ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ CHARMS


Χωρίς αμφιβολία οι Charms και οι Idols είναι τα καλύτερα ελληνικά ποπ συγκροτήματα της δεκαετίας του 60.  Σχηματίστηκαν το 1963 από τον ντράμερ  Γιώργο Στρατή και τους Κώστα Καρύδα τραγούδι, Σπύρο Καρακούτα μπάσο και Γιώργο Μπαλάσκα κιθάρα κι αρχικά έδιναν συναυλίες στο club Καζανόβας της οδού Αλεξάνδρας. Η αποχώρηση του Μπαλάσκα έφερε στο συγκρότημα τους Αλέκο Γλύκα και Κώστα Νικολόπουλο (και οι δύο κιθαρίστες και οι δύο πρώην Four Littles. Συνέχισαν τις σποραδικές εμφανίσεις σε clubs της εποχής για να αποχωρήσει ο Γλύκας και να σχηματίσει τους Stornmies αλλά για καλή τους τύχη, δέχτηκαν πρόταση από τη δισκογραφική εταιρεία Popular για να κυκλοφορήσουν τα singles (μικρούς δίσκους που τότε τους έλεγαν σινγκλάκια)”Yanka”, O.K.Charm” και Shake your Charm”. Η είσοδος στο συγκρότημα του οργανίστα τραγουδιστή Τάκη Ιερεμία, του σαξοφωνίστα Πέτρου Πολλά του (από τους Juniors) και του τραγουδιστή Μάικ Ροζάκη και με τη σύμπραξη των παλιών Στρατή και Νικολόπουλου, έδωσαν πνοή στο συγκρότημα. Υπέγραψαν στη Music Box Βοχ και επηρεασμένοι από το βρετανικό κύμα των νέων συγκροτημάτων, κυρίως των Animals, ηχογραφούν τα singles με τις διασκευές “It’s my life", “Respect” και “Wonderful World”. Στα μέσα της δεκαετίας του 60, η ελληνική αγορά μουσικής στρέφεται προς την ιταλική μουσική και οι περισσότεροι καλλιτέχνες αρχίζουν να διασκευάζουν στα ελληνικά ιταλικές επιτυχίες.


Ανακηρύσσονται το κορυφαίο ελληνικό συγκρότημα στο σχετικό δημοψήφισμα του περιοδικού Μοντέρνοι Ρυθμοί, ενώ από το 1967 και μετά αρχίζουν να τραγουδούν ελληνικά, κυκλοφορώντας singles με τεράστια επιτυχία όπως «Διωγμός’, «Νοσταλγία», «Χωρίς Εσένα», «Αγοράκι»»Τρελλοκόριτσο»»Έξω από τον κόσμο» κ.α. Το 1967 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο το όνομά τους ενώ το 1970 κυκλοφόρησε το δεύτερο που για τίτλο είχε …πάλι το όνομά τους! Εκείνη την εποχή, αποχώρησαν ο Μάικ Ροζάκης που με τη φωνή του είχε χαρακτηρίσει τις επιτυχίες τους αλλά ο δημιουργός τους Γιώργος Στρατής που ασχολήθηκε με το εμπόριο ρούχων. Στη θέση τους ήλθαν οι Βασίλης Τζαβάρας(πρώην Play Boy) και ο Γιώργος Μελέκης (πρώην Vikings, Sover Group). Το 1972 εμφανίστηκαν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Θα μείνουμε πάντα παιδιά» που δεν πήρε βραβείο αλλά έγινε μεγάλη επιτυχία. Το συγκρότημα οδηγήθηκε στη διάλυση, με τους Μελέκη, Τζαβάρα, Νικολόπουλο και Ιερεμία να συνεχίζουν σα επαγγελματίες μουσικοί και τον Πολλάτο να εγκαταλείπει τη μουσική και να ασχολείται με επιχείρηση πώλησης σκαφών. Έχουν κάνει πάρα πολλές επανασυνδέσεις τόσο για πρωτοχρονιάτικα πάρτι όσο και για σειρά εμφανίσεων σε clubs. To 1982 κυκλοφόρησε το τελευταίο άλμπουμ τους με τίτλο Γρανίτα από Charms που περιέχει ποτ πουρί (medley) τραγουδιών τους.Ο Μάικ Ροζάκης έφυγε από το ζωή το 2009.

Την τριετία 1967-1970 έκαναν πολλές εμφανίσεις στην ελληνική τηλεόρασης αλλά δυστυχώς κάποιοι έσβησαν(!) τις ταινίες αρχείου!!!!



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Όλες οι συλλογές τους
Η ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ
•    The Charms (1967)
•    Charms (1968)
•    Να Μείνουμε Πάντα Παιδιά ‎ (1974)
•    Γρανίτα από Charms (1982)
•    Oι μεγάλες επιτυχίες των Charms (1989 και 1995)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

11/1/22/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου