ORCHESTRAL MANOUEVRES IN THE DARK (OMD): ΤΟ ELECTRICITY ΚΙ ΑΛΛΕΣ SYNTH POP DANCE ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

 

Δεν υπήρχε ούτε μια περίπτωση να παρουσιαστούν οι Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) στη στήλη Ποιος Θυμάται, αν το καλό electropop τραγούδι «Electricity" του 1979 δεν ξανά γινόταν τέτοια επιτυχία, εξ αιτίας της διαφήμισης της Elpedison! Το αγγλικό συγκρότημα σχηματίστηκε το 1978 στο Wirral του Merseyside,από τους Andy McCluskey (τραγούδι, μπάσο), Paul Humphreys (πλήκτρα, τραγούδι) και τους Martin Cooper (διάφορα όργανα) και Stuart Kershaw (ντραμς). Ήταν από τα πρωτοπόρα electro συγκροτήματα με προσωπικό ήχο που ονομάστηκε synth-pop και σίγουρα επηρεασμένοι από τον πρωτοποριακό ήχο των Kraftwerk. To "Electricity" ήταν ένα τραγούδι που οι McCluskey και Humphreys έπαιζαν όταν ακόμα ήταν μέλη των Id και με το σχηματισμό των Orchestral Manoeuvres in the Dark το επαναηχογράφησαν και έγινε η πρώτη επιτυχία τους σε Μ.Βρετανία και Ευρώπη και Ελλάδα. Το τραγούδι που τους έκανε γνωστούς ήταν το αντιπολεμικό "Enola Gay" (Νο 8 Μ.Βρετανία,Νο 34 Αμερική) που πήρε το όνομά του από το Enola Gay, το βομβαρδιστικό της Αμερικάνικης Αεροπορίας, που μετέφερε το Little Boy όπως είχαν ονομάσει την πρώτη ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945, σκοτώνοντας περισσότερους από 100.000 των πολιτών της. Το όνομα του βομβαρδιστικού Enola Gay επιλέχθηκε από τον πιλότο του, τον συνταγματάρχη Paul Tibbets, ο οποίος πήρε το όνομα της  μητέρα του, Enola Gay Tibbets! Το Φεβρουάριο του 1980 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους(Νο 27 Ν.Βρετανία) που εκτός από το «Electricity", έβγαλε ακόμα μια επιτυχία, το "Messages"(Νο 13 Ν.Βρετανία). Τα 10 τραγούδια του άλμπουμ, ηχογραφήθηκαν στο δικό τους στο Liverpool που απέκτησαν με τα χρήματα που είχαν πάρει σαν προκαταβολή από τη δισκογραφική εταιρεία. Η κατάσταση μέσα στο studio ήταν άθλια αφού έσταζε νερό γιατί τους είχαν κλέψει κομμάτια της στέγης(!) κι ο McCluskey ηχογράφησε τα φωνητικά κρατώντας ομπρέλα!!!

Το δεύτερο άλμπουμ τους τιτλοφορήθηκε Organisation (1980) είχε σαφείς αναφορές προς τους Kraftwerk, το οποίο ηχογραφήθηκε με τους OMD σαν τρίο ( Humphreys, McCluskey και Holmes). Ήταν πιο σκοτεινό και πιο βαρύ σε σχέση με το πρώτο άλμπουμ επηρεασμένο από τον θάνατο του πρώην συνεργάτη της εταιρείας Factory και τραγουδιστή των Joy Division, Ian Curtis. Εδώ το συγκρότημα είχε συμπεριλάβει το «Enola Gay», που προοριζόταν για το πρώτο άλμπουμ, αλλά έμεινε εκτός στην τελική επιλογή. Το τρίτο άλμπουμ τους Architecture & Morality έβγαλε μια πολύ μεγάλη επιτυχία., "Souvenir"(Νο 3 Μ.Βρετανία) με ένα πλούσιο χορωδιακό ηλεκτρονικό ήχο. Κατά τη διάρκεια της μεγάλής καριέρας τους υπήρξαν πολλές αλλαγές στη σύνθεσή τους, με μόνους βασικούς τους Andy McCluskey και Paul Humphreys. Σε μια εποχή που η ηλεκτρονική μουσική έχει δέσει απόλυτα με την pop dance, οι Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) βγάζουν την μια επιτυχία μετά την άλλη: «Joan of Arc"(Νο5 Μ.Βρετανία), "Maid of Orleans" (Νο4 Μ.Βρετανία), "Locomotion" (Νο5 Μ.Βρετανία), "Sailing on the Seven Seas"(Νο3 Μ.Βρετανία), με ιδιαίτερη μνεία στο If You Leave" (Νο48 Μ.Βρετανία, Νο4 Αμερική), που όπως διαβάσατε απέτυχε στη χώρα τους αλλά ακούστηκε στην ταινία Pretty in Pink (1986)  και συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας οπότε δικαιολογημένη η επιτυχία του. Παράλληλα κυκλοφορούν άλμπουμ με επιτυχία με σημαντικότερα τα  Dazzle Ships(Νο5 Μ.Βρετανία), Sugar Tax (Νο3 Μ.Βρετανία) για να φθάσουμε στο πλέον πρόσφατό τους The Punishment of Luxury (Νο4 Μ.Βρετανία). Την εποχή των μεγάλων επιτυχιών τους, προς το τέλος της δεκαετίας του 80, ο  McCluskey είχε δηλώσει: «Δεν περιμέναμε ποτέ την επιτυχία, ήμασταν εξαντλημένοι».


Οι OMD συνδύασαν με τον καλύτερο τρόπο τους ηλεκτρονικούς χορευτικούς ρυθμούς με την επιτυχία με ένα στυλ synth-pop που περιγράφεται ως πειραματικό. Απέφευγαν τα ρεφρέν, αντικαθιστώντας τα με γραμμές συνθεσάιζερ και αντισυμβατικά λυρικά θέματα, χωρίς να χάνουν ποτέ την επαφή με το κοινό! Ήταν ταυτόχρονα δημιουργικοί και καινοτόμα φιλικοί προς το ραδιόφωνο (radio friendly), σαφώς επηρεασμένοι από τους Kraftwerk, Brian Eno και Neu!
Για να είμαστε ειλικρινείς, καλά που υπήρξες κι αυτή η διαφήμιση της Elpedison και ξανά θυμηθήκαμε ένα τόσο ωραίο τραγούδι κι ένα τόσο καλό συγκρότημα. Βέβαια δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που κάποιος διαφημοστής, καλή του ώρα, θυμάται ένα καλό τραγούδι από το παρελθόν και το επαναφέρει.  Τέλος, στη χώρα μας τα «Electricity", «Enola Gay» και "If you Leave" ήταν πολύ μεγαλές επιτυχίες στις disoctheque.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ



•  Orchestral Manoeuvres in the Dark (1980)
•  Organisation (1980)
•  Architecture & Morality (1981)
31/1/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Πιθανων τοτε δεν ειχαμε καταλαβε ποσο σημαντικο αποτυπωμα αφηναν .Πολλα πραγματα σημερα θεωρω βασιζονται στον ηχο αυτο ,οχι μονο των OMD αλλα και αλλων της σχολης αυτης ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή