"OPEN ARMS"- H XAMENH ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΝ BABYS, ENA ΜΕΓΑΛΟ HIT ΓΙΑ ΤΟΥΣ JOURNEY


Όταν οι Journey ηχογραφούσαν το "Open Arms" δεν θα φανταζόνταν ότι θα άνοιγαν ακόμη περισσότερο την πόρτα της επιτυχίας. Μία επιτυχία που τους έφερε στην θέση Νο 2 τον Φεβρουάριο του 1982 στο US Billboard Hot 100 Hit καθηλώνοντάς τους σε αυτό το σημείο για έξι εβδομάδες πίσω από το "I Love Rock 'n' Roll" της Joan Jett and the Blackhearts και το "Centerfold" των J. Geils Band. Το "Open Arms" κυκλοφόρησε ως single από το άλμπουμ Escape(1981), με παραγωγούς τους Kevin Elson και Mike Stone καθώς και ως μέρος του soundtrack της ταινίας Heavy Metal. Ως συνθέτες αναφέρονται ο τραγουδιστής Steve Perry και ο πολυοργανίστας - πληκτράς Jonathan Cain. Το θέμα με το οποίο καταπιάνεται αυτή η τρυφερή μπαλάντα είναι η προσπάθεια ανανέωσης μίας σχέσης που καταρρέει, η δεύτερη ευκαιρία δηλαδή.
  Όταν ο Jonathan Cain ως μέλος των The Babys παρουσίασε το τραγούδι στο τότε συγκρότημά του έλαβε μία αρνητική αντίδραση που τον ανάγκασε να το κρύψει πάλι στο συρτάρι, ίσως για κάποια στιγμή στο μέλλον. Στην διάρκεια που έγινε μέλος των Journey, ο Cain άρχισε να συζητάει με τον Steve Perry για διάφορες ιδέες πάνω σε τραγούδια με το ενδεχόμενο μελλοντικής τους κυκλοφορίας σε σόλο δίσκο του Perry και με την επιθυμία του ιδίου του τραγουδιστή για μελιστάλαχτες μπαλάντες με σπαραχτικές μελωδίες. Με παρότρυνση του Cain να αφήσει στην άκρη την σκέψη της σόλο καριέρας και να εστιάσει στους Journey, ο πληκτράς χρησιμοποιώντας το Wurlitzer piano που είχε πάντα μαζί του για παν ενδεχόμενο έπαιξε στον Perry το μισοτελειωμένο τραγούδι που είχε απορριφθεί από τους The Babys. Η μελωδία ήταν εκεί, όχι όμως και οι στίχοι! Το ένστικτο του Steve Perry άμεσα αντιλήφθηκε την δυναμική που θα είχε αυτό το μουσικό σκαρίφημα. Το δίδυμο Perry, Cain γρήγορα ξεκίνησε να προσπαθεί να ολοκληρώσει το τραγούδι. Η διαδικασία δεν ήταν τόσο χρονοβόρα όπως ήταν για τα υπόλοιπα τραγούδια του Escape. Το τραγούδι ουσιαστικά "γράφτηκε από μόνο του" σύμφωνα με τα λεγόμενα του Steve Perry. Όταν πλέον ολοκληρώθηκε γνώριζαν καλά πως είχαν έναν άσσο στο μανίκι τους που θα έφερνε την κατάκτηση του κόσμου στα πόδια τους.


  Οι ενστάσεις αυτή τη φορά ήρθαν από τον κιθαρίστα Neal Schon που αν και του άρεσε το τραγούδι, θεωρούσε πως απομάκρυνε πολύ το συγκρότημα από αυτό με το οποίο η μουσική και ο κόσμος είχε ταυτίσει. Η πειθώ του όμως ήταν θέμα λίγου χρόνου αφού σύντομα βρέθηκε μαζί με τους Valory και Smith να κάνουν δεύτερα φωνητικά για το τραγούδι.
  Χρόνια αργότερα, ο Steve Perry θα θυμηθεί πως όταν μορφοποιούσε ερμηνευτικά το τραγούδι υπήρχε μία γραμμή που έλεγε  'wanting you near', την οποία ήθελε να την απογειώσει τόσο σε έκταση φωνής όσο και σε συναίσθημα. Γεγονός που εγένετο φυσικά και που ακόμη προκαλεί αυτό το κόμπιασμα στο λαιμό του!
  Η χαμένη ευκαιρία για τους The Babys μετατράπηκε σε ένα μεγάλο hit για τους Journey, υπογεγραμμένο από δύο μουσικούς συνοδοιπόρους που μόλις είχαν ξεκινήσει την συνεργασία τους.

TRIVIA
  Το "Open Arms" έχει διασκευαστεί πολλάκις. Η πιο πετυχημένη διασκευή ήταν αυτή της Mariah Carey το 1996 που έφτασε στο Νο 4 στην Αγγλία. Άλλοι τολμηροί καλλιτέχνες υπήρξαν οι Barry Manilow, Boyz II Men και η Celine Dion. Επίσης έχει ακουστεί σε reality 

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

26/3/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου