THE VENTURES: 'WALK DON'T RUN", "HAWAII 5-0" KAI H ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ


Από τα κορυφαία οργανικά συγκροτήματα, με τις περισσότερες πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως και με σημαντική επίδραση σε μεταγενέστερους  μουσικούς, οι Ventures δημιουργήθηκαν το 1958 στην πόλη Τακόμα της βορειοδυτικής πολιτείας Ουάσινγκτον, από τους Bob Bogle και Don Wilson. Ο πρώτος εργαζόταν στις οικοδομές ως πλινθοκτίστης. Αναζητώντας μεταχειρισμένο όχημα, συνάντησε τον Don Wilson, ο οποίος εργαζόταν ως πωλητής. Ο δεύτερος ζήτησε από τον Bogle να τού βρει δουλειά στην οικοδομή, όπερ και εγένετο. Βρήκαν κοινό ενδιαφέρον στην μουσική και αφού αγόρασαν μεταχειρισμένες κιθάρες από ενεχυροδανειστήριο, ξεκίνησαν να παίζουν σε μικρούς χώρους και χοροεσπερίδες.

Η αρχική επιλογή τους για το όνομα του ντουέτου ήταν The Versatones, το οποίο όμως ήταν κατοχυρωμένο από άλλη μπάντα. Αφού χρησιμοποίησαν το The Impacts για μικρό χρονικό διάστημα, κατέληξαν στο The Ventures μετά από πρόταση της μητέρας του Don Wilson. Το ντουέτο μετασχηματίσθη σε κανονικό συγκρότημα με τις προσθήκες των Earl Herbert (μπάσσο) και George Babbitt (τύμπανα). Η παραμονή τού τελευταίου υπήρξε μικρή σε διάρκεια διότι δεν ήταν αρκετά μεγάλος στην ηλικία για να παίξει σε νυχτερινά κέντρα και μπαρ. Ο πρώτος μικρός δίσκος "The Real McCoy"/"Cookies & Coke"τυπώθηκε σε 500 αντίτυπα, στην εταιρεία Blue Horizon που ίδρυσε η μητέρα του κιθαρίστα Bon Wilson, αλλά δεν έτυχε αποδοχής ούτε προώθησης από το ραδιόφωνο. Για τον επόμενο αποφάσισαν να εκτυπώσουν 300 κομμάτια. Ο Nokie Edwards (μπάσσο) ενσωματώθηκε στο σχήμα και ο ντράμερ Skip Moore αντικατέστησε τον Babbit για την ηχογράφηση του επόμενου μικρού δίσκου.

Η σύνθεση του κιθαρίστα της Jazz, Johnny Smith, με τίτλο “Walk, Don’t Run” ήταν η επιλογή τους, αφού ο Bogle είχε στην κατοχή του τον δίσκο τού σπουδαίου Chet Atkins “Hi-Fi in Focus”, στον οποίο είχε συμπεριληφεί η διασκευή του στην συγκεκριμένη σύνθεση.
Στον ντράμμερ Skip Moore, ο οποίος δεν επιθυμούσε να ενταχθεί στο συγκρότημα, προσεφέρθησαν δύο επιλογές: είτε πληρωμή 25 δολλαρίων για την συμμετοχή στην ηχογράφηση είτε ποσοστό δικαιωμάτων από τις μελλοντικές πωλήσεις. Επέλεξε την πρώτη και επέστρεψε στην οικογενειακή επιχείρηση, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδο στο συγκρότημα του ντράμμερ Howie Johnson, ενώ οι Bogle και Edwards άλλαξαν όργανα, με τον δεύτερο να αναλαμβάνει την σόλο κιθάρα.
Το “Walk, Don’t Run” (1960) αγκαλιάστηκε από το τοπικό ραδιόφωνο στο Σιάτλ και τράβηξε την προσοχή της εταιρείας Dolton, η οποία απολάμβανε την επιτυχία εκείνη την εποχή με άλλους καλλιτέχνες από την ίδια πολιτεία που είχαν επιτυχίες σε εθνικό επίπεδο.
Γνώρισε τεράστια επιτυχία, ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο πωλήσεις, κάνοντας διάσημους τούς Ventures φθάνοντας στο Νο2 στον κατάλογο Billboard Hot 100, (στην κορυφή ο Elvis με το “It's Now or Never") και στοΝο13 στον πίνακα Hot R&B Sides.
Στην συνέχεια, εν μέσω περιοδειών, ηχογράφησαν τον πρώτο μεγάλο δίσκο για να κεφαλαιοποιήσουν την τεράστια επιτυχία τους. Η επόμενη αλλαγή στα μέλη αφορούσε στην αποχώρηση του ντράμμερ Howie Johnson, ο οποίος προτίμησε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του, εξ αιτίας του εξαντλητικού προγράμματος και των μετακινήσεων τής μπάντας.
Ο Mel Taylor, μεγαλύτερος αδελφός τού μπασσίστα Larry Taylor (Monkees/Canned Heat/John Mayall/Harvey Mandel/Tom Waits) ενσωματώθηκε στους Ventures και μαζί με τους Bogle, Wilson & Edwards απετέλεσαν την κλασσική σύνθεσή τους από το 1963-1968 στην πρώτη δεκαετία τους,
όπου κυκλοφόρησαν πλέον των τριάντα μεγάλων δίσκων (LP), με τρεις χρυσούς (Walk, Don't Run /
The Ventures Play Telstar and the Lonely Bull / Hawaii Five-O).
Το “Walk, Don’t Run” κυκλοφόρησε εκ νέου σε μικρό δίσκο το 1964, ως “Walk, Don't Run '64”, σκαρφαλώνοντας στο No8, καθιστώντας τους Ventures την πρώτη μπάντα με διπλή επιτυχία στην ίδια σύνθεση σε διαφορετικές χρονιές.



Ιδιαιτέρως δημοφιλείς στην χώρα τού Ανατέλλοντος Ηλίου• οι μισές από τα εκατομμύρια πωλήσεων των δίσκων τους σημειώθηκαν εκεί. Εντελώς άγνωστοι όταν για πρώτη φορά την επισκέφθηκαν ως ντουέτο οι Wilson και Bogle. Δύο χρόνια μετά, χιλιάδες θαυμαστών  υποδέχθησαν την τετραμελή μπάντα στο αεροδρόμιο. Η σχέση λατρείας των Ιαπώνων για τους Ventures παρέμεινε  σταθερή και τις επόμενες δεκαετίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μισοί από τους δέκα κορυφαίους μικρούς δίσκους το 1965 ήταν δικοί τους. Πάρα πολλά συγκροτήματα σχηματίσθηκαν, με επιρροή από τους Ventures, στο μουσικό κίνημα που ονομάστηκε eleki boom.

Οι πωλήσεις τους μειώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 λόγω των μεταβαλλόμενων μουσικών τάσεων. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στη δεκαετία του 1980, μια αναζωπύρωση τού ενδιαφέροντος για τη μουσική surf οδήγησε νέο ακροατήριο στο συγκρότημα.
Οι Go-Go’s ηχογράφησαν το ορχηστρικό "Surfin and Spying" αποτίοντας φόρο τιμής στους Ventures, ενώ η σύνθεση τού κιθαρίστα Nokie Edwards, "Surf Rider", συμπεριελήφθη στην ταινία Pulp Fiction με εκτελεστές τούς The Lively Ones, ορχηστρικό surf συγκρότημα από την Καλιφόρνια.

Οι Ventures παραμένουν ενεργοί από το ξεκίνημά τους, με ηγέτη τον κιθαρίστα Bob Spalding μετά και την πρόσφατη απώλεια του τελευταίου αυθεντικού μέλους  και συνιδρυτή Don Wilson. Στην θέση του ντράμμερ παραμένει από το 1996 ο υιός του εκλιπόντος Mel Taylor, Leon.

TRIVIA:
• Εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame το έτος 2008. Εκείνο το βράδυ έπαιξαν τα “Walk, Don’t Run” και “Hawaii Five-O”.
• Παραμένουν το πρώτο σε πωλήσεις οργανικό ροκ συγκρότημα. Όπως προανεφέρθη, οι μισές  - περίπου – πωλήσεις, επί συνόλω 110 εκατομμυρίων, στην Ιαπωνία.
• Ο νεαρός ντράμμερ – ανήλικος στο ξεκίνημά τους - George T. Babbitt Jr. Έκανε σπουδαία καριέρα στην Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον Μάρτιο του 1998, όντας ακόμη σε ενεργό υπηρεσία (αποστρατεύθηκε το 2000), έπαιξε τύμπανα σε συναυλία των Ventures φορώντας την στολή τού στρατηγού με τα τέσσερα αστέρια.
• Οι δίσκοι ξεπερνούν τους 250. Επιπροσθέτως, κυκλοφόρησαν μια σειρά εκπαιδευτικών LPs με τίτλο Play Guitar with The Ventures και Play Electric Bass with The Ventures. Ο πρώτος, χρονικά, μπήκε στους πρώτους 100 του Billboard.
• Από το 1968 έως το 1976 το συγκρότημα ήταν πενταμελές με την προσθήκη οργανίστα.
Πάρα πολλοί σπουδαίοι μουσικοί έχουν δηλώσει ότι επηρεάσθηκαν από τους Ventures, μαθαίνοντας κιθάρα από τις ακροάσεις των δίσκων τους. Ίσως η πρώτη πρόταση του John Fogerty, κατά την ένταξή τους στο Rock and Roll Hall of Fame, είναι η πλέον ενδεικτική: “It is my very great honor the introducing of the Ventures and every guitar player on this planet knows what I’m talkin’ about.”



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:

Walk, Don't Run (1960)

ΓΙΑΝΝΗΣ 602


28/2/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Οι δύο μεγάλες επιτυχίες των Ventures σηματοδοτούν την αρχή (1960) και το τέλος (1965) του SURF ROCK, που άνθισε στις ΗΠΑ λίγο πριν το British Invasion. Κύριοι εκπρόσωποί του οι Beach Boys.

    ΑπάντησηΔιαγραφή