacKinnon, Νίκος Αντύπας, Γιάννης Σπάθας, Στέφανος Κορκολής και Δημήτρης Παπαδόπουλος.
Το 1988 ξεκινά μια πολυεπίπεδη συνεργασία με τον μουσικό και συνθέτη Γιάννη Σταυρόπουλο με αρχή το άλμπουμ “Κράμα”, το '91 με το “Παραλήρημα” με φωνητικά του Βλάσση Μπονάτσου και το 2004 με το “NYN, Winning The Game”.H δισκογραφία του συνεχίζεται με δικά του κομμάτια, με συμμετοχές σε δίσκους ενώ τρία δικά του τραγούδια ανέβηκαν στο διαδίκτυο το 2016. Κατά καιρούς κάνει και κάποιες σποραδικές εμφανίσεις, όπως πριν μερικά χρόνια στο Κύτταρο μαζί με την Δέσποινα Γλέζου και τον Κώστα Λειβαδά.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

5/4/22

 Με τον Κώστα Κοντογιάννη (αρισ) και τα siglάκια του

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου