FROM PERSONS TO SOCRATES DRANK THE CONIUM ΚΑΙ 2002GR

 

Persons, σχεδόν άγνωστοι στο πλατύ κοινό, έχουν προσφέρει πολλά στην ελληνική rock σκηνή, αφού από τις τάξεις τους πέρασαν οι Ηλίας Ασβεστόπουλος(τραγούδι, αργότερα στους 2002 GR), Γιάννης Σπάθας κιθάρα και Ηλίας Μπουκουβάλας ντραμς, οι δύο τελευταίοι μετέπειτα Socrates Drank the Conium. και Αντώνης Πιτσολάντης μπάσο. Σχηματίστηκαν το 1966 στον Πειραιά και σύντομα στην παρέα ήλθε ο μπασίστας/τραγουδιστής Αντώνης Τουρκογιώργης στη θέση του Πιτσολάντη. Κατoρθώνουν να κλείσουν συμβόλαιο στην Popular, ηχογραφώντας το πρώτο 45αρι τους (single-μικρός δίσκος) με τίτλο “Drive my Mustang”  για να ακολουθήσει μια περιοδεία σε Καρδίτσα, Λάρισα και Βόλο, πράγμα εντελώς πρωτόγνωρο για την εποχή. Ακολούθησε το single “John’s Flight” για να αποφασίσουν να αλλάξουν ύφος και να τραγουδούν ελληνικά, βλέποντας το μουσικό κύμα το οποίο είχε ξεσπάσει στη χώρα μας, με τραγουδιστές και τραγουδίστριες να ερμηνεύουν στα ελληνικά, διασκευές ιταλικών και γαλλικών επιτυχιών! Πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά ήταν το “Είσαι το κορίτσι που αγαπώ»  διασκευή της επιτυχίας 'Time of the Season" των Zombies.  Στο τέλος του 1969, αποφασίζουν να αλλάξουν την καριέρα τους και να παίξουν hard rock που τότε είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν οι πρώτοι δίσκοι του είδους και στη χώρα μας. Επηρεασμένοι από το παίξιμο του Jimi Hendrix και των Cream, οι Σπάθας, Τουρκογιώργης και Μπουκουβάλας μετονομάζουν τους Persons σε Socrates Drank the Conium.

Απόφαση που τους δικαίωσε πλήρως, αφού το συγκρότημα έγινε συνώνυμο hard rock στη χώρα μας. Οι Persons δεν κυκλοφόρησαν μεγάλο άλμπουμ (LP Long Play) παρά μόνο τα 3 προαναφερόμενα singles που μπορείτε να βρείτε σε διάφορες συλλογές με πιο χαρακτηριστική αυτή του περιοδικού Ποπ-Ροκ, επιμέλειας Άκη Λαδικού που κυκλοφόρησε το 1996 με τίτλο From Persons to Socrates Drank the Conium The Singles Collection που περιέχει τα «Drive My Mustang» με το β’ side «All The World Is Mine”, “John's Fight” με το β side «Young Girl”. Η κεντρική φωτογραφία είναι του cd του Ποπ-Ροκ ενώ η μαυρόασπρη η μοναδική που βρήκα στο διαδίκτυο, με πολύ χαμηλή ανάλυση γι αυτό και δεν τη χρησιμοποίησα σαν κεντρική.
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
«Drive My Mustang»/«All The World Is Mine” 1966
“John's Fight” /«Young Girl” 1968
«Είσαι το κορίτσι που αγαπώ»/Μόνο μια φορά» 1969
TRIVIA
Ο Αντώνης Πιτσολάντης συνέχισε την καριέρα του στους Blue Birds κι αργότερα στους Drachmas και Μπλα-Μπλα, ενώ στίχους του ερμήνευσαν διάφοροι τραγουδιστές.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

15/2/22/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου