QUEEN-NEWS OF THE WORLD(1977): "ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΜΕ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ PUNK ΑΦΟΥ ΤΩΡΑ ΤΟ PUNK ΕΠΑΙΡΝΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ"


Το χειμώνα του 1977 οι Queen ήταν αρκετά «στριμωγμένοι» μετά την μάλλον αποτυχημένη κυκλοφορία του A Day at the Races. Μην σας ξεγελούν τα νούμερα στα charts, ποιοτικά το A Day At The Races ήταν καλό, αλλά βάζουμε άνω τελεία! Το συγκρότημα έπρεπε να επανέλθει με ένα πολύ καλό δίσκο και να ξεπεράσει το σκόπελο που είχε αναδυθεί μπροστά του και η  κυκλοφορία του News Of The World (1977, Νο 4 Μ.Βρετανία,Νο 3 Αμερική) ήταν το σωσίβιο που ζητούσε. Τα οπερατικά φωνητικά του Freddie Mercury άρεσαν, οι συνθέσεις τους ήταν καλές, έπρεπε να βρουν τη μαγική φόρμουλα να ξεκολλήσουν από την τεράστια επιτυχία του A Night at the Opera και να προχωρήσουν. Εκείνο που ήταν σίγουρο ήταν ότι ο διάδοχος του Α Day At The Races θα ήταν εντελώς διαφορετικό, με τις ηχογραφήσεις να διαρκούν 3 μήνες. Και θα διαρκούσαν περισσότερο αν δεν είχαν κλεισμένες ημερομηνίες το Νοέμβριο για την Αμερική.  
Όμως μαζί με όλα τα άλλα, οι Queen είχαν να αντιμετωπίσουν και το ολοένα αυξανόμενο punk κίνημα, που είχε κι αυτούς στόχο. Και πώς να μην τους έχει όταν ο Mercury καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή, ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο να «πίνει σαμπάνια με το πρωινό του»!
Αρχές 1977, το συγκρότημα ξεκίνησε να ηχογραφηθεί με παραγωγό τον Mike Stone, αποφασισμένο να μην κάνει ένα sequel των  προηγούμενων δίσκων του αλλά με καθαρό μυαλό να προχωρήσει μπροστά. Η ιδέα του Brian May για ένα rock anthem που να βασίζεται στα φωνητικά συνοδευόμενα από παλαμάκια και τύμπανο, ήταν κάτι παραπάνω από ευφυής, αφού το “We will rock” εξελίχθηκε σε mega hit.

Μαζί του δένει το επόμενο super hit που είναι το "We Are the Champions", σύνθεση του Mercury που βασίστηκε στην ανταπόκριση του κοινού μετά από μια συναυλία στο Bingley Hall του Stafford στην οποία το κοινό τραγούδησε το "You'll Never Walk Alone"! Το "We Are the Champions", ενσωματώνει στοιχεία arena rock και μελωδίας και  εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο rock sport hit που ακούγεται σε πάμπολλές αθλητικές εκδηλώσεις αλλά και ραδιοσταθμούς. Προσέξτε πόσο  απαιτητικό είναι το φωνητικό κομμάτι και πόσο αρμονικά το »βγάζει» ο Mercury, παίζοντας πιάνο με το κεφάλι γερμένο προς τα πίσω. Τα 2 super hits, ακολουθεί το "Sheer Heart Attack" (σ.σ. το τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος είχε τίτλο Sheer Heart Attack, χωρίς να περιέχει ομότιτλο τραγούδι) σύνθεση του Taylor που στην ουσία είναι μια απάντηση στο punk. Tο άλμπουμ έχει τρία καταιγιστικά τραγούδια στο ξεκίνημα του για να ακολουθήσει το μελαγχολικό "All Dead All Dead" γραμμένο και ερμηνευμένο από τον May πιθανότητα για τη γάτα του(!), είναι ότι πρέπει μετά τα πρώτα τρία bombastic τραγούδια. Το ίδιο και η σύνθεση του John Deacon, "Spread Your Wings" που εκτός ότι είναι από τα ωραιότερα τραγούδια όχι μόνο του άλμπουμ αλλά και του συγκροτήματος. Στο τραγούδι πιάνο παίζει ο Mercury, ενώ στο video τον μιμείται ο Deacon. Για την ιστορία το video γυρίστηκε στο χιονισμένο κήπο του τότε σπιτιού του Taylor. Η πρώτη πλευρά του βινύλιου κλείνει με το αδιάφορο rocky "Fight from the Inside" που τραγουδάει ο Taylor.


Η β πλευρά ανοίγει με το funk rock «Get Down, Make Love", ένα τραγούδι που το συγκρότημα τίμησε στις συναυλίες του κι ένα από τα αγαπημένα μου. Το παλιομοδίτικο "Sleeping on the Sidewalk" που ακολουθεί χωρίς να είναι από τα δυνατά κομμάτια του άλμπουμ, χάνει ακόμα περισσότερο από την ερμηνεία του May και για την ιστορία, ηχογραφήθηκε με το πρώτο session.
Τα "Who Needs You" συνσύνθεση των Deacon και May(παίζει ισπανική κιθάρα) και "It's Late" είναι απλά καλά τραγούδια, ειδικά το δεύτερο ενώ το "My Melancholy Blues" που κλείνει το δίσκο είναι μια παλιομοδίτικη μπαλάντα από αυτές που γράφει εύκολα ο Mercury.  

Σίγουρα η μεγάλη επιτυχία του News of the World, βασίστηκε στα «We wιll rock you» και “We are the Champions” που είναι all time classics. «Ήταν τέτοια η αποδοχή του κόσμου στα τραγούδια, που σταματήσαμε να ανησυχούμε για το punk και τώρα το punk προσπαθούσε να πάρει στοιχεία από εμάς» είχε δηλώσει, σωστά, ο Roger Taylor.
 
TRIVIA
Οι τίτλοι των 2 προηγούμενων άλμπουμ τους A Night at the Opera και A Day at the Races ήταν ιδέες του Brian May και προερχόντουσαν από τίτλους ταινιών των Αδελφών Marx.  Υπήρξε φημολογία ότι ο May, super fan των ταινιών τους, πρότεινε το News of the World να ονομαστεί  Duck Soup, κι αυτός τίτλος ταινίας τους, αλλά ο Groucho Marx (σ.σ. πέθανε τον Αύγουστο του 1977), αρνήθηκε και τους απάντησε ότι θα μπορούσαν να τους δώσει τον τίτλο της επόμενης ταινίας τους που θα ονομαζόταν…..The Rolling Stones Greatest Hits!!!!
ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ


Το εξώφυλλο του News of the World είναι αρκετά διαφορετικό από πλευράς αισθητικής από ότι είχαμε συνηθίσει από τους Queen,  επιμελήθηκε ο Frank Kelly Freas και βασίζεται σε μια ιδέα του ντράμερ Roger Taylor και στο περιοδικό κόμικ επιστημονικής φαντασίας Astounding Science Fiction (τεύχος Οκτώβριος 1953) που αγόραζε όταν ήταν μικρός. Το ρομπότ κρατάει στα χέρια του το πτώμα ενός ανθρώπου κι ο τίτλος της ιστορίας ήταν "The Gulf Between". Προσέξτε, το βλέμμα του ρομπότ δείχνει παγωμένο κι ανέκφραστο, δεν καταλαβαίνει ότι έχει σκοτώνει. Ο Freas προσάρμοσε το εξώφυλλο του περιοδικού με το ρομπότ στο εξώφυλλο του άλμπουμ, αντικαθιστώντας τον πτώμα του νεκρού ανθρώπου με τα σώματα των μελών των Queen! Στο εσώφυλλο, το ρομπότ επιτίθεται κατά των ανθρώπων, ενώ ήταν το βασικό σκηνικό κατά τη διάρκεια εκείνης της  περιοδείας.  
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

17/12/21

 

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΡΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ NEWS OF THE WORLD
Το έκτο album της αγγλικής μπάντας χαρακτηρίζεται ως το Stage Show άλμπουμ.Καθώς οι Queen έδωσαν έμφαση σε μεγαλειώδη ΥΜΝΙΚΑ (sic)κομμάτια κομμένα και ραμμένα για ζωντανές εμφανίσεις. Πως αλλιώς μπορούν να χαρακτηριστούν τα “We will rock you” και “We are the champions”; Πιστεύω και ο πιο δύσπιστος θα έδινε βάση σε Αυτη την μπάντα μετά από αυτή την επιτυχία αυτών των κομματιών του δίσκου. Βέβαια κομμάτια όπως το “Spread wings”, “Get down make love” και it’s Late” που θεωρούνται αξία και δίνουν ένα δυνατό ΒOOST.

Δεν θα ξεχάσω την αγορά αυτού του δίσκου σε ένα από τα τελευταία δισκάδικα των προαστίων και συγκεκριμένα του Ρεγκούκο της Κηφισιάς, στην οδό Λεβίδου.
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου