STEVE MILLER BAND– FLY LIKE AN EAGLE (1976): SPACE COWBOY OR GANGSTER OF LOVE?

Πρέπει να ήταν χειμώνας 1973 όταν πρωτοάκουσα από τις διαφημιστικές ραδιοφωνικές διαφημιστικές εκπομπές που είχαν οι δισκογραφικές εταιρείες τα απογεύματα Τετάρτης και Σάββατου στην Κρατική Ραδιοφωνία, το “Joker” του Steve Miller κι αμέσως μου έκανε εντύπωση. Περίεργο τραγούδι, χωρίς να έχει κάποια κορύφωση, έμενε στο μυαλό και μου άρεσε. Εκείνη την εποχή είχα αρχίσει να εξοικειώνομαι με τις λέξεις hit parade, Παρέλαση Επιτυχιών, chatrs που είχαν μπει στην εφηβική ζωή μου. Την άλλη ημέρα αγόρασα το μικρό δίσκο του τραγουδιού (σ.σ. πρέπει να είναι από τους ελάχιστους μικρούς δίσκους που έχω), αλλά σύντομα το έβαλα στην άκρη γιατί στο μονοφωνικό τότε πικ απ μου, γιατί το εκτόπισαν τα άλμπουμ των Deep Purple, Uriah Heep, Emerson Lake and Palmer, Pink Floyd, Jethtro Tull κι όλων των μεγάλων που τότε έβγαλαν θεικά άλμπουμ. Χρειάστηκαν να περάσουν 3 χρόνια για να βρεθώ σε μια discotheque στην Καστέλα και να ακούσω το “Serenade”. Τι ήταν αυτό; Ορμητικό, χορευτικό, πλούσιο σε κιθάρες και καθαρά φωνητικά, με όλα τα στοιχεία που το έκαναν αρεστό ακόμα και σε αυτούς που δεν άκουγαν ξένη μουσική. Την επομένη, ο γράφων πηγαίνει στο Music Corner της οδού Πανεπιστημίου και αγοράζει το δίσκο που συνοδευόταν από ένα καλό εξώφυλλο που τον προδιέθετε να πάει τρέχοντας σπίτι του για να το ακούσει.

Και ανακαλύπτει ένα πολύ καλό δίσκο, με το ένα τραγούδι καλύτερο από το άλλο! Το ομότιτλο τραγούδι με τη δαντελωτή κιθάρα και τον πλούσιο ήχο του συνθεσάιζερ βάζουν τον ακροατή με τον καλύτερο τρόπο στο πνεύμα το δίσκου, κρατώντας μια ισορροπία μεταξύ συνθεσάιζερ και κιθάρας. Η ίδιας νωχελική ισορροπία συνεχίζεται και στο υπνωτικό "Wild Mountain Honey", για να ακολουθήσει το “Serenade” ή  “Serenade from the stars” όπως είναι γνωστό στη χώρα μας και να αλλάξει τη δομή ολόκληρου του δίσκου. Το "Dance, Dance, Dance" έχει ξεφύγει από κάποιο country δίσκο ενώ το "Mercury Blues" ακούγεται τόσο παλιοροκάδικό που αν και είναι ένα απλό rock track, κάθε φορά που το ακούω, μού αρέσει.
 Απογειωτικό το”Take the money and Run” όπως και το “Rock me”. Να μείνω στο τελευταίο, για το οποίο ο Miler αναγνώρισε ότι η εισαγωγή του είναι επηρεασμένη από το "All Right Now" των Free. «Ήμουν στο Λονδίνο για να παίξω στο Knebworth (Ιούνιος 1975), πριν από τους Pink Floyd και χρειαζόμουν κάτι δυνατό να κερδίσω τον κόσμο. Έτσι σκέφτηκαν την εισαγωγή του “All Right Now” και με ορισμένες αλλαγές , το έκανα δικό μου τραγούδι.
Για να είμαι ειλικρινής, το Fly like an Eagle (Νο 3 Αμερική, Νο 11 Μ.Βρετανία) ΔΕΝ ήταν η φυσική συνέχεια του προηγούμενου άλμπουμ The Joker. Ο Steve Miller πήγε πολλά βήματα μπροστά, χρησιμοποιώντας πλούσια συνθεσάιζερ και διαφοροποιώντας τον ήχο του σε πιο clubμπάτο (σ.σ. μια λέξη)αλλά και synthesizer που δικαιολογημένα πολλοί του κόλλησαν το επίθετο, space rocker. Νομίζω ότι οι Αμερικάνοι θα το χαρακτήριζαν groovy(sic) με την ατμοσφαιρική παραγωγή να βοηθάει το γενικό σύνολο. Το Fly like an Eagle είναι ένα άλμπουμ ροκ ορόσημο για τα μέσα της δεκαετίας του '70 αλλά και καμπή για την καριέρα του Miller. Τραγούδια σαν τα “Serenade”.και “Fly like an Eagle” δεν βαίνουν κάθε ημέρα αν και δεν μπορώ να μην αναφέρω μια ανισότητα που υπάρχει μεταξύ αρκετών τραγουδιών του. Μια ανισότητα που χωρίζει τα space dance rock τραγούδια με αυτά που έχουν country διάθεση.




TRIVIA
Τα δικαιώματα για το τραγούδι "Mercury Blues"αγοράστηκαν από την Ford Motor Company, η οποία είχε ήδη τη μάρκα Mercury. Η Ford, το χρησιμοποίησε για μια τηλεοπτική διαφήμιση με τον country τραγουδιστή Alan Jackson να τραγουδά στο τηλεοπτικό/ραδιοφωνικό σποτs και  λέξη "Mercury" να αντικατασταθεί από τις λέξεις "Ford Truck."

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΑ

Το άλμπουμ Fly Like an Eagle, τον απογείωσε και ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε το επίσης πετυχημένο Book of Dreams, που μουσικά ήταν στο ίδιο ύφος.
 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

11/3/22
Υ.Γ.
Ο τίτλος είναι δανεισμένος από ένα στίχο του τραγουδιού του “The Joker”.
 

Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ FLY LIKE AN EAGLE
Υπάρχουν κάποιεs περιπτώσειs στη τέχνη όπου οι μουσικέs δημιουργίεs παραμένουν ανέγγιχτεs και ανεπηρέαστεs απ το χρόνο. τέτοια περίπτωση είναι ο δίσκοs "Fly like an eagle" του Steve Miller, τον οποίο ακούμε μετά από 45 χρόνια που κυκλοφόρησε με την ίδια ευχαρίστηση και απόλαυση. είναι με δυό λέξειs όμορφη μουσική! δεν μοιάζει ούτε με southern rock, ούτε με ΑΟR, ούτε με τα ψαγμένα ακούσματα τηs δυτικήs ακτήs, με τίποτα απ αυτά. είναι απλά ο Steve Miller και το προσωπικό στίγμα που έδωσε στη μουσική του. μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, που έκανε τα mega hits: Serenade, Rock 'n me, Take the money and run καθώs και το ομότιτλο Fly like an eagle να ακούγονται επί δεκαετίεs σε ραδιόφωνα και μπαράκια και να μοιάζουν ακόμα τόσο φρέσκα! σ αυτό πιστεύω έπαιξε ρόλο και η προσεγμένη ατμοσφαιρική παραγωγή που αναβαθμίζει το άλμπουμ σ ένα απ τα πιό δημοφιλή και αγαπημένα των 70s. κυκλοφόρησε το 1976 αλλά αν θυμάμαι στην Ελλάδα το ακούσαμε το 1977. το καλοκαίρι τηs ίδιαs χρονιάs άκουσα για πρώτη φορά με τη παρέα μου το Serenade στη θρυλική Κουίντα τηs Φωκίονοs Νέγρη.. και επειδή το τραγούδι τότε μαs ήταν άγνωστο, το ονομάσαμε wake up wake up! πρόκειται για διαχρονικό δίσκο, η επιτομή του all time classic!


 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου