CHAS CHANDLER: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟΝ JIMI HENDRIX


Γεννημένος στο Heaton του Newcastle το 1938, ο νεαρός Bryan James ή ‘Chas’ Chandler, σε ηλικία 24 ετών γίνεται μπασίστας των Alan Price Trio. Του γνωστού Alan Price που το 1963 με τραγουδιστή τον Eric Burdon,μετονομάζονται σε Animals κι ακολουθούν την καριέρα που ξέρουμε. Συμμετείχε σε όλες τις ιστορικές κι ανεπανάληπτες ηχογραφήσεις όπως στα άλμπουμ The Animals(1964), Animals on Tour(1965), Animal Tracks(1965), Animalization(1966) και Αnimalism (1966) και φυσικά έπαιζε μπάσο στα ιστορικά "The House of the Rising Sun", "It's My Life",  "Don't Let Me Be Misunderstood", "We Gotta Get Out of This Place", "Don't Bring Me Down", "See See Rider" κ.α. Όμως στο σημερινό Ποιο Θυμάται δεν θα ασχοληθούμε με τους Animals αλλά με την καριέρα του Chandler σαν μάνατζερ. Και τι μάνατζερ! Το 1966 και μετά από 3 χρόνια περιοδειών με τους Animals, o Chandler αποχωρεί, θέτοντας σα δικαιολογία ότι «3 χρόνια με 300 εμφανίσεις το χρόνο και δεν έβγαλα καθόλου χρήματα»! Πραγματοποίησε μια τελευταία περιοδεία με τους Animals στην Αμερική, παίζοντας και στο Cafe Wha? στο Greenwich Village όπου είδε κι άκουσε ένα νεαρό μαύρο με το όνομα‘Jimmy James να αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις. Έχοντας πάρει την απόφαση να ασχοληθεί με την παραγωγή και το management καλλιτεχνών, προσεγγίζει το νεαρό κιθαρίστα και τον πείθει να τον ακολουθήσει στο Λονδίνο και να φτιάξουν μαζί την καριέρα του. Τότε, δούλευε με Michael Jeffery (manager των Animals) και οι δύο τους έπεισαν τον νεαρό μαύρο να κτίσει την καριέρα του με τον πραγματικό όνομά του, Jimi Hendrix. Με το που επέστρεψαν στο Λονδίνο, το πρώτο πράγμα που έκανε ο Chandler ήταν να προσλάβει τους Noel Redding (μπάσο, κανονικά έπαιζε ντραμς, ας έκανε κι αλλιώς) και Mitch Mitchell ντραμς με τον Jeffery να τους βαφτίζει The Jimi Hendrix Experience. Από εδώ και πέρα, λίγο πολύ ξέρετε την ιστορία. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι χωρίς την αίσθηση του Chandler (αλλά και του Jeffreys) το ταλέντο του Hendrix, μπορεί να μην έπαιρνε τη διάσταση που ξέρουμε. Ο Chandler που είχε αναλάβει μόνος πλέον το management toy, ακολούθησε την ίδια πορεία με τους Animals: Πρώτα επιτυχία στη Μ.Βρετανία και μετά «εξαγωγή» στην Αμερική!  Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Jimi Hendrix Experience κυκλοφόρησαν το πρώτο single τους ‘Hey Joe’ χωρίς να έχουν δισκογραφικό συμβόλαιο! Εκείνη την εποχή, ο Chandler σύστησε τον Hendrix σε ένα νεαρό φέρελπι κιθαρίστα που τον έλεγαν Eric Clapton. Ιδέα του Chandler ήταν ο Hendrix να βάλει φωτιά στην κιθάρα του, ιδέες του Chandler ήταν όλες οι κινήσεις του Hendrix, από την πρώτη ως την τελευταία, όπως και συνεργασία του με τον παραγωγό  Eddie Kramer. Γνωστή είναι η φιλονικία τους που έγινε κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του άλμπουμ Electric Ladyland, όπου στο studio υπήρχε τόσος κόσμος, που ο Redding είχε πει: “Αυτό είναι πάρτι, δεν είναι ηχογράφηση”.
Το 1969,η συνεργασία του με τον Hendrix σταμάτησε με τον παλιό γνώριμο Jeffrey να αναλαμβάνει καθήκοντα manager του κιθαρίστα με τον Chandler να αναλαμβάνει την τύχη ενός συγκροτήματος που το έλεγαν Slade. Μαζί τους έμεινε 12 χρόνια και σε αυτό το διάστημα είχαν 6 Νο1 στη χώρα τους. Μετά την αποτυχία του single ‘Knuckle Sandwich Nancy’(1981) η συνεργασία του μαζί τους σταμάτησε. Παρ΄όλα αυτά, τους βοήθησε σημαντικά στην υπογραφή καινούργιου συμβολαίου με την RCA, συμβόλαιου που διήρκεσε 3 χρόνια!
O Chandler είναι ο πρώτος από δεξιά με το μαύρο κοστούμι


Αργότερα, αγόρασε το IBC Studios που διηύθυνε για τέσσερα χρόνια πριν το πουλήσει στον Don Arden, τον πατέρα της Sharon Osbourne για να επανέλθει με τους Animals, το 1977 και το 1983. Για την ιστορία, αναφέρω ότι παίζει στο καλό τους άλμπουμ The Ark (1983) που είχε τη μεγάλη επιτυχία “The Night”. Η τελευταία σημαντική συνεισφορά του, ήταν η χρηματοδότηση της ανάπτυξης του Newcastle Arena, ενός τεράστιου χώρου 10.000 θέσεων που άνοιξε το 1995. Πέθανε το 1996 μετά από ανεύρυσμα στην καρδιά και κατάφερε όποτε ακούμε το όνομά του Jimi Hendrix, να σκεφτόμαστε ότι αν δεν ήταν αυτός, πιθανόν ο πλανήτης Γη να μην αναγνώριζε ποτέ το ταλέντο του.
  

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

10/1/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου