OUTLAWS BRING IN BACK ALIVE(1978): ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟΝ ΚΡΟΤΑΦΟ

Ένα από τα ιερά τέρατα του Νότου στο καλύτερο live album της καριέρας τους. Ποια είναι τα καλύτερα Live Hard Rock Album όλων των εποχών; Ίσως το “Strangers In The Night” των UFO ή ίσως το “Live And Dangerous” των Thin Lizzy;… Θα μπορούσα να αναφέρω πάρα πολλά άλλα, αλλά οποιαδήποτε σε μια λίστα με τα κορυφαία 10+, θα περιελάμβανα κι αυτό το μουσικό στολίδι από τους Outlaws που ξεκίνησαν την καριέρα τους στο Southern Rock στις αρχές της δεκαετίας του ’70, απαρτιζόμενοι από τους  Hughie Thomasson (κιθάρα, φωνητικά) και Henry Paul (κιθάρα, φωνητικά) στην Tampa, (Florida). Από την Florida έχουμε επίσης και τους Skynyrd, Molly Hatchet, 38 Special, όποτε, όπως καταλαβαίνετε το Southern υπόβαθρο ήταν τεράστιο. Οι Outlaws εκείνη την εποχή, ήταν οι επικρατέστεροι για μια θέση στην πεντάδα των καλυτέρων Southern Rock συγκροτημάτων.
Αν με ανάγκαζαν με ένα όπλο στον κρόταφο, να διαλέξω το πιο γνήσιο και καλό Southern Rock δίσκο τους θα διάλεγα μάλλον αυτό το live, για πολλούς λόγους.
Κάποιοι λόγοι που με κάνουν να επιμένω στα παραπάνω λεγόμενα είναι καθαρά προσωπικοί (προσωπικό γούστο, συναισθηματική σύνδεση με κάποια τραγούδια) αλλά αντικειμενικοί λόγοι είναι ότι οι συνθέσεις του είναι αυθόρμητες και η παντοδύναμη προσωπικότητα των Outlaws φαίνεται καθαρότερα απ’ ότι σε οποιοδήποτε άλλο δίσκο. Σε αυτό το live δείχνει τον καλύτερο εαυτό του ο άψογος κιθαρίστας και τραγουδιστής Hughie Thomasson, η ψυχή του σχήματος, σε όλα σχεδόν το τραγούδια οι τρεις κιθάρες των Outlaws κυριολεκτικά θερίζουν. Από την αρχή το συγκρότημα δούλευε με 3 κιθαρίστες, κάτι που έδινε στο επηρεασμένο από Blues και Boogie Southern Rock τους, ένα δυναμικό ήχο στη σκηνή. Οι κιθαριστικές μονομαχίες ήταν εντυπωσιακές, αυτό το live δίνει ένα καλό δείγμα της βίας που μπορούσαν να επιδείξουν επί σκηνής, εκείνη την περίοδο το σχήμα ήταν απλά στην ακμή του.


Προσωπικοί φίλοι και συνεργάτες των Lynyrd Skynyrd, αφιέρωσαν το διπλό ζωντανό ηχογραφημένο τους δίσκο τους “Bring It Back Alive” στη μνήμη των μελών των Skynyrd, που έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους. Το ημίωρο “Green Grass And High Tides” (δες video)αφιερώνεται ακριβώς στην μνήμη του μεγάλου αυτού Southern Rock group και αποτελεί τεκμήριο δεξιοτεχνίας και μουσικού αυθορμητισμού, απ’ όλα τα παλιά και νέα μέλη των Outlaws που συμμετείχαν στη ζωντανή ηχογράφηση αυτού του διπλού δίσκου. Αν αποκτήσετε αυτό το live ή τα θρυλικά 4-5 πρώτα albums των Outlaws, θα καταλάβετε πως λίγοι μόνο έχουν την ικανότητα να σας μεταφέρουν από το σπίτι σας στην Oklahoma του Νότου το 1918. Για όσους δεν έτυχε να ακούσουν ποτέ το συγκεκριμένο συγκρότημα, θα πω μονάχα ότι δεν πρόκειται για ένα απλό σχήμα, αλλά για πραγματικούς αγωνιστές της Νότιας ιδέας. Ποια είναι αυτή η ιδέα, λοιπόν δεν λέγεται αλλά νιώθετε (και πάλι από λίγους), λιβάδια, ορίζοντες και ψυχή. Αυτές οι σκόρπιες λέξεις μπορούν να μεταφραστούν σαν ασυναρτησίες ή σαν το νόημα των Outlaws και το νόημα του Southern Rock. Από τις αρχές του ’70 που συγκροτήθηκαν μέχρι και την διάλυση τους το 1994 περίπου, τίμησαν το όνομα τους, υπήρξαν ανέκαθεν ένα γνήσιο Southern Rock σύνολο, με αρκετές Country πινελιές στα τραγούδια τους, που τα κάνουν μοναδικά και αγαπημένα. Αυτό το album, νομίζω πως αποτελεί τεκμήριο δεξιοτεχνίας και μουσικού αυθορμητισμού και είναι επηρεασμένο από Boogie/ Blues/ Southern και Country Rock μουσική.
Το “Bring It Back Alive” είναι ένα από τα καλύτερα live album της εποχής των 70’s, αλλά ο αρχικός κιθαρίστας Henry Paul, έχει αντικατασταθεί από τον Freddie Salem, το συγκρότημα είχε και πάλι πλέον τρεις καυτούς κιθαρίστες στις τάξεις του. Τα τραγούδια από τα τρία πρώτα album ροκάρουν πιο δυνατά εδώ, απ’ ότι στις αρχικές τους εκδόσεις, προσθέτοντας έτσι μια επιρροή καλλιτεχνών σκληρού Boggie Rock, όπως ο Pat Travers και οι Foghat στον Νότιο Βoogie ήχο του συγκροτήματος. Επίσης, υπάρχει κι ένα νέο τραγούδι του Freddie Salem, το “I Hope You Don't Mind”, που δυστυχώς δεν ηχογραφήθηκε ποτέ σε κάποιο studio album, παρά μόνο σε τούτο το live album.
Η ηχογράφηση του διπλού αυτού album, οδηγείται από έναν πολύ σκληρό στρατό κιθάρας, το “Bring It Back Alive”(No 29 Αμερική) αφηγείται την ιστορία και η μουσική μιλάει από μόνη της. Ηχογραφημένο τους τελευταίους μήνες του 1977 στην Αμερική και κυκλοφόρησε το 1978, τούτο το ζωντανό βινύλιο, είναι βαρύ, έντονο, δυνατό, άγριο, ξέφρενο, ψυχικό, επιθετικό, ενεργητικό, φλογερό και περιέχει σκληρό Νότιο Rock.


Οι ειδικοί του Sotuerh Rock μπορούν να πουν ότι θέλουν, αλλά το προτιμώ τόσο όσο και το live των Allman το “At Fillmore East” όσο και των Skynyrd το “One More From The Road”. Υπαρχουν και οι καλύτερες εκδόσεις των “Stick Around For Rock N’ Roll”, “There Goes Another Love Song”, “Hurry Sundown” και ειδικά το “Green Grass And High Tides” που σχεδόν ισοδυναμεί με την εκπληκτική live έκδοση του “Freebird”. Απλά, ένα must-have για τους λάτρεις του Southern Rock και όχι μόνον.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα studio albums τους είναι αρκετά αξιοπρεπή, αλλά αυτό πραγματικά είναι φωτιά και λάβρα, η αλληλεπίδραση της κιθάρας είναι απλά μαγευτική και σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά φωνητικά, το καθιστά ένα από τα σπουδαία album του Νότιου σκληρού Rock. Και μην ξεχνάμε ότι το μεγάλο τους 20-λέπτο έπος “Green Grass And High Tides”, μπορείτε να το συγκρίνετε με το “Whipping Post” ή το “Free Bird”, ή οτιδήποτε άλλο Νότιο έπος. Ένα πιασάρικο, album χωρίς αδύναμες στιγμές και συνιστάται ανεπιφύλακτα. Το Southern Rock είναι ένα είδος μουσικής που πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο.
Προσωπικά πιστεύω ότι ο κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης Hughie Thomasson, είναι ένας από τους πολύ-πολύ μεγάλους του Southern Rock, που ποτέ όμως δεν έτυχε της αναγνώρισης που του άξιζε, αν και κάπως άλλαξε αυτό, όταν τελικά πήγε στους Lynyrd Skynyrd το 1996. Το 2005 τελικά ο Thomasson φεύγει από τους Skynyrd για να ξανά φορμάρει τους Outlaws μαζί με τον παλιό φίλο και παράνομο Henry Paul, αλλά τελικά εκτός από κάποια σποραδικά live δεν κυκλοφορούν κάποιο νέο δισκογραφικό πόνημα. Δυστυχώς όμως το 2007, ο Hughie στις 9 Σεπτεμβρίου φεύγει από τη ζωή από καρδιακή προσβολή στο σπίτι του, στη Florida.
RIP
Hughie Thomasson, Billy Jones και Freddie Salem.


 ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

7/12/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου