MICHAEL SCHENKER – MICHAEL SCHENKER FEST LIVE,TOKYO INTERNATIONAL FORUM HALL A

 

Ο Michael Schenker είναι σίγουρα ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες της μουσικής μας έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του σε συγκροτήματα όπως οι Scorpions, οι UFO και φυσικά οι δικοί του MSG. Κατά την διάρκεια της solo καριέρας του έχει κυκλοφορήσει πάνω από 20 albums και έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Cozy Powell, Graham Bonnet, Robin McAuley και Doogie White.
Το απόσταγμα της τεράστιας αυτής καριέρας αποτυπώνεται εμφατικά στο Michael Schenker Fest Live, Tokyo International Forum Hall A όπου γιορτάζοντας στην τεράστια πορεία του, ηχογράφησε την ζωντανή εμφάνιση στην πρωτεύουσα της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου την 16η Αυγούστου του 2016. Η παρουσία μουσικών όπως Ted McKenna (τύμπανα), Steve Mann (κιθάρα & πλήκτρα) και  Chris Glen (μπάσο) αποτελεί εγγύηση για την απόδοση του σχήματος. Το εντυπωσιακότερο όμως είναι ότι το μικρόφωνο μοιράζονται τρεις τεράστιοι ερμηνευτές, o Gary Barden, o Graham Bonnet και ο Robin McAuley, με τους οποίους ο Schenker συνεργάστηκε στο παρελθόν (ό,τι θα έπρεπε να έχει κάνει και ο Ritchie).
Μετά από ένα σύντομο intro, ο Schenker και η παρέα του ανεβαίνουν στην σκηνή προκαλώντας ρίγη ενθουσιασμού στους 5.000 περίπου παρευρισκόμενους! Η αρχή γίνεται με το Into The Arena με τον Barden να παίρνει το μικρόφωνο για τα επόμενα 5 κομμάτια! Αψεγάδιαστες εκτελέσεις κομματιών όπως Victim of Illusion, Let Sleeping Dogs Lie και φυσικά το Cry for the Nations με τους Ιάπωνες να τραγουδούν το ρεφραίν! Από το setilist μου έλειψε σίγουρα το Lost Horizons – η κατά την γνώμη μου αρτιότερη σύνθεση του σχήματος την περίοδο Barden! Ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια του στην φωνή του Barden, χωρίς αυτό να επιβαρύνει στο ελάχιστο την ατμόσφαιρα γιορτής!
Ακολουθεί το θεϊκό Coast To Coast θυμίζοντας σε όλους την συνθετική συνεισφορά του Michael στους Scorpions με τον Barden να αφήνει την σκηνή και να παραδίδει την σκυτάλη στον Graham Bonnet! Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Schenker η συναυλία αυτή ήταν η ευκαιρία για να παίξει ζωντανά με τον Bonnet μιας και μετά την ηχογράφηση του Assault Attack ο μεγάλος ερμηνευτής αποχώρησε από το συγκρότημα! O Bonnet δεδομένου ότι ηχογράφησε μόνο ένα album με τους MSG συμμετέχει μόνο σε τρία κομμάτια. Κλέβει όμως την παράσταση με την εκπληκτική του φωνή ερμηνεύοντας κομματάρες όπως το Assault Attack και φυσικά το Desert Song! Στο Dancer τρίτο και τελευταίο κομμάτι οι Barden και McAuley συμμετέχουν κάνοντας δεύτερα φωνητικά!


Η Flying V παίρνει φωτιά στο εξαιρετικό intsrumental Captain Nemo σηματοδοτώντας την αποχώρηση του Bonnet και τον ερχομό του τεράστιου Robin McAuley για να περάσουμε στο τρίτο και πιο μελωδικό μέρος της εμφάνισης. Από την περίοδο των McAuley Schenker Group έχουμε μόλις τρεις συνθέσεις οι εκτελέσεις των οποίων είναι επιεικώς εξαιρετικές! Ξεχωρίζω το Love Is Not A Game με εντελώς υποκειμενικά κριτήρια με τον McAuley να παραμένει στην σκηνή, ερμηνεύοντας τα Shoot Shoot και τον ύμνο Rock Bottom από την θητεία του Schenker στους UFO, με συγκρότημα και κοινό δίνουν ρέστα! Θα ήταν μάλλον το highlight της εμφάνισης αν δεν μας κρατούσαν το καλύτερο για το τέλος!
Η εμφάνιση κλείνει με το Doctor Doctor, μια από τις εμβληματικότερες συνθέσεις στην ιστορία της κλασικής rock μουσικής! Στην σκηνή θα ανέβουν και θα μοιραστούν τα φωνητικά οι Barden, Bonnet και McAuley σε μια εκτέλεση που προκαλεί ρίγη – τυχεροί για μια ακόμη φορά οι Ιάπωνες οπαδοί!
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα live που πραγματικά έχει τα πάντα! Κάθε λάτρης του hard rock ήχου θα ήθελε να είναι μάρτυρας μιας τέτοιας εμφάνισης! Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε και την εξαιρετική δουλειά στην παραγωγή του album όπως επίσης και στο έντυπο που συνοδεύει το άλμπουμ με φωτογραφίες και πληροφορίες για το live.
Το Michael Schenker Fest Live, Tokyo International Forum Hall A είναι ένα εξαιρετικά προσεγμένο live best of, ιδανικό για όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με το έργο αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη. Οι fans του Michael το έχουν σίγουρα!
TRIVIA
• Η εμφάνιση βιντεοσκοπήθηκε και κυκλοφορεί και σε DVD, όπου πέραν της ζωντανής εμφάνισης υπάρχει bonus υλικό με το soundcheck και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση.
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

1/2/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου