PAVLOV’S DOG – PAMPERED MENIAL: ΑΨΕΓΑΔΙΑΣΤΟ

 

Ημουν από τους λίγους που ποτέ δεν πίστεψαν ότι η φωνή που ερμήνευε το “Julia” ήταν γυναικεία. Επίσης ήμουν διστακτικός να πιστέψω ότι είχε πεθάνει. Και κάτι τελευταίο: το «Julia» που ήταν από τα καλύτερα τραγούδια εκείνης της υπέροχης εποχής, ποτέ δεν μου άρεσε, το εύρισκα πολύ μελοδραματικό για το στυλ μου. Το παραδεχόμουν όμως!!!! Ίσως επειδή δεν το είχα χορέψει με τις σωστές ντάμες!!! Όμως το πρώτο άλμπουμ των Pavlov’s Dog εκτός από το Julia ήταν γεμάτο από τραγούδια διαμάντια! Το συγκρότημα μπήκε στη ζωή μας δυνατά και απότομα, αλλά το άξιζαν και με το αψεγάδιαστο Pampered Menial (1975, Νο 181 Αμερική), μας προσέφεραν 9 τραγούδια, γεμάτα φρέσκους ήχους και συνθέσεις που τις  κατατάξαμε στο progressive rock και δεν  θεωρώ ότι το "Julia" είναι ενδεικτικό του ύφους όλου του δίσκου. Βασικό στοιχείο και των 9 συνθέσεων του Pampered Menial  είναι ο λυρισμός, η εξαιρετική φωνή του David Surkamp, οι πλούσιες ενορχηστρώσεις, οι εναλλαγές ύφους και ρυθμού και η πολυφωνία του. Μετά από τόσα χρόνια, μπορώ να κάνω μια εκ του ασφαλούς διαπίστωση, ότι οι Pavlov's Dog δεν πειραματίστηκαν τόσο στον τομέα της σύνθεσης ή της τεχνικής αρτιότητας, αλλά ενορχηστρωτικά. Μια ενορχήστρωση που  προέκυπτε από την κιθάρα του Scorfina, το mellotron του Rayburn αλλά και το βιολί του Siegfried Carver. Ακούστε τα πανέμορφα "Late November" και "Song Dance" και θα καταλάβαιτε. Το "Of Once And Future Kings" έχει ένα μπαρόκ αναγεννησιακό λυρισμό περνάει δεμένο με rock 'n' roll και πάνω από όλα αυτά το απίστευτο falsetto της φωνής του Surkamp που για πάντα θα είναι το «σήμα κατατεθέν» τους. Ναι, τα “Julia’, "Late November" και "Song Dance" είναι τα δυνατά χαρτιά του δίσκου, αλλά μήπως είναι και τα πανέμορφα "Theme from Subway Sue" και “Fast Gun”;


ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
To Pampered Menial είναι ένας από τους πλέον επιδραστικούς και ποιοτικούς δίσκους της δεκαετίας του 70. Από το πρώτο έως και το τελευταίο κομμάτι, αψεγάδιαστο!
Και κάτι τελευταίο; Στη χώρα μας πιστεύουμε ότι μόνο εμείς(!) έχουμε ανακαλύψει την ομορφιά των Pavlov’s Dog κα ι μόνο εμείς χορεύαμε με το “Julia”. Που να δείτε τι γινόταν στη Γερμανία!!!
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησαν το At the Sound of the Bell (1976) που δεν είχε τα catchy τραγούδια του Pampered Menial, αλλά σαν άλμπουμ ήταν πολύ καλό.


TRIVIA

Το Pampered Menial (1975) κυκλοφόρησε με διαφορά έξι εβδομάδων από 2 διαφορετικές εταιρείες δίσκων, την ABC και την Columbia με σχεδόν το ίδιο εξώφυλλο (φωτό δεξιά, το ίδιο εξώφυλλο με περιθώριο)!!! Αυτό που συνέβη είναι πως αρχικά κυκλοφόρησε από την ABC, αλλά ο πρόεδρος της εταιρίας - ο οποίος τους είχε υπογράψει, απολύθηκε και μετά την απομάκρυνσή του, οι άνθρωποι της εταιρείας δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον. Το συγκρότημα πίστεψε ότι δεν θα τους προωθήσει και υπέγραψαν και στην Columbia που τους ήθελε πολύ εξαρχής. Κάπως έτσι το άλμπουμ μπήκε ταυτόχρονα στα charts σε δύο διαφορετικές θέσεις, από δύο διαφορετικές εταιρίες. Ακόμα, λοιπόν, και αν πούλησε πολύ δεν ανέβηκε ψηλά γιατί οι πωλήσεις μοιράστηκαν. Αν ήταν σε μια εταιρία κατά πάσα πιθανότητα θα γινόταν άμεσα χρυσό. Βέβαια για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπήρχε κάποιο κενό στο συμβόλαιο με την ABC, γιατί νομικά δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν τον ίδιο δίσκο από δύο διαφορετικές εταιρείες!
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

25/3/22


Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ PAMPERED MENIAL


Η ακρόαση του Pampered Menial συνιστά μια πραγματικά συγκλονιστική εμπειρία για τον
αμύητο ακροατή. Κάπως έτσι θυμάμαι ένιωσα πριν πολλά χρόνια, όταν το άκουσα για
πρώτη φορά. Πρόθεση των μελών του συγκροτήματος δεν είναι να εντυπωσιάσουν ως
μονάδες. Η μοναδικότητα έγκειται σε απλές μελωδίες, που έχουν ενορχηστρωθεί με
εκπληκτικό όμως τρόπο – ακόμα και τα solo στην κιθάρα είναι μικρά σε διάρκεια χωρίς την
παραμικρή τάση επίδειξης. Αξίζει να προσέξει κανείς την συνεργασία βιολιού & πλήκτρων
στο Natchez Trace ή την συνεργασία κιθάρας, πιάνου και βιολιού στο έπος Song Dance.
Πέραν της άκρως επιτυχημένης μίξης prog στοιχείων με την ποπ κουλτούρα σήμα
κατατεθέν υπήρξε η άκρως ιδιαίτερη ερμηνεία του Surkamp. Δεν γίνεται να ακούσεις
κομμάτι τους και να μην καταλάβεις ότι είναι Pavlov ‘s Dog.
Αν και ακόμα και σήμερα διχάζει στο άκουσμά του καθώς κάποιοι το θεωρούν ποπ ροκ
άλμπουμ με ενοχλητικά φωνητικά, οι περισσότεροι (του γράφοντος περιλαμβανομένου) το
αναγνωρίζουν ως τέλειο μείγμα διαφορετικών ειδών, που πολλοί θέλησαν και λίγοι τα κατάφεραν

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου