PAT TRAVERS BAND LIVE! GO FOR WHAT YOU KNOW (1979) ΕΝΑΣ ΒΙΡΤΟΥΟΖΟΣ ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΕΞΑΧΟΡΔΗΣ

 

Ο κιθαρίστας Pat Travers (κανονικό όνομα Patrick Henry "Pat" Travers), ανήκει στην κατηγορία των παραγνωρισμένων (στη χώρα μας) μεγάλων κιθαριστών, ενώ γενικά δεν πρόκειται για ένα άγνωστο όνομα. Κάθε άλλο μάλιστα. Απλά λίγοι τον γνωρίζουν κι έχουν ασχοληθεί μαζί του αν και βρίσκεται στο προσκήνιο από τις αρχές της δεκαετίας του ’70! Έπιασε για πρώτη φορά κιθάρα στα χέρια στην ηλικία των 12 χρονών, όταν είδε ζωντανά στην πάνω σκηνή τον Jimi Hendrix στην Ottawa όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε και το 1976 μετακόμισε στο Λονδίνο. Ένα επιτυχημένο live show στο Festival του Reading το 1976, του εξασφάλισε συμβόλαιο με την Αγγλική δισκογραφική εταιρεία Polydor, που συνοδεύτηκε με την κυκλοφορία του πρώτου ομώνυμου δίσκου του.
Όταν κυκλοφόρησε το Live! Go for what you know όλοι μίλησαν για έναν καινούργιο ήρωα της κιθάρας που θα έφερνε την αναγέννηση στο σκληρό Blues Rock και στο Hard Rock. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως σε αυτό το άλμπουμ τον συνοδεύουν οι Pat Thrall κιθάρα, Tommy Aldridge ντραμς και Mars Cowling μπάσο. Όσον αφορά το κιθαριστικό του παίξιμο, είναι αρκετά ελεύθερο, συχνότατα αφήνει πίσω τη βασική μελωδία και ξανοίγεται σε μακροσκελείς παράτολμους αυτοσχεδιασμούς. Η χρήση του wah-wah είναι αρκετά συχνή και πολλές φορές υπάρχει χώρος για εναλλάξ αυτοσχεδιασμούς από δύο κιθάρες, οι σφιχτοδεμένες διπλές κιθάρες έχουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και δημιουργούν μια θερμή ατμόσφαιρα σε Heavy μονοπάτια. Σε όλο το άλμπουμ, ξεχωρίζει το παίξιμο του και οι προσπάθειες του για να δώσει περισσότερη έμφαση στους πειραματικούς ρυθμούς. Το Live! Go for what you know κυκλοφόρησε το 1979 και τα 8 κομμάτια που περιέχει (“Hooked On Music”, “Boom Boom”, “Putting It Straight”, “Heat In The Street”, “Gettin' Betta” και “Go All Night” πρέπει να τα ακούσετε δυνατά, αφού η ενέργεια που κρύβουν μέσα τους τα κομμάτια, εύκολα ξεπηδάει από τα αυλάκια του δίσκου.


Το “Live! Go For What You Know” ηχογραφήθηκε ενώ περιόδευαν με τους Outlaws και τους Rush, η παραγωγή ανήκει στον Guru των studio, Tom Allom και δυστυχώς, όπως και το πρώτο live LP των Foghat και αυτό θα έπρεπε να είχε βγει ως διπλό βινύλιο. Μπορεί ο Pat Travers να μην γνώρισε τη μεγάλη  επιτυχία όμως υπάρχει διαρκώς καινούργιοι fans που τον ανακαλύπτουν!
ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
4/1/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου