i-TEN -TAKING A COLD LOOK(1983): ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ 'ALONE" ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΦΛΟΓΑ ΚΙ ΕΝΤΑΣΗ


 Όταν ακούγαμε το “Alone”, κανείς μας δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει ποιοι ήταν οι i-Ten. Και γιατί να ενδιαφερθούμε; Ούτε καν τους ξέραμε! Είχαμε περιοριστεί ότι το τραγούδι ανήκε στο πετυχημένο συνθετικό ντουέτοTom Kelly and Billy Steinberg, οι Heart το είχαν ερμηνεύσει εξαιρετικά (δηλαδή η Ann Wilson) κι εκεί σταματήσαμε. Λίγα χρόνια αργότερα, παρατηρώντας τις πολλές επιτυχίες των Heart, άρχισα να ψάχνω ποια άλλα τραγούδια είχαν γράψει οι Tom Kelly και Billy Steinberg ("Fire and Ice"- Pat Benatar, "Like a Virgin"-Madonna, "True Colors"-Cyndi Lauper, "So Emotional"-Whitney Houston, "Eternal Flame"-The Bangles, "I Drove All Night"-Roy Orbison, "I Touch Myself"-Divinyls είναι λίγες από τις πολλές επιτυχίες τους) και τότε ανακάλυψα ότι η εκτέλεση των Heart ήταν η…δεύτερη, με πρώτη αυτή των εντελώς άγνωστων i-Ten!  Όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα το  μοναδικό δίσκο τους, παρά δεκαετίες αργότερά, λίγο πριν τον εγκλεισμό της πανδημίας. Οι i-Ten ήταν ένα βραχύβιο ντουέτο που σχημάτισαν οι δύο παραπάνω συνθέτες Billy Steinberg (κιθάρα, τραγούδι) και Tom Kelly (κιθάρα, πλήκτρα, τραγούδι) πριν γίνουν γνωστοί, με τη συμμετοχή τρανταχτών μουσικών όπως των τριών Toto, Steve Lukather, Steve Porcaro και David Paich, του ντράμερ Mike Baird, του οργανίστα Alan Pasqua και του μετέπειτα μέλους των Mr.Mister, Richard Page. H καλή παρέα ηχογράφησε ένα και μοναδικό άλμπουμ με τίτλο Taking a Cold Look(1983) σε συνπαραγωγή των Steve Lukather και Keith Olsen, που τότε πέρασε απαρατήρητο. Βέβαια, τότε κανείς δεν ήξερε το συνθετικό ντουέτο, που μετά την αποτυχία του δίσκου, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη καριέρα συγκροτήματος και να ασχοληθεί με τη σύνθεση, δίνοντας τραγούδια να τα ερμηνεύσουν άλλοι, ιδέα που πέτυχε όπως διαβάσατε πιο πάνω.

Για να γυρίσω στο άλμπουμ, έχει τον ήχο του πρώϊμου A.O.R. μόνο που τότε το λέγαμε mainstream. Το παίξιμο είναι υψηλού επιπέδου (σ.σ με τέτοιες ονοματάρες!)με πρώτο single το ομότιτλο τραγούδι που απέτυχε! Το “Alone” το αποδίδουν πολύ καλά (σ.σ. καμία σύγκριση με την εκτέλεση των Heart) και κρίμα που τότε δεν έκανε καμία επιτυχία. Τα “Taking a Cold Look:, “Quicksand”, “Tiem to say goodbye” και είναι καλά τραγούδια, αλλά τους λείπει αυτή η φλόγα, η ένταση που θα τα τινάξει. Γι αυτό και το άλμπουμ πέρασε απαρατήρητο! Σε γενικές γραμμές το Taking a Cold Look είναι ένα καλό pop rock άλμπουμ που σήμερα δεν θα ασχολιόμαστε μαζί του αν δεν περιείχε την πρώτη εκτέλεση του “Alone” κι όλα τα τραγούδια του λειτουργούν σαν χρονοκάψουλα της εποχής! Η διασκευή των Heart στο "Alone" το 1987, το έστειλε στο Νο1 πωλήσεων μικρών δίσκων στην Αμερική και Νο3 στη Μ.Βρετανία. Το 2008 το διασκεύασε και η Celine Dion, το 1988 οι Honeymoon Suite, αλλάζοντας του τον τίτλο σε "Cold Look". Το "The Easy Way Out" διασκευάστηκε από τους Juice Newton και Jack Wagner και το "I Don't Wanna Lose You" από τους REO Speedwagon. Κι αυτή η τελευταία διασκευή, μου δίνει την ευκαιρία να γράψω για ακόμα μια φορά, ότι μια καλή σύνθεση, δεν χάνεται. Μπορεί η πρώτη εκτέλεση των i-Ten να μην άγγιξε, αλλά η διασκευή των REO Speedwagon κι ειδικά η ερμηνεία του Kevin Cronin, αν και πολύ “μελό” είναι πολύ καλή

TRIVIA

  • Κι αν εγώ χρειάστηκα δεκαετίες για να βρω το βινύλιο, η Rock Candy το έχει επανεκδόσει σε remastered cd.
  • Μετά τη διάλυσή τους, ο Kelly συνέχισε την καριέρα του κάνοντας session ηχογραφήσεις με σημαντικότερη στη συμμετοχή του στα άλμπουμ Toto, Toto IV, Isolation και The Seventh One, ενώ το 1981 συνέθεσε την επιτυχία της Pat Benatar, "Fire and Ice".

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

15/12/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Πραγματι το συγκεκριμενο αλμπουμ ακουγεται καπως παγωμενο και φτωχο σε ενορχηστρωσεις , θα ελεγα πολυ 'στουντιακο ' , αλλα σαν συνθετες οι συγκεκριμενοι 2 οργωνανε .Και μονο τα κομματια που αναφερονται αρκουν . Το alone ,οι Heart το απογειωσαν οπως ηταν φυσικο , οπως και οι Reo το i dont wanna lose you . Θυμαμαι επισης και το stranded απο το brigade των Heart, που το ειπε και η συνθετρια του Jaime Kyle (επισης πολυ καλη) , μετα απο τις Heart αν δεν κανω λαθος ,αλλα δεν μπορεσε να το φτασει στα επιπεδα των Heart .Δικο σου κομματι η οχι οι Heart θα το πουν καλυτερα , νομος , οποτε μην παιδευεσαι , γραφτο και δωστο στις Heart ... Στις παλιες Heart βεβαια γιατι σημερα νομιζουν οτι ειναι tribute μπαντα των Led Zeppelin ... Αν ειναι δυνατον ... Οπως και να εχει το συγκεκριμενο συνθετικο διδυμο ανηκει στην ομαδα των μεγαλων τραγουδο-κατασκευαστων μαζι με Desmond Child ,Diane Warren και παει λεγοντας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή