LED ZEPPELIN


Η ιστορία των Led Zeppelin ξεκινά το 1968. Για να καταλάβουμε όμως πώς επέλεξαν το όνομά τους, θα πρέπει να πάμε δυο χρόνια πίσω, στο 1966 δηλαδή, όπου ο Jeff Beck -τότε κιθαρίστας των Yardbirds- ένιωσε την ανάγκη να ηχογραφήσει μόνος του ένα κομμάτι, μακριά από το γκρουπ. Μάζεψε λοιπόν στο στούντιο τον φίλο του τον Jimmy Page, για δεύτερη κιθάρα, τους Keith Moon και John Entwistle των Who για το rhythm section και τον Nicky Hopkins για πλήκτρα. Έτσι, όπως ήταν όλοι μαζί, κάποιος σκέφτηκε τι σπουδαίο γκρουπ θα μπορούσαν να αποτελέσουν. Ο John Entwistle όμως δεν συμφώνησε. Χρησιμοποίησε μάλιστα μια εγγλέζικη έκφραση: “We’ll go down like a lead balloon (θα πέφταμε κάτω σαν μολυβένιο μπαλόνι) ”, πλήρης αποτυχία με άλλα λόγια. Και επειδή η λέξη “balloon”, εκτός από μπαλόνι, σημαίνει και αερόστατο, ο Keith Moon το τερμάτισε: “ We’ll go down like a lead Zeppelin”, τους είπε κι όλοι γέλασαν.
Όταν πια, το 1968, το νεοσχηματισμένο γκρουπ, που αποτελείτο από τους Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones και John Bonham, έψαχνε για όνομα, ο Jimmy Page θυμήθηκε την ιστορία με το "Lead Zeppelin” και το καθιέρωσε. Απλώς, ο μάνατζέρ τους,  ο πολύς Peter Grant, άλλαξε την ορθογραφία του “lead” σε “led”, για να αποφύγουν την λάθος προφοράς της λέξης. Κι έτσι προέκυψαν οι μυθικοί Led Zeppelin.
Για την ιστορία, το κομμάτι που ηχογράφησε ο Jeff Beck ήταν το περίφημο “Beck’s Bolero”. Ο John Entwistle τελικά μετάνιωσε και δεν πήγε στην ηχογράφηση, οπότε στη θέση του έπαιξε ο session μουσικός John Paul Jones!

ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

8/2/22/
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου