CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL


 Το 1959, στο El Cerrito της California, τρεις 14χρονοι συμμαθητές, οι John Fogerty, Doug Clifford και Stu Cook, πήραν την απόφαση να ακολουθήσουν τον ονειρεμένο δρόμο της μουσικής και σχημάτισαν ένα γκρουπάκι, που το ονόμασαν The Blue Velvets. Σύντομα, στο γκρουπ προστέθηκε και ο μεγαλύτερος αδελφός του John Fogerty, ο Tom.
Το 1964, όταν υπέγραψαν το πρώτο τους συμβόλαιο, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας μετονόμασε το γκρουπ σε Golliwogs, κάτι πάνινα μαυράκια δηλαδή, που ήταν πολύ αγαπητά στα παιδιά. Καθώς όμως τότε φούντωνε το αντιρατσιστικό κίνημα, το όνομα αυτό μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί προσβλητικό και τα μέλη του γκρουπ ανυπομονούσαν να το αλλάξουν.


Για καλή τους τύχη (!), το 1966 ο John Fogerty και ο Doug Clifford κλήθηκαν στο στρατό κι έτσι το γκρουπ μοιραία σίγησε. Όταν επανασυνδέθηκαν, το 1969, το πρώτο που έκαναν πριν να συνεχίσουν ως γκρουπ, ήταν να αλλάξουν το γελοίο όνομά τους. Εκείνη την εποχή ήταν της μόδας τα πολύπλοκα ονόματα: “Big Brother and the Holding Company”, “Pacific Gas and Electric”, τέτοια πράγματα. Έχοντας λοιπόν έναν τέτοιο στόχο, πήραν πρώτα το όνομα “Creedence” από έναν φίλο του Tom Fogerty που λεγόταν Credence Newball. Πρόσθεσαν μάλιστα κι ένα επιπλέον “e”, ώστε να εμπεριέχεται και η λέξη “creed’ (πίστη, θρήσκευμα). Στη συνέχεια, το “clearwater” τούς ήρθε από ένα σποτάκι της μπύρας Olympia, που πρόβαλε το κρυστάλλινο νερό από το οποίο την έφτιαχναν. Τέλος, το "revival” προστέθηκε για να τονίσει την αναγέννηση του γκρουπ, ύστερα από 3 χρόνια απραξίας. Έτσι προέκυψε το όνομα Creedence Clearwater Revival,  με το οποίο μεσουράνησαν μέχρι το 1972, οπότε και διαλύθηκαν.


ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

11/1/22/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου