10cc - I'M NOT IN LOVE(1975): 'ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΣ Σ' ΑΓΑΠΩ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ;"


Το "I'm Not in Love", η μεγαλύτερη επιτυχία στους μικρούς δίσκους για τους 10cc, είναι ένα ακόμη τραγούδι, για το οποίο κάποια γυναίκα απετέλεσε την έμπνευση. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Eric Stewart έγραψε τούς στίχους ως απάντηση στην ερώτηση τής συζύγου του, με την οποία ήταν παντρεμένοι επί οχτώ έτη έως τότε, “γιατί δεν λες ¨σ’ αγαπώ¨ πιο συχνά;” Εκείνος απήντησε ότι η καθημερινή επανάληψη δεν θα σήμαινε τίποτε τελικώς, καθώς θα υποβάθμιζε κατά κάποιον τρόπο το νόημά τους.
Αναζητώντας έναν διαφορετικό τρόπο, επέλεξε να γράψει το  "I'm Not in Love", δηλώνοντας, μέσω των στίχων, τούς λόγους για τους οποίους δεν θα μπορούσε να φύγει από την σχέση τους.

Ο Graham Goudman ήταν εκείνος που βοήθησε τον Stewart στην ολοκλήρωση του τραγουδιού, περισσότερο στο μουσικό μέρος και ελάχιστα στους στίχους, καθώς οι 10cc συνέθεταν κυρίως ανά ζεύγη και οι άλλοι δύο (Kevin Godley και Lol Creme) δούλευαν το τραγούδι " Une Nuit a Paris".
Αρχικώς το "I'm Not in Love" είχε ρυθμό bossa nova και ήταν παιγμένο με δύο κιθάρες. Απορρίφθηκε ασυζητητί από τούς άλλους δύο (ο Godley το αποκάλεσε “σκουπίδι”) και μην έχοντας κάτι κατά νου για να το βελτιώσουν το άφησαν στην άκρη, σβήνοντας και τις ταινίες με την έκδοση bossa nova.

Όμως η μελωδία τού τραγουδιού είχε “κολλήσει” σε κάποιους από το προσωπικό τού στούντιο, με αποτέλεσμα ο Stewart, ακούγοντάς τους να το τραγουδούν ζήτησε την συνδρομή των υπολοίπων, πιστεύοντας ότι κάτι καλό θα μπορούσε να βγει.

Μάλιστα, ήταν και η γραμματέας στα στούντιο Strawberry, Kathy Redfern, η οποία πρότεινε στα μέλη να δώσουν άλλη μία ευκαιρία στο τραγούδι, καθώς τής άρεσε ιδιαιτέρως.
Τελικώς ήταν πάλι ο Godley εκείνος  που έριξε στο τραπέζι την ιδέα να ηχογραφήσουν το τραγούδι, αλλά με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο από κάποιον άλλο. “Δίχως όργανα, μόνον οι φωνές μας για ενορχήστρωση.”

Ο Stewart ανέλαβε να φέρει εις πέρας την δύσκολη δουλειά με τα πολυεπίπεδα φωνητικά. Όταν ηχογραφήθηκε και η πρώτη φωνή, συμφώνως προς τον ίδιο, επί τρεις ημέρες άκουγαν το τραγούδι με την καινοτόμο παραγωγή, πιστεύοντας ότι είχαν δημιουργήσει κάτι εξαιρετικό, κάτι μοναδικό.
Αναζητώντας κάποιες “πινελιές” για να ολοκληρώσουν το τραγούδι σκέφθηκαν το σόλο από το μπάσσο στην μέση του τραγουδιού – μέχρις εκείνου του σημείου το I'm Not in Love δεν περιείχε μέρη από το συγκεκριμένο όργανο, “άλλη μία ασυνήθιστη ιδέα για μπαλλάντα” συμφώνως προς τον Stewart.

 Όμως το τραγούδι δεν είχε πάρει την τελική “μορφή” του, καθώς ακούγοντάς το μετά και την προηγούμενη προσθήκη, ο μονίμως ανικανοποίητος Kevin Godley θεωρούσε ότι κάτι λείπει…
Ο Lol Creme θυμήθηκε την φράση “Be quiet, big boys don't cry”που είχε πει στο μικρόφωνο παίζοντας το σόλο στο πιάνο, οι υπόλοιποι βρήκαν την ιδέα ενδιαφέρουσα, αρκούσε μόνον να βρεθεί η κατάλληλη φωνή να ηχογραφήσει τα λόγια.
Ακριβώς την στιγμή εκείνη, άνοιξε η πόρτα και ενεμφανίσθη η όμορφη γραμματέας Kathy Redfern, η οποία ψιθυριστά ενημέρωσε τον Stewart ότι είχε δεχθεί τηλεφώνημα. Να η φωνή που αναζητούσαν…
Αφού επείσθη, μετά από προσπάθεια, η γραμματέας  ηχογράφησε τα λόγια και κάπως έτσι το “ψηφιδωτό”  I'm Not in Love ολοκληρώθηκε.

Αν και το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν ο καταλύτης, ώστε να τούς υπογράψει η Mercury Records,
προσφέροντάς τους ένα εξαιρετικό συμβόλαιο, εν τούτοις οι ιθύνοντες δεν τό προέκριναν για κυκλοφορία σε μικρό δίσκο – ήταν μπαλλάντα και μεγάλο σε διάρκεια, προτιμώντας το
"Life Is a Minestrone" (Νο. 7 στο Ην. Βασίλειο) ως πρώτο σινγκλ από τον δίσκο (LP) The Original Soundtrack. Μετά από πιέσεις  προς την εταιρεία, τελικώς, κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο, καταγράφοντας μία τεράστια επιτυχία για το συγκρότημα παγκοσμίως. Ήταν το δεύτερο No1 στην πατρίδα τους, μετά τo Rubber Bullets (1973), στο No 2 στις Ην. Πολιτείες, συμπαρασύροντας και τον μεγάλο δίσκο.
TRIVIA:
• Στους συνθέτες Stewart και Gouldman απονεμήθησαν τρία βραβεία Ivors (Ηνωμένο Βασίλειο) το 1976 για το "I’m Not in Love".
• Οι μεταδόσεις του σε αμερικάνικα ραδιόφωνα έχουν υπερβεί τα 3 εκατομμύρια.
• Ἐχει ακουστεί  σε αρκετές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.
• Η διασκευή των Will to Power μπήκε στα πρώτα δέκα σε Η.Π.Α και Καναδά (1990)• η τελευταία μεγάλη επιτυχία για το συγκρότημα.
• Η ακουστική έκδοση του τραγουδιού από τους δύο συνθέτες στον τελευταίο δίσκο των 10cc, Mirror Mirror (1995), κυκλοφόρησε σε σινγκλ φθάνοντας στο No 29.
• Ο Roy Wood (E.L.O.) ήταν ένας από τους γνωστούς μουσικούς που προέτρεπε τον Eric Stewart να κυκλοφορήσει σε μικρό δίσκο το τραγούδι το 1975.

ΓΙΑΝΝΗΣ 602

29/1/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου