ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΓΙΑ CLASSIC ROCK ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ (ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 70)


 Τελικά δεν ήταν τόσο εύκολο, όσο ακούγεται, να επιλέξουμε τις πλέον αντιπροσωπευτικές συλλογές συγκροτημάτων/καλλιτεχνών που έδρασαν τη δεκαετία του 70. Σε μια συζήτηση, μεταξύ τυριού κι αχλαδιού ο Επαμεινώνδας Κολιός κι ο Αλέξανδρος Ριχάρδος αποφάσισαν να καταγράψουν τις σημαντικότερες συλλογές (Best of/Greatest Hits) συγκροτημάτων/καλλιτεχνών που με τα τραγούδια τους άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους. Επειδή ο όγκος τους ήταν πολύ μεγάλος, τον χωρίσαμε σε τρία ξεχωριστά άρθρα, στα συγκροτήματα της δεκαετίας του 70 που θα διαβάσετε σήμερα, στα συγκροτήματα της δεκαετίας του 80 (hair/hard/metal) και σε αυτά της punk/new wave/alternative περιόδου. Σαφώς και ΔΕΝ είναι καταγραφή όσων συλλογών κυκλοφόρησαν από συγκροτήματα εκείνης της υπέροχης δεκαετίας, αλλά επιλέξαμε αυτά που θεωρήσαμε ότι ξεχώρισαν, αφήνοντας κάποια έξω, με την παράλειψη να έχουμε ξεχάσει κάποιο σημαντικό, να παραμονεύει. Στην ουσία, το άρθρο είναι ένας δισκογραφικός οδηγός των Καλύτερων Συλλογών για τη δεκαετία του 70! Πριν ξεκινήσετε την ανάγνωση, να αναφέρουμε ότι η λογική ενός Greatest Hits/Best of  δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται, αφού οι διαφορετικές δισκογραφικές εταιρείες, τα τυχόν νομικά προβήματα, οι…διαθέσεις του manager και τα συμβόλαια, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το track list μιας συλλογής. Άσε εκείνη τη λογική που έλεγε «να τα βάλω όλα, αλλά ας ..ξεχάσω μια μεγάλη επιτυχία»! Ευτυχώς, από το 2000 και μετά, οι δισκογραφικές εταιρείες και οι managers, «συμορφώθηκαν» με τις απαιτήσεις του κοινού και της αγοράς, κυκλοφορόντας πραγματικά τα Καλύτερα. Τέλος, όωπς θα διαβάσετε, απουσιάζουν best of των Progressive συγκροτημάτων τύπου Emerson Lake and Palmer, Genesis, King Crimson, Yes κ.α.με εξαίρεση το box set Echoes των Pink Floyd, γιατί θεωρούμε ότι ο ήχος τους και η συνεισφορά τους ΔΕΝ περιγράφεται σε ένα Greatest Hits!  


Το The Very Best of 10cc (1997, Νο 37 Μ.Βρετανία) είναι το καλύτερο best of που μπορείτε να βρείτε με τις επιτυχίες των 10cc. Από τα ο "Donna" και "Rubber Bullets" του 1973 έως τα κλασσικά "I'm Not in Love","Art for Arts Sake",  "The Things We Do for Love", "Good Morning Judge" και "Dreadlock Holiday". Bonus, το "Neanderthal Man"   η μεγάλη επιτυχία των Hot Legs, του συγκροτήματος που έπαιζαν οι Kevin Godley, Lol Creme, Eric Stewart. Η μακροχρόνια καριέρα των Aerosmith στο hard rock χώρο από το 1973 έως σήμερα δεν καλύπτεται εύκολα με συλλογές, γι αυτό και παραθέτω τις πιο ενδιαφέρουσες. Η Aerosmith Greatest Hits (1980 cd, βινύλιο)  ήταν η πρώτη συλλογή τους κι απαραίτητη για να καλύψει την πρώτη περίοδοο τους. Δίπλα σε αυτή, η Gems(1988.cd/lp). Για τους ψαγμένους και συλλέκτες, υπάρχει το box set Pandora’s Box (1991 3cd)που καλύπτει τις δύο προηγούμενες συλλογές ενώ περιέχει και ανέκδοτο υλικό από πρόβες, ανέκδοτες studio και live ηχογραφήσεις. Το Big Ones (1994, 2lp/cd) εστιάζει στη δεύτερη περίοδο της καριέρας τους (1987-1993)και περιέχει και 3 ανέκδοτα τραγούδια. Στη δεκαετία του 2000 έχουμε την κυκλοφορία της Young Lust, The Aerosmith Anthology(2000, 2cd) που καλύπτει το χρονικό διάστημα από 1985 έως και 1993, μαζί με b sides, remixes, live, διασκευές (το "Love Me Two Times"-Doors). Αμέσως μετά κυκλοφορεί το O,Yeah (2002 2cd)με τις επιτυχίες τους από το 1973 έως και το 2002 μαζί με 2 καινούργια τραγούδια (“Gilrs of Summer” και “Lay it down”) που δεν είχαν επιτυχία. Η συλλογή κυκλοφόρησε και σε περιορισμένη έκδοση με  τρισδιάστατο εξώφυλλο. Οι παραπάνω συλλογές, επανακυκλοφόρησαν με τίτλους Gold και Essential. Για να κλείσει το κεφάλαιο Aerosmith,  αξίζει να ρίξτε μια ματιά στη συλλογή Got a New Disguise (2006cd) με όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους της περιόδου 1973-2002, μαζί με 2 καινούργια τραγούδια (τι πρωτότυπο!!!). Ε.Κ.



Πλήθος συλλογών καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της καριέρας των Allman Brothers, αλλά η Stand Back: The Anthology (2004, 2cd), περιέχει 32 κομμάτια από όλες τις περιόδους τους κι από όλες τις δισκογραφικές εταιρείες στιες οποίες ηχογράφησαν, από το 1969 έως το 2003. Α.Ρ .
History: America's Greatest Hits (1975, Νο 3 Αμερική) η πρώτη και καλύτερη συλλογή τους με ΟΛΕΣ τις επιτυχίες τους εκείνης της περιόδου που ήταν και η καλύτερή τους. "Sister Golden Hair", “I need you”, “Sadman”, “Ventura Highway”, "A Horse with No Name” είναι μερικές από τις 12 μεγάλες επιτυχίες τους. ΄Προσέξτε ότι το εξώφυλλο αποτελείται από αποσπάσματα των άλμπουμ τους κι από αφίσες άλμπουμ Hat Trick. Οι εικόνες του Big Ben και του διώροφου λεωφορείου δεν βρίσκονται σε κανένα άλμπουμ τoυς αλλά συμβολίζουν την καταγωγή τους (Αγγλία, ας λέγονται America!).Α.Ρ.
Για τους Animals, σας συστείνω το Complete Animals(2cd) με 40 τραγούδια κι όλες τις επιτυχίες τους κι εξώφυλλο το ίδιο με το άλμπουμ Animal Tracks! Για όσους ψάχνουν και το σχετικά καινούργιο The Night (1983) και τα κλασικά See See Rider, When I was young, Monterey κ.α. της περιόδου 1966-1969, υπάρχει η συλλογή The Singles plus(2cd 1999). E.Κ.

Βλέποντας τη δισκογραφία στις συλλογές των Bachman Turner Overdrive, παρατήρησα ότι υπάρχουν αρκετές διπλές συλλογές με πολλά και μάλλον άχρηστα τραγούδια τους. Αν θέλετε να έχετε μια καλή εικόνα των επιτυχιών τους, αποκτήστε την You Ain't Seen Nothing Yet (1983) που περιέχει όλες τις επιτυχίες τους, χωρίς πρόσθετα άχρηστα κομμάτια.Α.Ρ.
Η 2 cd συλλογή των Bad Company με τίτλο The Original (1999)κυκλοφόρησε μ τά την επανασύνδεση τους γι αυτό κι εκτός από όλες τις επιτυχίες τους ,περιέχει και 4 καινούργια (αδιάφορα) τραγούδια αλλά κι ανέκδοτο υλικό που χρησιμοποιήθηκε στον πρώτο προσωπικό δίσκο του Paul Rodgers!  Ε   .Κ.
Μεγάλη και πετυτχημένη καριέρα έχουν οι Barclay James Harvest και μάλιστα σε 2 μεγάλες δισκογραφικες εταιρείες, την Harvest και την Polydor, πράγμα που καθιστά δύσκολη την επιλογή της συλλογής που πρέπει να καλύπτει και τις 2 εταιρείες. Η συλλογή The Best Of Barclay James Harvest (1992) καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο την καριέρα τους με κομμάτια σαν τα “Hymn”, “Loving is Easy”, “Mockingbird”, “Poor Man’s Moody Blues”, “Rock’n’Roll Star”, “Titles”, “Love on the line” κ.α. Α.Ρ. 

Κρυστάλλινη φωνή, με έντονη πολιτική διάθεση, η Αμερικανίδα, συνθέτης, τραγουδίστρια κι ακτιβίστρια Joan Baez, έχει τη δική της θέση σε αυτό το άρθρο με τη συλλογή της Joan Baez: Classics, που περιέχει τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της "Diamonds & Rust", "The Night They Drove Old Dixie Down" (νομίζω ότι από τη φωνή της πρωτοακούσαμε αυτό το υπέροχο τραγούδι),"Simple Twist of Fate", "Gracias A la Vida"κ.α. αλλά όχι το “Here’s to You”,σύνθεση του  Ennio Morricone σε στίχους δικούς της. Α.Ρ.

   Beatles! 1962–1966 γνωστή και σαν το Κόκκινο Άλμπουμ, 1967–1970, γνωστή και σαν το Μπλε Άλμπουμ Οι Καλύτερες Συλλογές στην ιστορία της δισκογραφίας; Ίσως! Κι αυτό γιατί ο Allen Klein (Αμερικάνος, δικηγόρος και άνθρωπος της δισκογραφίας με πλούσια εμπειρία, Δντης της Apple Rec εκείνη την εποχή)που τις επιμελήθηκε, τις έκανε με γνώμονα την επιτυχία κάθε τραγουδιού και φυσικά αυτά που ήθελε να ακούσει ο κόσμος. Η μια καλύτερη από την άλλη. Σίγουρα θα σας παραξενεύει το γεγονός ότι οι δύο συλλογές έχουν τα μέλη του συγκροτήματος στην ίδια στάση. Τα εξώφυλλα σχεδιάστηκαν από τον Tom Wikes και βασίστηκαν σε μια φωτογράφιση που έγινε το 1963 στο κλιμακοστάσιο των κεντρικών γραφείων της δισκογραφικής εταιρείας EMI στο Λονδίνο στην πλατεία Manchester. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Angus McBean και χρησιμοποιήθηκε στο εξώφυλλο του πρώτου άλμπουμ τους Please Please Me (1963) κι άλλη μια από την ίδια φωτογράφιση για το EP, The Beatles (No1 ). To 1969 οι Beatles ζήτησαν από τον McBean να βρει μια άλλη φωτογραφία από εκείνη τη φωτογράφιση για να τη χρησιμοποιήσουν στο άλμπουμ Let It Be (1970), αλλά τελικά χρησιμοποίησαν 4 διαφορετικές φωτογραφίες τους πορτραίτα. Έτσι όταν ήλθε η στιγμή για το εξώφυλλο της διπλής συλλογής 1963-1969 χρησιμοποίησαν μια φωτογραφία από εκείνη την παλαιά φωτογράφιση του 1963, ενώ για το εξώφυλλο της άλλες συλλογής 1967-1970,το συγκρότημα πήγε στο ίδιο κλιμακοστάσιο και ξαναφωτογραφήθηκε στην ίδια στάση! Α.Ρ.


Με το μακάβριο τίτλο We Sold our Soul for Rock’n’Roll (2lp, 1975) με το ολόμαυρο εξώφυλλο και την κόκκινη γραμματοσειρά, συνοδευόμενα από τη χαρακτηριστική γραφή του διπλού S, κυκλοφορεί η πιο πετυχημένη συλλογή των Black Sabbath, εποχής Ozzy. Καλή συλλογή είναι και η 2πλή The Best of Black Sabbath επίσης με μακάβριο εξώφυλλο, με 4 τάφους(!) η οποίας περιέχει και  τραγούδια, εποχής Gillan (‘The Dark/Zero the Hero”)και Dio (“Heaven and Hell/Turn up the Night”). Στην νεώτερη ιστορία τους, υπάρχει η The Dio Years ( Neon Knights, Heaven and Hell, TV Crimes, Voodoo, Children of the Sea(live), Falling of the Edge…) αλλά και η Sabbath Stones(cd 1996) που καλύπτει την περίδο με Tony Martin συν 1 τραγούδι εποχής Glenn Hughes (“Heart like a Wheel”) Τέλος, υπάρχει η 4πλή συλλογή Under Wheels of confusion 1970-1987 (4cd 1996) που καλύπτει την εποχή Ozzy (70-79), την εποχή Dio, την εποχή Gillan και Hughes με 3 τραγούδια αντίστοιχα και μόνο 2 εποχής Martin. Ε.Κ.
Μεγάλο συγκρότημα οι Blood, Sweat and Tears που με τη μουσική τους σφράγισαν τόσο την εποχή τους όσο και τα εφηβικά χρόνια πολλών από εμάς. Από τις συνολικά 16 συλλογές τους, επέλεξα την The Essential Blood, Sweat & Tears (2014) με χαρακτηριστικά κομμάτια τους της περιόδου 1967-1976, που ήταν η σημαντικώτερη τους. Α.Ρ.

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες των Blue Oyster Cult από το 1971 έως και το 1986 μαζί με ανέκδοτο υλικό, βρίσκονται στη συλλογή με τον περίεργο τίτλο Workshop of the Telescopes (1995, 2cd)με τον τίτλο της συλλογής να είναι ανέκδοτο τραγούδι τους! Για τους πιο ψαγμένους το The Singles Collection περιέχει όλες τις επιτυχίες τους. Ε.Κ.
 Η σύντομη δισκογραφία των Boston με τις τεράστιες επιτυχίες (σ.σ. πραγματικά τεράστιες αν αναλογιστεί κανείς ότι το “More than a Feeling” ακούγεται φρέσκο ακόμα και σήμερα), βρίσκονται  στο Greatest Hits (1997). Ε.Κ.
Τo Blackstar έμελλε να είναι το τελευταίο άλμπουμ του David Bowie , που σηματοδότησε το τέλος μιας απόλυτα πετυχημένης καριέρας. Από τις 120(!) συλλογές που κυκλοφόρησαν κατά καιρούς, υπάρχουν 2 συλλογές που καλύπτουν τι ς μεγαλύτερες κι όχι μόνο επιτυχίες του. Η Best of Bowie (2002, 2cd)που καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις επιτυχίες του έως το 2002, συμπεριλαμβανομένου του “Dancing in the Street” που κυκλοφόρησε και σε ελληνική έκδοση με ελληνικό κείμενο και σημαιάκι στο εξώφυλλο και η Platinum Collection (2005, 3cd) όπου κάθε δίσκος καλύπτει μια χρονολογική περίοδο (1969-1974, 1974-1980 και 1980-1987). Πργματικά αναλυτική συλλογή με πολλά singles, διασκευές(Rolling Stones, Bruce Springsteen) και κινηματογραφικά τραγούδια του, μεταξύ των οποίων το “Putting out of Fire” που έγινε επιτυχία μόνο στη χώρα μας.Ε.Κ.  

"Sweet Surrender", "The Guitar Man", "Make It with You", "It Don't Matter to Me" "If", "Baby I'm-a Want You" και "Everything I Own" είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες των Bread που μπορείται να βρείτε στη συλλογή The Sound of Bread, Their 20 Finest Songs.Α.Ρ.
Στη βραχύβια πορεία τους (1966-1969), οι Cream άφησαν πίσω τους μνημιώδεις επιτυχίες που περιλαμβάνονται στο The Very Best of Cream (1995 cd “Spoonfull” “White Room”, “Sunshine of your love”, “I feel free”, "Tales of Brave Ulysses", "Badge" κ.α). Ε.Κ.
To Chronicle (1976) Creedence Clearwater Revival είναι ένα από τα καλύτερα Best of και σαφές δείγμα για το πως πρέπει να γίνονται οι συλλογές. Καλύπτει ολόκληρη την καριέρα τους με 13 super επιτυχίες τους αλλά και κάποια άλλα τραγούδια τους που ήταν ιδιαίτερα αγαπητά. Προσέξτε ότι από το παραμελημμένο Mardi Gras, περιέχει 2 αντιπροσωπευτικά τραγούδια τους. Να σημειώσω ότι το κλασικό "I Heard It Through the Grapevine" περιλαμβάνεται στην κλασσική »θηριώδη» χρονική έκδοση των 11 λεπτών. Α.Ρ.

Αρκετές οι συλλογές του «Υδραίου» Leonard Cohen κι εμείς στην Ελλάδα θέλουμε τη συλλογή που οπωσδήποτε να υπάρχουν μέσα τα "Dance Me to the End of Love" και "First We Take Manhattan". Κι αυτή η συλλογή που περιέχει τα καλύτερα του τραγούδια της πρώτης περιόδουες τους αλλά και της μετέπειτα, είναι η The Best of Leonard Cohen, η οποία αρχικά βγήκε το 1975 και κάλυπτε επάξια την πρώτη περίοδό του αλλά στην επανατύπωσή της του 2009, σε cd ο χρόνος μεγάλωσε κι έτσι προστέθηκαν και κάποια ενδιαφέροντα τραγούδια της πιο σύγχρονης καριέρας του και φυσικά τα  "Dance Me to the End of Love" και "First We Take Manhattan". Α.Ρ.

Οι Crosby, Stills, Nash and Young είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση αφού έχουν 2 καριέρες, μια οι πρώτοι 3 και μια με την προσθήκη του Neil Young. Δύο είναι οι  συλλογές ποιυ συστείνω, με πρώτη την So Far (1974, No 1 Αμερική, Νο 25 Μ.Βρετανία)που καλύπτει την πρώτη και καλύτερη περίοδο τους όταν ήταν και οι 4 μαζί και με το εξώφυλλο ζωγραφισμένο από την Joni Mitchell. "Wooden Ships", "Helpless","Woodstock", ‘Find the cost of Freedom”, ‘Ohioo”, “Teach your children” κ.α όλα πολύ καλά, όλα υπέροχα δείγματα μπαλάντας  κι αρμονίας φωνής, στίχων και μουσικής.  Η δεύτερη και πιο πληρης, κι αυτό γιατί καλύπτει δεκαετίες καριέρας είναι το Greatest Hits (2005) που ΔΕΝ περιλαμβάνει τραγούδια εποχής Neil Young αλλά περιλαμβάνει επιτυχίες από τα προσωπικά άλμπουμ τους όπως τα “Chicago”,"Love the One You're With" αλλά και το μαγικό "Cathedral". Α.Ρ.
Ξεκίνησαν το 1968, διαλύθηκαν το 1976, επανασυνδέθηκαν το 1984 κι αλλάζοντας 8 φορές σύνθεση (Mark), συνεχίζουν να γράφουν ιστορία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που αποκαλούνται και Τιτανοτεράστιοι, δείγμα του πόσο μεγάλοι και σημαντικοί είναι οι Deep Purple στην ιστορία του rock. Από τις 220(σ.σ. μόνο;) συλλογές παραθέτω τις πιο ενδιαφέρουσες, με πρώτη την The Deep Purple Singles As & B’s(1978 lp,cd) με 12 singles αλλά και την επανέκδοσή της με τίτλο Singles and EP Anthology 68-80, με 35 τραγούδια και πλήρες ένθετο. Η Deepest Purple (1980 cd/lp) με 12 υπερ επιτυχίες της περιόδου 70-74, αλλά και η καλή επανέκδοση του 2010 με 16 τραγούδια και dvd με διαφορετικά τραγούδια από το cd! Τα τραγούδια στο dvd, παρουσιάζει ο Jon Lord. Η Anthology (1985 lp,cd) είναι από τις καλές συλλογές και η φωτό στο εξώφυλλο προέρχεται από το California Jam του 1974. Υπάρχουν 2 ανέκδοτα instrumental αλλά λείπουν τα “Burn” και “Stormbringer”. Knocking at your back Door-The Best of into the 80’s(1991 cd), με τα κλασικά τραγούδια του Reunion και με σύσταση να προτιμήστε την έκδοση με τα 11 tracks με το καταπληκτικό instrumental “Son of Aleric”. Η 30:The Very Best of (1998 2cd) είναι η πιο ολοκληρωμένη συλλογή εποχής 1968-1998,. Η συλλογή κυκλοφόρησε και σε μονό cd αλλά συνιστώ τη 2cd. H Platinum Collection(2005,3cd) είναι μια ολοκληρωμένη συλλογή της περιόδου 68-0, με περισσότερα ταγούδια, remixes, singles edit versions και live. A Fire in the Sky(2017 3cd) υπερκαλύπει την περίοδο 68-13 αλλά όσοι θέλουν κλασικά και σπάνια, υπάρχει η Shades 1968-1998 (1999 4cd) που περιέχει 4 ανέκδοτα τραγούδια, σπάνια live, instrumental, remixes και Outakes. Ε.Κ.   


 
Καμία συλλογή των  Dire Straits δεν με έχει αφήσει ικανοποιημένο, με εξαίρεση την Sultans of Swing: The Very Best of Dire Straits(1998) με τα 16 τραγούδια. Και ξέρετε γιατί δεν με άφησε ικανοποιημένο; Γιατί ναι μεν έχουν όλα τα καλά τραγούδια τους, αλλά δεν έχουν το …κερασάκι,  αυτό που θα κάνει το φρύδι του die hard fan να σηκωθεί ψηλά. Και εξηγώ: Η Sultans of Swing: The Very Best of Dire Straits καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τη δισκογραφία του αγγλικού συγκροτήματος με ΟΛΕΣ τις επιτυχίες τους, ακόμα και με το non album track, Twisting by the Pool αλλά μου λείπουν τα "Down to the Waterline", "Once Upon a Time in the West" και "Expresso Love", που δεν ήταν πρωτοκλασάτα αλλά ήταν κομματάρες. Ζητάω πολλά; Το 2ο cd περιέχει 7 εκτελέσεις τραγουδιών του συγκροτήματος από συναυλία του Mark Knopfler στο Royal Albert Hall το 1996.Α.Ρ.

Δεκάδες οι συλλογές των Doors με τις περισσότερες να είναι πολύ καλές. Ποια είναι η καλύτερη; Με δυσκολία επέλεξα την The Best of The Doors (ΠΡΟΣΟΧΗ, αυτή που κυκλοφόρησε το  2000, γιατί υπάρχουν συλλογές  με το ίδιο όνομα που κυκλοφόρησαν το 1973 και 1985). Περιέχει ΟΛΑ τα σπουδαία κομμάτια τους, με τα "The End", "Riders on the Storm", "Light My Fire" και  "L.A. Woman" στις κανονικές, μεγάλες, διάρκειές τους. Α.Ρ.



Τεράστια η δισκογραφία του Bob Dylan, πολλές και οι συλλογές του. Η πρώτη και ίσως η καλύτερη είναι η Greatest Hits(1967, Νο 19 Αμερική, Νο 3 Μ.Βρετανία) και περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα τραγούδια του των πρώτων χρόνων της καριέρας του όπως "Like a Rolling Stone", "Just Like a Woman","The Times They Are a-Changin'", "Mr. Tambourine Man", “Rainy Day Womewn#12&#35”, “Blowin in the Wind” και είναι το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις του Dylan στην Αμερική (5.000.000 αντίτυπα). Υπάρχει και το Bob Dylan's Greatest Hits Vol. II (1971) αλλά πιο σημαντικό είναι το Bob Dylan's Greatest Hits Volume 3 (1994) που περιέχει και τα"Hurricane", "Knockin' on Heaven's Door", "Silvio", "Forever Young", "Gotta Serve Somebody",αλλά όχι τα “One more cup of coffee” και  "Man Gave Names to All the Animals" που είναι πολύ αγαπητά στη χώρα μας. To 2007 κυκλοφόρησε η συλλογή Dylan σε μονό cd αλλά και σε Deluxe Edition 3cd με 51 τραγούδια, όπου στη μονή ποιυ είναι και η πιο εύκολη να βρείτε περιέχονται όλα τα κλασσικά του hits  και σας καλύπτει απόλυτα. Α.Ρ.   


To πρώτο και καλύτερο Greatest Hits (1971–1975) των Eagles, κυκλοφόρησε το 1976 και μόνο στην Αμερική έχει πουλήσει, κρατηθείτε, 38.000.000 αντίτυπα. Το άλμπουμ περιέχει 10 τραγούδια από τα 4 πρώτα άλμπουμ τους, δηλαδή σταματάει στο One of these Nights και δεν περιέχει κανένα από το πολυπλατινένιο Hotel California! ’Έτσι, θα σας πρότεινα και 2πλό The Very Best Of / The Complete Greatest Hits (2003) όπου περιέχει τα τραγούδια των συλλογών Their Greatest Hits (1971–1975και Eagles Greatest Hits, Vol., άρα υπέρ πλήρες συν το καινούργιο "Hole in the World". Α.Ρ.

23 χρόνια μυθικής καριέρας και μόλις 45 χρόνια ζωής για τον Βασιλιά του Rock’n’Roll, Elvis. Μέσα από έναν απίστευτο αριθμό συλλογών (2.258!!!!!!) , κατάφερα να ξεχωρίσω τις εξής: Artist of the Century (1999 3cd 5lp) με τις κορυφαίες επιτυχίες της περιόδου 1954-1976 και μαζί ένα φοβερό βιβλίο 88 σελίδων. Ακολουθούν η Elvis 1s 30#1 Hits (2002 cd) με 30 αθάνατα τραγούδια του σε special remix και η Elvis 2nd To None (2003 cd) που είναι η συνέχεια της προηγούμενης με άλλα 30 αθάνατα hits του κι ένα ανέκδοτο τραγούδι. Η επόμενη συλλογή έχει τον τίτλο History (2003 cd) που περιέχει τις 2 προηγούμενες συν μια τρίτη με τίτλο The History Continues με άλλα 30(!) hits! Όλα αυτά σε χάρτινη συσκευασία με αφίσα, φωτογραφίες, πληροφορίες και το πασίγνωστο «Are you Lonesome tonight» σε remix 1982Τέλος, η Elvis Aaron Presley 1955-1980 25 Anniversary (1998 8lp,4cd) είναι μια εξαιρετική συλλογή που καλύπτει την κινηματογραφική καριέρα του αλλά και σπάνια singles του, live, tv tracks, Gospel. Ε.Κ.


Στη συλλογή Grand Funk Hits (1976, lp, cd) βρίσκουμε όπως μαρτυρά κι ο τίτλος της τα κλασικά τραγούδια τους για να πάμε στην Grand Funk Capitol Series (1992 cd) της Capitol Rec. Με περισσότερα γνωστά κομμάτια τους που καλύπτουν τη χρονική περίοδο 1969-1976. Για τους πιο απαιτητικούς, υπάρχει η συλλογή Thirty Years of Funk 1969-1999 The Anthology (1999, 3 cd) που υπέρ καλύπτει τα 30 χρόνια της μεγάλης καριέρας τους. Δηλαδή όλα τα hit songles,live, 4 ανέκδοτα τραγούδια. Κι όλα αυτάσυνοδεύονται από ένα βιβλίο 52 σελίδων. Super! E.K.   
Οι Fleetwood Mac ανήκουν στην κατηγορία των συγκροτημάτων με τις τεράστιες καριέρες ως εκ τούτου η επιλογή της καλύτερης συλλογής θα ανοίξει σε τουλάχιστον 2. Η πρώτη αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο την πρώτη blues περίοδο τους (1968-1970) όπου κομμάτια τους σαν τα “Albatross” και “Black Magic Woman” κατά πάγια τακτική των δισκογραφικών εταιριών , δεν ήταν απαραίτητο να συμπεριληφθούν στο άλμπουμ του καλλιτέχνη, απρά να κυκλοφορούν μόνο σε μικρό δίσκο (single). H The Pious Bird of Good Omen (1969, Νο 18 Μ.Βρετανία) καλύπτει την πρώτη περίοδο τους, έστω κι αν λείπουν τα “Need your love so bad” και «Shake your Money Maker”. O τίτλος της συλλογής προέρχεται από μια σημείωση που βρέθηκε σε χειρόγραφο του Samuel Taylor Coleridge, στο ποιήμα του 1798 με τίτλο The Rime of the Ancient Mariner(σ.σ. τι μου θυμίζει ο τίτλος….!) κι αναφέρεται στο άλμπατρος που σκοτώθηκε στο ποίημα (σε ελεύθερη μετάφραση «Ο αρχαίος Ναυτικός σκοτώνει αφιλόξενα το ευσεβές πουλί του καλού οιωνού»). Από τις μετέπειτα συλλογές που καλύπτουν την super καριέρα τους των δεκαετιών 70 και 80, επέλεξα την The Very Best of Fleetwood Mac (2002) η οποία κυκλοφόρησε για να προωθήσει την κυκλοφορία του άλμπουμ τους Say You Will (2003). Ή αμερικάνικη έκδοση (Νο12 Αμερική) ήταν 2πλή και η αγγλική και περιέχουν όλα τα μετέπειτα classic hits όπως "Rhiannon", "Go Your Own Way", "Don't Stop", "Dreams", ‘Little Lies”, “The Chain” κ.α.Α.Ρ.
 
“Cold as Ice”, “Double Vision”, “Head Games”, “Waiting for a Girl like you”, “Feels like the first time”, “Urgent”, “Juke Box Hero”, “Hot Blooded” κ.α είναι μερικά από τα πρωτοκλασσάτα hits όλα επιλεγμένα από τα πρώτα 4 άλμπουμ τους, που περιλαμβάνει η πρώτη πολύ καλή συλλογή των Foreigner Records (1982, Νο 10 Αμερική) και πούλησε 7.000.000 μόνο στην Αμερική. Επειδή όμως η καριέρα τους είναι πολύ μεγάλη, σας προτείνω και τη 2πλή No End in Sight: The Very Best of Foreigner (2008) που τα έχει όλα. Και τις μεγάλες κλασικές επιτυχίες τους αλλά και κάποια «δύσκολα» τραγούδια όπως "Starrider", "That Was Yesterday" αλλά και το “Say you will” έστω live.Α.Ρ.
Η καριέρα των Free διήρκεσε μόνο 4 χρόνια και ξεδιπλώθηκε σε 6 studio άλμπουμ. Άρα μια μονή καλή συλλογή καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο την σημαντική καριέρα τους κι αυτό το The Best of Free: All Right Now (1991, Νο9 Μ.Βρετανία).  A.Ρ. 
 Για κάτι παραπάνω στη δισκογραφία των Free, ρίξτε μια ματιά στο The Free Story (1973, 2πλό βινύλιο, Νο 2 Μ.Βρετανία) που υπερκαλύπτει την καριέρα τους.Α.Ρ.
Έχουν κυκλοφορήσει πολλές συλλογές με τα τραγούδια του Άγιου Rory Gallagher, με τις περισσότερες να έχουν κυκλοφορήσει μετά το θανατό του. Θα παρουσιάσω τις 2 καλύτερες που είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ Forever (2000, 2cd) με 28 τραγούδια του σπουδαίου κιθαρίστα, επιλογής Παναγιώτη Παπαδόπουλου, που έγιναν με βάση το ελληνικό αίσθημα. Πολύ καλή συλλογή, ίσως η καλύτερη του. Τα πρώτα 1.000 αντίτυπα, είχαν t-shirt! Η δεύτερη πολύ καλή συλλογή είναι η Big Guns: The Very Best of Rory Gallagher (2005, Νο31 Μ.Βρετανία) και περιλαμβάνει και 3 τραγούδια των Taste αλλά και το “Bullfrog Blues”. Η συλλογή συνοδεύται από 48σέλιδο ένθετο. Α.Ρ.
.       
 Πρωτοπόροι στο χώρο του space rock, οι Hawkwind μετρούν 94(!) άλμπουμ, εκ των οποίων το 60% είναι live!!! Από τις 100 συλλογές που έχουν κυκλοφορήσει(!), παραθέτω τις εξής: 25Years On (1994, 4cd) που είναι αμερικάνικη κυκλοφορία και καλύπτει την περίιδο 1970-1994 με φοβερή συσκευασία και 6 τραγούδια ειδικά για τη συλλογή κι ένθετο με σημειώσεις του Michael Moorock(σ.σ. συγραφέας επιστημονικής φαντασίας). Καλή συλλογή αλλά λείπει το single, “Motorhead”! Epocheclipse  30 Years Anthology(1999 3cd) που είναι η πληρέστερη συλλογή με πλούσιο ένθετο, σκληρή πλαστική θήκη και περιέχει όλα τα καλά και χαρακτηριτικά κομμάτια τους. Τέλος, υπάρχει και η Dust of Time 1969-2021(2021 6cd) που περιέχει το πρώτο single  που κυκλοφόρησε ο Dave Brock(1969) έως και σήμερα. Συνοδεύεται από ένθετο 62σελίδων, αφίσα αλλά περιέργως  λείπει το “Motorhead” ενώ περιέχει το σπανιότατο “The Warcher”. E.K. 

    Πολλές και καλές οι συλλογές για την κληρονομία του Jimi Hendrix αλλά νομίζω η πληρέστερη είναι η Experience Hendrix: The Best of Jimi Hendrix (1977) που περιλαμβάνει κομμάτια από όλη την καριέρα του, ηχογραφημένα από το 1966 μέχρι και το 1970.  Οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τα 2.000.000 αντίτυπα μόνο στην Αμερική και στο 22σέλιδο ένθετο υπάρχει η ιστορία κάθε τραγουδιού, ποιοι παίζουν κι από ποιόν δίσκο προέρχεται.Α.Ρ.
Όταν κυκλοφορείς best album με τίτλο The Worst of Jefferson Airplane(1970, Νο 12 Αμερική), αν μη τι άλλο έχεις πολύ χιούμορ. Και να σκεφτεί κανείς ότι τότε, πριν 52 χρόνια, η λογική των δίσκων τύπου Greatest Hits, δεν ήταν διαδεδομένη κι ότι έως τότε είχαν μόνο 2 πετυχημένα τραγούδια, τα "Somebody to Love" και "White Rabbit". Τα "Volunteers", «Crown of Creation” και  "The Ballad of You & Me & Pooneil" δεν είχαν τύχη στο chart μικρών δίσκων, άσχετα αν ήταν καλά τραγούδια.  Η κυκλοφορία του The Worst of (1970) είχε βρει το συγκρότημα σε μια περίοδο εσωτερικών συγκρούσεων αλλά και προσωπικών προβλημάτων.  Η RCA για να ισορροπήσει τα πράγματα αλλά κι ελλείψη hit τραγουδιών πέραν όσων είχε συμπεριλάβει, δέχτηκε να προσθέσει το μάλλον αδιάφορο "Today" (σύνθεση του Balin) και το “Good Shepherd”(traditional) σε διασκευή του Kaukonen. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλές συλλογές που καλύπτουν τις όποιες επιτυχίες τους όπως το Greatest Hits (2009) που κυκλοφόρησε και στη χώρα μας σε τενεκεδένιο κουτάκι κι για όσους ψάχνουν κάτι παραπάνω, προτείνω την 2400 Fulton Street(1987) με 25 τραγούδια. Ο τίτλος προέρχεται από τη διεύθυνση ενός αρχοντικού που αγόρασε το συγκρότημα το 1966 και χρησιμοποιήθηκε βάση της προσωπικής τους εταιρείας (δημόσιες σχέσεις, fan club κλπ). Α.Ρ.
Τι να πει κανείς για το πιο ξεχωριστό συγκρότημα στο χώρο του Progressive – folk rock, τους Jethro Tull; Πολλές οι επιτυχίεςς τους, πολλές κι οι προτεινόμενες συλλογές με πρώτη την M.U The Best of (1975 lp,cd) με 11 υπερκλασσικές επιτυχίες τους της πρώτης περιόδου και 2 χρόνια αργότερα, η συνέχεια Repeat The Best of Vol. (1977 lp,cd), με 10 ακόμα κλασικά κομμάτια τους της περιόδου 68-76.H Original Masters (1985 lp,cd) περιλαμβάνει τις singles εκτελέσεις κομματιών τους, αρκετά διαφορετικές από αυτά των άλμπουμ της περιόδου 69-77. Πάντως και οι τρεις προηγούμενες κυκλοφορίες, καλύπτουν επάξια την πρώτη φοβερή περίοδο του συγκροτήματος. Η 20 Years of Jethro Tull (1988 2lp,cd) είναι επετειακή έκδοση των 20 χρόνων του συγκροτήματος κι εκτός από τα γνωστά κομμάτια τους, επικεντρώνεται σε σπάνιο υλικό,κυρίως για ψαγμένους. Κι όλα αυτά σε εξαιρετική συσκευασία κι ένθετο. Το The Best of Jethro Tull the Anniversary Collection (1993 2cd) είναι η πληρέστερη συλλογή που κυκλοφόρησε για τα 25 χρόνια καριέρας τους (68-93) και συνοδεύεται με 2 ένθετα και η επανέκδοση του 2003, περιέχει dvd με video και live.Όπως πάντα για τους …μερακλήδες, υπάρχει και η 25th Anniversary (1993 4cd) με φοβερή έκδοση μέσα σε κουτί πούρων(!), πολύ καλό ένθετο, με πληροφορίες κλπ. Ενώ περιέχει σε remix και το Live 1970 Carnegie Hall. Ε.Κ.   
  Υπάρχουν πολλές συλλογές που καλύπτουν όλο το εύρος της καριέρας του Billy Joel αλλά νομίζω ότι η καλύτερη είναι η  The Ultimate Collection (2000) που σε μια πρώτη ανάγνωση περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα τραγούδια του. Το περίεργο είναι ότι η συλλογή κυκλοφόρησε για την Ευρώπη και Ασία αλλά όχι για Αμερική! Την αποκτάτε και τα έχετε όλα. Α.Ρ.


Η πρώτη συλλογή που κυκλοφόρησε με τις επιτυχίες της Janis Joplin ήταν η πολύ πετυχημένη Janis Joplin's Greatest Hits(1973) η οποία μόνο στην Αμερική ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 9.500.000 αντίτυπα!!! Μειονέκτημα;  η live εκτέλεση του κλασικού Down On Me. Κατά τα άλλα, πολύ καλή. Δεκαετίες αργότερα, η Sony που στο μεταξύ είχε αγοράσει τη Columbia, κυκλοφόρησε τη σειρά The Essential (οι πρώτες εκδόσεις σε τενεκεδένιο κουτί) με τις περισσότερες τουλάχιστον, να είναι διπλές συλλογές cd με τα καλύτερα τραγούδια σπουδαίων καλλιτεχνών όπως Micahel Jackson, Bruce Springsteen, Toto, Billy Joel, John Denver, κ.α. Σε αυτή την κατηγορία των Best συμπεριλήφθηκε και το Essential της Janis Joplin (2003, 2 cd) που περιέχει 31 τραγούδια της, υπερκαλύπτει το Greatest Hits.Α.Ρ.
 Δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή τους (το 1984), οι Kansas κυκλοφορούν την πρώτη συλλογή τους με τίτλο Best of Kansas (1984 1lp) που περιείχε όλα τα κλασικά κομμάτια εκείνης της περιόδου(1975-1983)+ 1τραγούδι ηχογραφημένο για τη συλλογή, το «Perfect Lover».Η συλλογή είναι απαραίτητη για όσους ψάχνουν τα …βασικά.The Ultimate Kansas (2002  2cd) καλύπτει την εποχή 1974-1983 κι είναι σαφώς περιεκτικότερη από την προηγούμενη και υπέρ καλύπτει όσους θέλουν…περισσότερα. Να μπείτε στον κόπο να ψάξετε και για άλλη συλλογή τους, ρίχτε μια ματιά στην Essential Kansas (2008, 3 cd) που έχει και «δύσκολα» κομμάτια τους. Ε.Κ.
Οι Kinks είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις στη δισκογραφία που έχουν σωρεία επιτυχιών (μόνο στη Βρετανία) αλλά σχεδόν κανένα άλμπουμ που να ξεχωρίζει! Έτσι μια συλλογή είναι ότι πιο αντιπροσωπευτικότερο για τον ήχο τους αλλά και την ποιότητά τους. Θα σάς προτείνω τις 2πλές The     Kings Collection(2001) και The Ultimate Collection (2002) που έχουν ΟΛΑ τα καλά κομμάτια τους. Α.Ρ.
11 χρόνια διήρκεσε η καριέρα των Led Zeppelin κι άλλα 11 ώσπου να κυκλοφορήσει η πρώτη συλλογή τους με τίτλο Remasters(1990, 2 cd, 3πλο βινύλιο). Η συλλογή περιέχει με χρονολογική σειρά τον αφρό των τραγουδιών τους με εξαιρετικό remastered ήχο κι εξώφυλλο, ενώ συνοδεύεται από πλούσιο ένθετο. Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε το box set Led Zeppelin (1990, 4cd, 3 lp)που καλύπτει το 70% της δισκογραφίας τους, με πολύ πλούσιο ένθετο, γεμάτο σχόλια, ιστορικά γεγονότα και φωτογραφίες, σε 36 σελίδες  και 54 τραγούδια. Αξιόλογη είναι και η κυκλοφορία Mothership (2007, 2cd, 4lp)που περιέχει όλες τις επιτυχίες τους με πλούσιο ένθετο(με κείμενο και φωτογραφίες), ενώ η deluxe  έκδοση συνοδεύεται κι από dvd με live. Ε.Κ.


Δεν είναι πολλές οι συλλογές του John Lennon και η 2πλή Working Class Hero: The Definitive Lennon (2005) είναι η καλύτερη. Εδώ το έχουν παρακάνει με 38(!) τραγούδια και αλλά περιέχει ΟΛΑ τα σπουδαία τραγούδια του, όλα όσα κυκλοφόρησαν σε single, την  καινούργια μίξη του "Every Man Has a Woman Who Loves Him" μόνο με τη φωνή του Lennon (αρχικά υπήρχε και η Yoko)και …κάποια τραβηγμένα. Αξίζει!Α.Ρ.
Όταν λέμε συλλογή των Lynyrd Skynyrd σε εμάς τους μεγαλύτερους έρχεται στο μυαλό εκείνο τοι 2πλό μπλε βινύλιο με τίτλο Gold and Platinum που είχε ΟΛΑ τα καλά τραγούδια τους  της πρώτης ιστορικής περιόδου τους και το Free Bird" σε live ηχογράφηση από το άλμπουμ τους One More from the Road. Μια δεύτερη ακόμα πληρέστερη είναι η Icon (2010) που και πάλι έχει το “Free Bird“ live. Το 2006 κυκλοφόρησε η 2πλή Lynyrd Skynyrd Story με 15(!) τραγούδια ,όλα από την πρώτη ιστορική περίοδο τουε. Κρίμα γιατί έχει το αγαπημένο μου “Gimme back my Bullets” live, ενώ έχει 2 φορές(!) το “Free Bird”, μια live και μια studio! Α.Ρ.
Η συλλογή The Very Best Of Lobo του Lobo ή κατά κόσμον, Roland Kent LaVoie περιλαμβάνει τις επιτυχίες του "Me and You and a Dog Named Boo", "I'd Love You to Want Me", "Don't Expect Me to Be Your Friend"και "How Can I Tell Her"  και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τον γνωρίσετε. Α.Ρ.
 Η δισκογραφική παρουσία του πολυτάλαντου συνθέτη και οργανίστα Manfred Mann αρχίζει το 1964(!) με pop και rock’n’roll φόρμες ενώ η progressive εξέλιξη των Manfred Mann’s Earth Band, αρχίζει το 1972 και συνεχίζει δισκογραφικά έως το 2004. Η The Very Best Of Vol.1 και 2(1993 2cd) είναι μια εξαιρετική συλλογή των διαχρονικών επιτυχιών του , από την αρχή έως το τέλος. Η συλλογή World of Mann The Very Best (2006 2cd) περιέχει στον πρώτο δίσκο τις μεγάλες επιτυχίες του σαν Manfred Mann (Do Wah Diddy Diddy, Pretty Flamingo, Ha! Ha! Said The Clown, Ha! Ha! Said The Clown κ.α) και στο δεύτερο σαν Earth Band (Blinded By The Light, Don't Kill It Carol, Father of Night, Davy's On The Road Again κ.α.). Μόλις το 2021 κυκλοφόρησε η συλλογή Mann Anthology 50 Years 1971-2021 (3cd, 6 lp)με όλα τα singles του αλλά κ ι ανέκδοτο υλικό (12ιντσα maxi κλπ). Ε  .Κ.
Μετά τη διάλυση των Beatles, άνοιξαν 2 παράλληλοι δρόμοι για τον Paul McCartney, ο πρώτος ήταν με το συγκρότημα του, τούς Wings που σχημάτισε με την τότε συζυγό του Linda McCartney και η δεύτερη, η προσωπική καριέρα του που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η 10χρονη δισκογραφική παρουσία των Wings, έχει 2 τεράστιες επιτυχίες, τα “Band on the Run” και “Live and Let Die”(μουσικό θέμα στην ομότιτλη ταινία του James Bond) και πολλές  άλλες μικρότερες που συνπεριλαμβάνονται στη συλλογή Wings Greatest Hits (1978, lp,cd). Οι επιτυχίες της προσωπικής του καριέρας, βρίσκονται στη συλλογή All the Best (1987, 2lp, cd), περιέχει και επιτυχίες των Wings κι από την προσωπική του καριέρα και τα ντουέτα με τους Stevie Wonder και Michael Jackson.  Υπάρει ακόμα η Wingspan-Hits and History (2001, 2cd, 4lp), που είναι μια πλήρης συλλογή επιτυχιών του από το 1970-2001. Αν βρείτε, πράγμα δύσκολο, την limited edition με 3D εξώφυλλο και 24σέλιδο ένθετο,προτιμήστε την. Ε.Κ   

Ξεκινώντας από το "The Joker" και περνώντας στα "Take the Money and Run", "Rock'n Me", "Fly Like an Eagle",  "Jet Airliner", "Abracadabra", “Serenade”, "Jungle Love" κ.α. οι επιτυχίες του Steve Miller ή αν θέλετε των Steve Miller Band (σ.σ. κάνεις δεν ξέρει το όνομα άλλου μέλους του συγκροτήματος!) είναι πολλές κι αθάνατες. Αν και η Greatest Hits 1974-1978 (1978, No 18 Αμερική) είναι πολύ καλή, δεν περιλαμβάνει το"Abracadabra" για τον απλό λόγο ότι κυκλοφόρησε αργότερα. Έτσι, προτείνω την Ultimate Hits (2017) που τα έχει όλα και συμφέρει! Α.Ρ.   

Κάνω λάθος ή είναι το άγλαμα του Μ. Αλέξανδρου με φτερά;

  .  
   Μεγάλη η καριέρα των Moody Blues για αυτό και θα την εξαντλήσω με 2 συλλογές. Πρώτα την κλασική 2πλή This Is The Moody Blues που στη χώρα μας κυκλοφόρησε σπασμένη σε 2 μονά βινύλια(!) και περιέχει τραγούδια από όλα τα άλμπουμ της πρώτης ιστορικής περιόδου τους. Θα τη χαρακτήριζα εξαιρετικά αντιπροσωπευτική. Επειδή όμως έχουν μεγάλη καριέρα που φθάνει έως το 2003 θα σας πρότεινα και την Gold (2005) που καλύπτει ολόκληρη την δισκογραφική περίοδό τους. Α.Ρ.
Ο χαρισματικός κιθαρίστας Gary Moore έφυγε στα 58 χρόνια του, αφήνοντας πίσω του πλούσια δισκογραφία και συμμετοχές στους Thin Lizzy, G Force BBM(Bruce Baker Moore) Colosseum II αλλά και προσωπικά άλμπουμ σε διαφορετικές δισκογραφικές εταιρείες. Ξεκινάμε με την Blues and Moore(1992 cd) που περιέχει και κομμάτια του από τους ColosseumII, G Force, Gary Moore Band, Skid Row (σ.σ. οι παλιοί) και τα πρώτα προσωπικά του δείγματα όπως το “Parisienne Walkaways”. H Double Collection Gary Moore Parisienne Walkaways (1992 2cd), περιέχει 19 κομμάτια του της πρώτης περιόδου 1978-1983, 4 από τα οποία είναι live. H Ballads and Blues 1982-1994 (1994 cd) είναι ότι λέει ο τίτλος, δηλαδή εξαιρετικές μπαλάντες και blues κομμάτια του συν 3 ανέκδοτα τραγούδια. Out in the Fields The Very Best of (1998 2cd), καλύπτει την περίοδο 1985-1990 με 4 τραγούδια με τον Phil Lynott με όλα τα τραγούδια της συλλογή είναι της hard rock περιόδό του. Τέλος, υπάρχει η The PlatinumCollection (2006 3cd), μάλλον η πλέον περιεκτική συλλογή του με συμμετοχές BB King, Albert King, Phil Lynott, Albert Collins και Albert King.Ε.Κ.
Η γεμάτη 5ετία 1973-1978 ήταν αυτή που χαρακτήρισε την καριέρα της Αμερικάνιδας Suzi Quatro, που όμως όλες οι επιτυχίες της ήταν στην Μ.Βρετανία. Το Suzi Quatro Greatest Hits (1980, No 4 Μ.Βρετανία) περιέχει όλες τις κλασικές επιτυχίες της (Can the Can, 48 Crash, Your Mama won’t like me, Daytona Demon και Devil Gate Drive) και συνίσταται. Α.Ρ.



Ολόκληρη η καριέρα των Queen είναι γεμάτη από μνημειώδη hits και περιέχονται στις 3 συλλογές με την εξής σειρά: Queen Greatest Hits (1981, lp, cd) με όλες τις υπερκλασσικές επιτυχίες της περιόδου 1973-1980. Απλά απαραίτητη. H Greatest Hits II(1991, lp,cd) είναι η συνέχεια της προηγούμενης με super hits της περιόδου 1981 -1991συν το single “Under Pressure” με τον David Bowie. Φυσικά απαραίτητη! Η Greatest Hits III κυκλοφόρησε μετά το θάνατο του Ftreddie Mercury και περιέχει, εκτός από τις τελευταίες επιτυχίες τους, ντουλέτα με τον Elton John, George Micahel, Montserrat Caballe αλλά και το “Living on my Own” από την προσωπική καριέρα του Mercury. Για όσους θέλουν μια πλήρη εικόπνα όλων των επιτυχιών τους, υπάρχει η The Platinum Collection(2000, 3cd) που είναι οι 3 παρά πάνω συλλογές μαζί! Αξιοσημείωτη είναι και η Queen Forever (2014, 2cd) που περιέχει πολλά Love hits, μαζί με 3 καινούργια τραγούδια, το ένα ντουέτο με τον….Michael Jackson! Ε.Κ.
΄Οσο θυμάμαι πόσο μου είχε κακοφανεί η συλλογή Collection of Great Dance Songs(1981) που ξεκινώντας από τον τίτλο και φθάνοντας στα κομμάτια, δεν κάλυπτε με κανένα τρόπο όχι απλά την καριέρα των Pink Floyd αλλά και τη δισκογραφική λογική τους. Γενικώτερα, δεν είμαι θετικός σε συλλογές συγκροτημάτων progressive rock αφού η μουσική και οι χρόνοι των κομματιών, αντενδείκνυνται για συλλογές. Στην περίπτωση των Pink Floyd, συνιστούσα αφενός την αγορά των άλμπουμ αλλά κάνοντας μια υποχώρηση για τις ανάκγες του άρθρου, το 4πλό cd Echoes: The Best of Pink Floyd (2001, No2 Αμερική) που καλύπτει την καριέρα τους από την κυκλοφορία των singles "Arnold Layne" και "See Emily Play" έως το "High Hopes"! Ενδεικτικό της πολύπλευρης επιλογής είναι ότι περιέχει 6 τραγούδια της ψυχεδελικής περιόδου με τον Syd Barrett, ενώ τα άλμπουμ More, Ummagumma, Atom Heart Mother και Obscured by Clouds,δεν αντιπροσωπεύονται από κανένα κομμάτι. Ειδικά για το Atom Heart Mother νομίζω ότι θα μπορούσαν να επιλέξουν ένα από τα "If" ή "Summer '68". Όπως καταλαβαίντε, και απευθύνομαι στους παλιούς …κλασικούς φίλους του συγκοτήματος, το δύσκολο δεν είναι να επιλέξεις τα κομμάτια αλλά ο χώρος που διαθέτεις για να τα παρουσιάσεις, καθώς συγκροτήματα τύπου Pink Floyd έχουν κομμάτια μεγάλης διάρκειας. Κι ευτυχώς, στα 4 cd χώρεσαν όσα έπρεπε να χωρέσουν στις κανονικές διάρκειας τους.
Η επιλογή έγινε από τα μέλη του συγκρτοήματος, οι οποίοι δεν συναντήθηκαν αλλά επικοινώνησαν τηλεφωνικά, με τον ηχολήπτη τους James Guthrie να αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει τις μεταξύ τους συμφωνίες. Ο τίτλος ήταν πρόταση του Roger Waters.Α.Ρ.

Δεκάδες συλλογές έχουν κυκλοφορήσει οι Procol Harum που αν και τους τοποθετούμε στην κατηγορία Progressive/art rock τους συμπεριλαμβάνουμε στο άρθρο, λόγω των πολλών μικρών σε διάρκεια τραγουδιών, που ήταν επιτυχίες. Η The Essential Collection 1967–1991(2003) είναι μια από τις πλέον ενδεδειγμένες συλλογές με όλα τα κλασικά τραγούδια τους (A White Shade of Pale, Conquistador, Homburg, Wizard Man, Broken Barricades, Shine on Brightly, Grand Hotel, Pandora’sBox κ.α). Επειδή μπορείτε να βρείτε κι άλλες συλλογές, φροντίστε4 να έχει τουλάχιστον τα προηγούμενα κομμάτια. Α.Ρ.


 Στα γυμνασιακά πάρτι της δεκαετίας του 70, η συλλογή των Nazareth, Greatest Hits (1975) ήταν πανταχού παρούσα με τα"This Flight Tonight"και "Love Hurts"(κυρίως αυτό) να αποτελούν τους κράχτες.  Δεκαετίες αργότερα κυκλοφόρησε το cd The Very Best of  με όλα τα σπουδαία τραγούδια τους συν 2 καινούργια που δεν προσφέρουν τίποτε στο τελικό αποτέλεσμα. Σας τη συνιστώ. Α.Ρ.   
26 συλλογές μετρούν οι Rolling Stones και …κατάφερα να ξεχωρίσω 2, που μακράν είναι οι καλύτερες. Πρώτα η Rolled Gold The Very Best of the Rolling Stones (1975, No 7 Μ.Βρετανία) που κυκλοφόρησε χωρίς την έγκριση του συγκροτήματος αλλά στα 28 τραγούδια της καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο όλες τις επιτυχίες τους, αρχής γενομένης από τη διασκευή τους στη σύνθεση του Chuck Berry “Come on” και καταλήγοντας στο “Gimme Shelter” του 1969. Τα υπόλοιπα 27 είναι ΟΛΑ τα κλασικά που φαντάζεστε. Αν και στην αρχική συζήτηση που είχαμε κάνει με τον Επαμεινώνδα ήταν να ΜΗΝ συμπεριλαβουμε Box sets, στην περίπτωση των Rolling Stones κάνουμε εξαίρεση, συμπεριλαμβάνοντας το 4πλό box set GRRR! (2012, No 3 Μ.Βρετανία,Νο 19 Αμερική) που κυκλοφόρησε για τα 50α γενέθλια του μεγάλου rock’n’roll συγκροτήματος. . Εκτός απo΄ta 78 τραγούδια που καλύπτουν όλες τις περιόδους τους συγκροτήματος, υπάρχουν και 2 καινούργια, τα "Doom and Gloom" (σ.σ.καλό) και"One More Shot". Η super έκδοση συνοδεύεται από υπερπολυτελέστατο βιβλίο με memorabilia, ένα single 45 στροφών με 4(!) τραγούδια (Route 66/Cops and Robbers-You better move on/Mona), ένα bonus cd με 5 τραγούφδια ηχογραφημένα το 1963 κι άλλο υλικό. Α.Ρ.  


Santana's Greatest Hits!(1974) Αυτή η ιστορική και πολύ καλή συλλογή των Santana περιέχει τα καλύτερα κομμάτια τους από τα πρώτα 3 άλμπουμ κι είναι εξαιρετικά αντιπροσωπευτική για αυτήν την περίοδο. Για την ιστορία, στη χώρα μας έχει πουλήσει περισσότερα από 35.000 αντίτυπα. Όμως οι Santana είναι ένα συγκρότημα με 50 χρόνια καριέρας και δικαιούνται τουλάχιστον στην παρουσίαση ακόμα μιας συλλογής. Διάλεξα την 2πλή The Ultimate Collection(1997) που καλύπτει περισσότερα από 25 χρόνια καριέρας,  φθάνοντας έως το 1992 αλλά δεν καλύπτει τη μεγάλη επιτυχία του Supernatural. Α.Ρ.
50 χρόνια στη μουσική κλείνουν φέτος οι Scorpions, κυκλοφορόντας καινούγιο δίσκο κι έχοντας εκατομμύρια πωλήσεις, με δεκάδες επιτυχίες και φυσικά πολλές συλλογές. Ας δούμε τι ςπιο ενδιαφέρουσες! Best of Scorpions (1979 lp,cd) και Best of Scorpions Vol.2 (1984, lp, cd) είναι 2 συλλογές με 21 χαρακτηριστικά τραγούδια της πρώτης περιόδου τους με τον Uli Jon Roth στην κιθάρα. Η Scorpions Best (1985, lp,cd) συλλογής ελληνικής κατασκευής μες την υπογραφή του Γιάννη Κουτουβού με τα υπερκλασικά hits της εποχής, αφίσα και bonus ένα μικρό δίσκο (single)με συνεντεύξεις τους στον Κουτουβό και Μάνο Ξυδού. Κλασική είναι και η Best of Rockers and Ballads (1989, lp,cd) με χαρακτηριστικές επιτυχίες τους της εποχής 74-85 και 4 remixes συν το “Can’t Explain” (Who). Το Best of Rockers and Ballads στη cd έκδοση, κυκλοφόρησε με 15 τραγούδια. Αναζητήστε την! Η Still loving you (1992, lp,cd) περιέχει τις μεγάλες μπαλάντες τους με 9 remixes καθώς και το ακυκλοφόρητο Living for Tomorrow (live in Lenningrand), με 3 διαφορετικές χρωματικές εκδόσεις στο εξώφυλλο. Η Deadly Sting περιέχει κλασικές επιτυχίες της περιόδου 1979-1988 συν το ακυκλοφόρητο τραγούδι (πολύ καλό) “Edge of Time”. Η έκδοση βινυλίου ήταν σε 2πλή και μόνο στην Ελλάδα!!!Η Scorpions Best (1999, cd) εκτός από τις κλασικές επιτυχίες της περιόδου 1979-1990 περιέχει το “Love is blind” εδικά για τη συλλογή. Η Platinum Collection(2005, 3cd) είναι ην πληρέστερη συλλογή με όλες τις επιτυχίες τους και όλα τα singles τους από το 1975 έως και το 2004 και συνοδεύεται από ένθετο. Τέλος, η Born to Touch your Feelings (2017, cd,2lp) περιέχει τα πασίγνωστα αλλά και ορισμένα «δύσκολα» τραγούδια τους σε single edit, radio edit, ακόμα κι από το mtv Unplugged! Ε.Κ.  


    
Η συλλογή Best of Simon and Garfunkel(1999) με 20 σχεδόν όλα πρωτοκλασάτα τραγούδια, υπερκαλύπτει όποια άλλη συλλογή του φωνητικού ντουέτου και είναι η καλύτερή τους. Μεταξύ των μεγάλων επιτυχιών τους θα βρείτε και τα "A Hazy Shade of Winter" που το μάθαμε από την πολύ καλή εκτέλεση των Bangles και το  "My Little Town" που ήταν η τελευταία μεγάλη  επιτυχία τους. Α.Ρ.  
Η καλύτερη εποχή των Steppenwolf (1968-1976) με τα αθάνατα τραγούδια αλλά και η συνέχεια τους  (1981-1996) σαν John Kay and the Steppenwolf, καλύπτει εξαιρετικά από τη συλλογή Steppenwolf Featuring John Kay- Born to be Wild (1991 2cd) που περιέχει και 2 τραγούδια των Sparrows, του συγκροτήματσος που γέννησε τους Steppenwolf. Για τους συλλέκτες και φανατικούς του συγκροτήματος, υπάρχει η Hit Singles(1995 2cd) με 29 τραγούδια. Υπέρ πλήρης! Ε.Κ.


Σπουδαίος τροβαδούρος και μπαλαντοποιός(sic) ο ελληνοκυπριακής καταγωγής Cat Stevens έχει πολλά όμορφα τραγούδια.  Μπορείτε να τα ακούσετε από τις συλλογές του Greatest Hits (1975, Νο2 Μ.Βρετανία, Νο 6 Αμερική) αλλά κι από την The Very Best of Cat Stevens (2000) που θα βρείτε και το “Ruby my Love’” που έχει κι ελληνικούς στίχους. Α.Ρ.
Η πρώτη καλή συλλογή για τις επιτυχίες του Rod Stewart ήταν το 2πλό βινύλιο (κυκλοφόρησε και σε μονό cd) The Best of Rod Stewart (1976) και περιέχει ΟΛΕΣ τις μέχρι τότε επιτυχίες του αλλά και μερικά τραγούδια όπως τη διασκευή του "Pinball Wizard", "What's Made Milwaukee Famous», "Oh! No Not My Baby" και "Jodie" που χωρίς να γίνουν μεγάλες επιτυχίες, ήταν καλές ερμηνείες του. Όμως σε μια τόσο μεγάλη καριέρα όπως αυτή του Stewart, υπάρχουν κι άλλα Greatest Hits που καλύπτουν τις επιτυχίες του όπως το The Best of Rod Stewart (1989) που περιλαμβάνει 20(!) τρανταχτές επιτυχίες από την πρώτη φάση της καριέρας του. Από το "Maggie May" στη σύνθεση του Tom Waits, "Downtown Train" κι από τα "You Wear It Well" και “Baby Jane” στα "You're in My Heart» (σ.σ. τι όμορφο τραγούδι!) και "Sailing". Τέλος, η The Story So Far: The Very Best of Rod Stewart (2001, 2 cd) καλύπτει όλες τις προηγούεμενες, αφού ξεκινάει από το 1971 και φθάνει έως και το 2001. Πέραν των κλασικών επιτυχιών του, τα «δύσκολα» τραγούδια της συλλογής είναι τα "Reason to Believe"στην unplugged εκτέλεση από το άλμπουμ Unplugged...and Seated), "It Takes Two"ντουέτο με την Tina Turner, "Stay with Me"μες τους Faces και "All for Love" ντουέτο με τους Bryan Adams και Sting από την ταινία Οι 3 Σωματοφύλακες. Α.Ρ.


Την καλή δισκογραφία των Styx, καλύπτουν με τον καλύτερο τρόπο 2 συλλογές: Πρώτα η Best of Styx(1977, μονό βινύλιο και μονό cd) που περιέχει 11 κομμάτια της πρώτης φάσης της καριέρας τους όταν ηχογραφούσαν για την RCA. Ναι, έχει τα “Lady”,  "You Need Love,"Best Thing","Rock & Roll Feeling" και "Man of Miracles" αλλά  δεν έχει το κορυφαίο εκείνης της περιόδου, ’Suite Madam Blue”. Ευτυχώς, το  2004 κυκλοφόρησε η 2πλή συλλογή Come Sail Away – The Styx Anthology (2 cd)που περιέχει όλα τα τραγούδια τους της πρώτης περιόδου,  φυσικά και το ’Suite Madma Blue» κι όλα τα πετυχημένα τραγούδια της δεύτερης και πιο εμπορικής περιόδου τους.  Α.Ρ.
 Ξεχωριστή θέση στο χώρο του classic rock έχουν οι Supertramp που με τον εξαιρετικό, τεχνικό και μελωδικό τους ήχο, δημιούργησαν μια σειρά από διαχρονικές επιτυχίες, κυρίως την πενταετία 1974-1979, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλά τραγούδια και μετά το 1979. Η συλλογή Retrospectable The Supertramp Anthology (2005, 2 cd)περιλαμβάνει χωρίς υπερβολή το 100% των καλών τραγουδιών τους. Ε.Κ.
Ξεκίνησαν σαν Ambrose Slade, το 1969 μετονομάστηκαν σε σκέτο Slade και φυσικά είναι από τους πρωτοπόρους του glam rock. Οι μεγαλύτερες εποτυχίες τους περιέχονται στο Slade Greatest Hits (Feel the Noize, 1997 2cd) με 20 τραγούδια συν το χριστουγεννιάτικο "Merry Xmas Everybody". Για τους super fans υπάρχει το Slade Box Set 1969-1999 4cd). Ε.K.


Η πρώτη μου σκέψη ήταν να μην συμπεριλάβουμε συλλογή της Patti Smith σε αυτό το αφιέρωμα, αλλά μετά αναλογίστηκα τα "Dancing Barefoot"(σ.σ. από τα αγαπημένα μου τραγούδια της), "Gloria","People Have the Power"(σ.σ. απορώ που κανένα κόμα δεν το έχει χρησιμοποιήσει σε προεκλογική καμπάνια), "Frederick", "Summer Cannibals" και βέβαια το "Because the Night". Όλα αυτά θα τα βρείτε στη συλλογή Land(2002).Α.Ρ.
Η μεγάλη καριέρα του Bruce Springsteen καλύπτεται με 3 καλές συλλογές. Η πρώτη είναι η Greatest Hits( 1995, No1 Αμερική, Νο 1 Μ.Βρετανία) που περιέχει ΟΛΑ τα μεγάλα τραγούδια του, συν το ‘Streets of Philadelpia”  συν 4 καινούργια, τα "Murder Incorporated","This Hard Land, "Secret Garden"(ακουγόταν στην ταινία Jerry Maguire) και Blood Brothers. Μια δεύτερη, επίσης καλή συλλογή του είναι η Essential Bruce Springsteen(2003, Νο 14 Αμερική) που η περιορισμένη έκδοση της σε 2πλό cd περιέχει κάποια ακυκλοφόρητα τραγούδια του, B-sides, τραγούδια από  soundtracks και από άλμπουμ για φιλανθρωπικό σκοπό. Σίγουρα καλή αγορά για συλλέκτες. Πιο πρόσφατη η Collection: 1973–2012 (2013) με 18 τραγούδια του  που καλύπτουν όσους δεν έχουν τους δίσκους του. Α.Ρ.
O πιο αναγνωρίσιμος ήχος στο χώρο του rock είναι αυτός των Status Quo με καλοπαιγμένο rock’n’roll που από το 1968 έως και τις ημέρες μας. Μεγάλος ο κατάλογος των επιτυχιών τους και ιδού οι συλλογές που σε μεγάλο βαθμό καλύπτουν την καριέρα τους. Πρώτη η 12 God Bars (1980, lp, cd) με 12 μεγάλες επιτυχόιες τους και πανέξυπνο εξώφυλλο. Δεύτερη η 12Gold Bars Vol II(1984, lp,cd)η συνέχεια της πρώτης επίσης με φοβερή συναυλιακή φωτογραφία. Τρίτη η Rocking All over the Years (1990 2lp,cd) που συμπληρώνει τις 2 προηγούμενες αφού περιέχει και τα "You're in the Army Now" και "The Anniversary Waltz", ένα καταπληκτικό live medley. Ε.K.
Από το 1968 έως και το 1978, οι Sweet είχαν μια σειρά πολλών glam rock επιτυχιών και φυσικά ήταν από τα πρωτοπόρα συγκροτήματα του είδους. Η πλέον αντιπροσωπευτική συλλογή τους με 40(!) τραγούδια είναι η Hit-Singles (1995 2cd) με πολλές πληροφορίες, ιριδίζον εξώφυλλο και φυσικά  με το “Love is Like an Oxygene”. Ε.Κ.



Πάρα πολλές συλλογές καλύπτουν την καριέρα των Ten Years After και μια από αυτές είναι η Essential Ten Years After Collection (2004)που μεταξύ άλλων περιέχει και τη 10λεπτη live ηχογράφηση του “I’m going home” δίπλα στα κλασικά “Rock’n’Roll Music to the World”, “I’d love to change the world”, “Choo choo Mama”, “I woke this morning”(σ.σ. τι κομματάρα είναι αυτή!), «Love like a Man”, “I’m coming home”κ.α. Μια άλλη καλή επιλογή για να έχετε ακόμα μια πιο πλούσια ιδέα για τη μουσική των Ten Years After είναι το Portofolio (1988)που εκτός των παραπάνω, περιέχει και τα “Positive Vibration”, “Hera me Calling” και “Good Morning Little schoolgirl”. Α.Ρ.
Τα έχει όλα και συμφέρει. Αν και στην περίπτωση των Thin Lizzy πρέπει να παραδεχτώ ότι υπάρχουν πολλές καλές συλλογές, όπως η Dedication, The Collection(1985) και η Wild One: The Very Best of Thin Lizzy(1996), αισθάνομαι ότι πληρέστερη είναι  Definitive Collection ( 2006  μονό cd) που υπέρ καλύπτει κάθε αγοράστη. Από τα "Whiskey in the Jar" και "The Rocker" στα"Jailbreak" και "The Boys Are Back in Town" κι από τα "Cowboy Song" και "Don't Believe a Word" στα "Bad Reputation" και "Dancing in the Moonlight Α.Ρ  

     Το Past to Present 1977–1990 είναι η πλέον ενδεικτική συλλογή των Toto της πρώτης [περιόδου, αφού περιλαμβάνει όλα τις επιτυχίες τους έως εκείνη την χρονιά αλλά όχι τραγούδια τους που κυκλοφόρησαν σε single κι δεν έγιναν επιτυχίες. Τραγούδια από τα πρώτα 7 άλμπουμ τους και 4 καινούργια (αδιάφορα) με τραγουδιστή τον Jean-Michel Byron. Συμπληρωματικά, αναφέρω μια ακόμα πολύ καλή διπλή συλλογή (2cd) με τίτλο Essential Toto με 32 τραγούδια που καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη καριέρα του συγκροτήματος. Α.Ρ.
Στην 9χρονη καριέρα (1968-1977) των T.Rex και του Marc Bolan οι επιτυχίες ήταν πολλές και ικανές να τον καταστήσουν ένα πραγματικό rock glam  είδωλο. Έχουν κυκλοφορήσει παμπολλες συλλογές με τα τραγούδια τους αλλά σχεδόν όλες είχαν ….ένα μειονέκτημα να λείπει ένα βασικό τραγούδι. Θεωρώ ότι η Hits! The Very Best Of T.Rex (μονό cd) που κυκλοφόρησε το 2002 από την Crimson (θυγατρική της Demon που ειδικευόταν σε εκδόσεις δίσκων χαμηλού κόστους) είναι η πληρέστερη κι ας της λείπει το «Jeepster”. Κι αυτό από όλες τις συλλογές, λείπει…ένα καλό κομμάτι. Τουλάχιστον έχει τα “Hot love”, Get it on”, “Telegarma Sam”, “20th Century Boy”, New York City”, “Teenage Dream”, “Metal Guru” και “Children of the Revolution”. Α.Ρ.  
   
H Best of Traffic(1969) ήταν η πρώτη συλλογή που κυκλοφόρησαν οι Traffic, ένα συγκρότημα που αντιμετώπιζε πρόβλημα στην επιλογή των τραγουδιών του αφού υπήρχαν πολλά και καλά αλλά με μεγάλη διάρκεια. Η κυκλοφορία της Traffic Gold ( 2005  2cd) καλύπτει με πολύ καλό τρόπο αυτό το …μειονέκτημα αφού στον πολύ χρόνο των 2 ψηφιακών δίσκων, βρίσκουν χώρο όλα τα καλά κομμάτια τους. Από το πρώτο single τους "Paper Sun" έως και"Dear Mr. Fantasy", "Feelin' Alright?", “Glad”, "John Barleycorn", to 11κάλεπτο   "The Low Spark of High-Heeled Boys" αλλά και η live διασκευή τους στο "Gimme Some Lovin'". Α.Ρ. To 2πλό cd The Essential Stevie Ray Vaughan and Double Trouble (2002) περιέχει όλα τα κλασικά κομμάτια του (σ.σ. δεν έγραψα hits), και αρκετά live, κάνοντας το έτσι να έχει μια ελκυστικότητα και για τους die hard fans. Αλλά όλα τα live κομμάτια είναι ήδη κυκλοφορημένα στους σχετικούς δίσκους. Απλά η συλλογή είναι πλούσια και…φτουράει.  Α.Ρ.
Από τα παλαιότερα ενεργά rock συγκρτήματα οι τεράστιοι Who με το αστείρευτο ταλέντο και τις εκρηκτικές live εμφανίσεις, δημιούργησαν μοναδικά τραγούδια που παραμένου ανεξίτηλα έως τις ημέρες μας. Ιδού και οι συλλογές που τα περιέχουν: The Ultimate Collection(2002 2cd) όπου οι επιτυχίες τους παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά  κι ένθετο 28 σελίδων με πληροφορίες και φωτογραφίες. Αν βρείτε την limited edition 3d  προτιμήστε την, με το bonus disc περιέχει 4 σπάνια singles και 2 live video! H Hits 50(2014 2cd) περιέχει το σύνολο των μεγάλων επιτυχιών τους με ελάχιστες διαφορές με την προηγούμενη που διαβάσατε, αλλά περιέχει και singles των High Numbers δηλαδή των Who στην πρώτη μορφή τους!  Κι εδώ η limited edition ξεχωρίζει γιατί κυκλοφορόυσε με t-shirt! Για όσους θέλουν κάτι παραπάνω, υπάρχει το Maximum As+Bs The Complete Singles (2017 5cd) με όλα τα singles του από την εποχή των High Numbers έως και το 2017.Ε.Κ.
Εύκολα κατέληξα στη 2cd συλλογή των Wishbone Ash, Time Was The Wishbone Ash Collection (1993) που υπερ καλύπτει την καλύτερη χρονική περίοδο του συγκροτήματος 1970-1980 και φθάνοντας ακόμα και πιο πέρα. Από τα "Phoenix" και “Persephone” στα “Blowing Fre” και «I see Red”. Α.Ρ.
Από το 1970 έως σήμερα, οι UFO τιμούν το hard rock με αθάνατα τραγούδια  κι από τις δεκάδες συλλογές παραθέτω τις πιο ενδιαφέρουσες. Best of the Rest (1988,cd) που είναι η πλέον ολοκληρωμένη συλλογή της περιόδου 80-86. 4 χρόνια αργότερα κυκλοφορεί η Essential UFO (1992, cd) που περιέχει όλες τις επιτυχίες τους της περιόδου 74-79.  Τέλoς, η Time to Rock Best of Singles A’s+B’s (1998, 2cd), περιέχει όλα τα singles τους από το 1970 έως και το 1988 και καλύπτει όσους ψάχνουν τραγούδια της πρώτης ψυχεδελική εποχή τους. Η συλλογή περιέχει ένθετο με φωτογραφίες και κείμενο.  Ε.Κ
Με 51 χρόνια καριέρας, οι Uriah Heep μπορούν να χαρακτηριετούν σαν μια απόλυτα πετυχημένα διαχρονική rock μπάντα. Η πρώτη συλλογή τους Best of (1975 lp,cd)είχε 10 τραγούδια με την επανέκδοσή της The Best of …Part1 (1996, cd) να έχει 15 τραγούδια εκ των οποίων 2 ανέκδοτα live. Εξαιρετική συλλογή, λείπει όμως το κλασικό “Sunrise”! To The Best of... Part2(1997 cd), καλύπτει την περίοδο 1976-1991 με singles κι ανέκδοτα live, που την καθιστούν μια εξαιρετική συλλογή με κύριο άξονα τη δεκαετία του 80. Άκρως ενδιαφέρουσα και πληρέστατη είναι η Two Decades in Rock (1990 3cd) της περιόδου 1970-1991 αλλά κι εδώ λείπει το Sunrise, που τελικά θα το βρείτε μαζί με όλα τα κλασικά hits τους στη συλλογή  Uriah Heep An Anthology (1998 cd) με εξώφυλλο τον μπασίστα Trevor Bolder. Ε.Κ.

Μόνο (3) Greatest Hits έχει ο Neil Young στην 50χρονη καριέρα του, εκ των οποίων το ένα είναι box set, και δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη συσκολία να επιλέξω το Greatest Hits (2004 cd)που καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο την καριέρα του μεταξύ 1969 και 1992, περιέχοντας όλα τα μεγάλα και γνωστά τραγούδια του. Α.Ρ. 

Τέλος οι ZZ Top έχουν τρεις πολύ καλές συλλογές. Ξεκινώντας χρονολογικά, θα αναφέρω την κλασική The Best of (1977, lp,cd) με ΟΛΑ τα καλά τραγούδια της πρώτης περιόδου τους, την Greatest Hits (1992, cd) που καλύπτει την πρώτη και τη δεύτερη περίοδό τους που ήταν κι η απόλυτα πετυχημένη κι εμπορική και τέλος η Rancho Texicano(2004, 2cd) που θα την χαρακτήριζα υπερπλήρη.Α.Ρ

Πάρτε μια ανάσα, γιατί τελείωσαμε. Μας βγήκε μεγαλύτερο απ ότι φανταζόμαστε αλλά πιστεύουμε ότι είναι ένας πολύ καλός οδηγός αγοράς για δίσκους τύπου Greatest Hits.

Την επόμενη Κυριακή: Alice Cooper- Τhe Shock Rock Years 1969-1973

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΟΛΙΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

13/3/22

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Το αλφαβητάρι του rock! Τέλειο!
    Χάρηκα πολύ που αναφέρεστε στη σειρά Essential. Είναι εξαιρετική! Συμπληρωματικά σε όσα αναφέρετε στο άρθρο, να συμπληρώσω Bob Dylan, Leonard Cohen και Simon & Garfunkel.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχαχα, δεν ήθελα να συμπληρώσω το περιεχόμενο. Ήθελα απλώς να πω ότι υπάρχουν κι αυτοί στη σειρά Essential. Τόσο το καλύτερο όμως,αφού εμπλουτίζουν το αλφαβητάρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βοήθησε μας, γράφοντας πόιες έχουμε ξεχάσει,πάντα με τη λογική του πετυχημένου συγκροτήματος/καλλιτεχνη. Επειδή ΔΕΝ μπορούμε να κάνουμε μια καταγραφή ΟΛΩΝ των Greatest Hits,βάλαμε σαν κοινό παρονομαστή ο καλλιτέχνης να εχει πολλές επιτυχίες. Επίσης συγκροτήματα όπως Journey, REO Speedwagon που την επόμενη δεκαετία γνώρισαν τη μεγάλη επιτυχία, θα παρουσιαστούν στο επόμενο άρθρο.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  4. Παλαιοτερα οταν 'αγοραζα' cd μου ειχε δοθει η εντυπωση οτι στις 'συλλογες' υπαρχαν τα σημαντικα κομματια μιας μπαντας ,ενος καλλιτεχνη αλλα οχι ολα .Επιτηδες αφηναν καποιο-α εκτος ωστε να δικαιολογηθει καποια αλλη συλλογη καποιο anthology κτλ . Και ετσι κυκλοφορουσαν 2-3 συλλογες απο τους 'μεγαλους ' καλλιτεχνες , που μεταξυ τους ηταν παρομοιες αλλα οχι ακριβως ιδιες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι περισσότερες συλλογές κυκλοφορούσαν στα 70,sκοντα στις γιορτές έτσι για να πουλήσουν. Ήταν για κάποιους μια ευκαιρία να έχουν τις επιτυχίες ενός group όλες μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλές οι συλλογές, αλλά μια συλλογή είναι η τέλεια ευκαιρία για να κερδίσουν χρήματα οι εταιρείες δίσκων με τις συλλογές και τις επανακυκλοφορίες. Θα ήταν λογικό, να έχουν λόγο ύπαρξης μόνο όταν θα είχαν κάποια ακυκλοφόρητα ή live ακυκλοφόρητα κομμάτια, μέσα.
    Μόνον οι περιστασιακοί θαυμαστές ενός συγκροτήματος, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από μια συλλογή. Απλά οι εταιρείες αφήνουν από έξω αγαπημένα songs, αλλά το να αφήνεις κάποια τραγούδια απ’ έξω… ανοίγει τις πόρτες και σε άλλες συνέχειες συλλογών. Για τον περιστασιακό θαυμαστή, είναι καλές οι συλλογές, αλλά για τον σκληροπυρηνικό οπαδό που τα έχει ήδη αυτά τα τραγούδια; Όχι. Μερικές φορές μια συλλογή αφήνει μια άσχημη γεύση στο στόμα, εάν πρόκειται για μια ασύνδετη εμπειρία ακρόασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή