DEEP PURPLE – STORMBRINGER(1974): “I’M A ROCK’N’ROLL PREACHER NOT A SUNDAY SCHOOL TEACHER”

Το Stormbringer είναι ένα κομβικό άλμπουμ στην πορεία των Deep Purple. Κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1974 και αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Ritchie Blackmore αφού οι συνεχείς προστριβές που είχε με τους υπόλοιπους, διογκώθηκαν, με αποτέλεσμα την οριστική απομάκρυνσή του.
Το 1974, βρίσκει του Τιτανοτεράστιους να έχουν κάνει 2 σημαντικότατες αλλαγές στη σύνθεση τους, με τον ερχομό των David Coverdale και Glenn Hughes στις θέσεις των Ian Gillan και Roger Glover και με την MK III σύνθεση(Blackmore, Lord, Paice, Coverdale και Hughes) να έχουν κυκλοφορήσει ένα πολύ καλό άλμπουμ, το Burn! Ήταν μια πολύ φορτωμένη χρονιά, αφού εκτός από το Burn ετοιμαζόντουσαν να κυκλοφορήσουν και το Stormbringer (Νο 6 Μ.Βρετανία, Νο 20 Αμερική), δηλ. 2 άλμπουμ σε μια χρονιά, κάτι που είχαν κάνει και το 1968, κυκλοφορόντας τα Shades of και Book of Taliesyn! Έχοντας κλειστεί στο Clearwell Castle στο Gloucestershire, γράφουν περί τα 15 τραγούδια, κάποια από τα οποία απέρριψαν γιατί δεν ταίριαζαν στο ύφος των Deep Purple. Όταν τον Αύγουστο του 1974 μπήκαν στο Musicland Studios του Μονάχου, δεν είχαν επιλέξει ποια τραγούδια θα κρατήσουν για το άλμπουμ και κυρίως ποιο θα ήταν το πρώτο single (μικρός δίσκος). Μέσα σε 12 ημέρες (8 έως 20 Αυγούστου 1974) ηχογραφούν 9 κομμάτια, προσκαλώντας φίλους τους δημοσιογράφους να κάνουν μια πρώτη προ-ακρόαση. Ο Blackmore έφερε την τότε σύζυγό του, ο Hughes την κοπέλα του κι ο Coverdale την ιδιοκτήτρια της boutique που εργαζόταν πριν γίνει μέλος τους! Είχαν ήδη ηχογραφήσει τα “Hold On”, You can’t do it Right” και “Love don’t mean a thing”, για τα οποία ο Blackmore είχε φέρει αντιρρήσεις για το funk ρυθμό τους, για τον οποίο ήταν υπεύθυνος ο Hughes. Τότε ο συνιδρυτής του συγκροτήματος, πρότεινε να συμπεριλάβουν στο άλμπουμ τη διασκευή τους στο τραγούδι των Quartermass, “Black sheep of the Family” πράγμα το οποίο οι υπόλοιποι αντέδρασαν αρνητικά, λέγοντας του ότι δεν συμπεριλαμβάνουν  διασκευές στα άλμπουμ τους κι αυτό ήταν αλήθεια, αφού το 1969 ήταν η τελευταία χρονιά που είχαν συμπεριλάβει διασκευή στο άλμπουμ τους Deep Purple, με τη σύνθεση του Donovan Leitch “Lalena”. O Blackmore το πήρε βαριά, έχοντας ήδη δυσαρεστηθεί με τα funk τραγούδια αλλά και με τις έντονες διαφωνίες, όπως έχει δηλώσει ο συνπαραγωγός του άλμπουμ Martin Birch, με τον Glenn Hughes για τα φωνητικά και ενώ ακόμα ήταν μέλος της MKIII, έκλεισε studio και με τον Ronnie James Dio (με τον οποίο είχε γνωριστεί αφού οι Elf άνοιγαν για τους Deep Purple). Ο Blackmore εκείνη την περίοδο (1974-75) αντιμετώπιζε ένα πολύ ψυχοφθόρο χωρισμό από την δεύτερη γυναίκα του Barbel Hardie ή ΄΄Babs΄΄ με το διαζύγιο να βγαίνει δικαστικά, όπως συνηθιζόταν τότε.


ΟΙ ΑΝΤΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ HUGHES KAI ΤΟ RIFF TOY "LADY DOUBLE DEALER

Όμως αρκετά με τις γκρίνιες. Ας πάμε στα τραγούδια και στο καταιγιστικό ομότιτλο που είναι ένα από τα 5 καλύτερα του άλμπουμ, με την κιθάρα και το πλήκτρα να φορτώνουν τη σύνθεση και τον Coverdale σε καλό φεγγάρι. Για τα “Love don’t mean a thing”, «Holy Man” και “Hold On” (βασίστηκε σε μια ιδέα του Lord)διαβάσατε πιο πάνω. Πόσο τυχαίο ότι στα 2 τελευταία, δεν αναγράφεται το όνομα του Blackmore στα credits; Εκτός κλίματος Purple, με τον Μαυροφορεμένο να έχει ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο ότι δεν ταίριαζαν στη φιλοσοφία του συγκροτήματος, αλλά πέρασε του Hughes. Ένας ήχος που ταίριαζε πολύ περισσότερο στοεπόμενο άλμπουμ Come Taste the Band με τον Tommy Bolin. Το “Lady Double Dealer” είναι από τα αγαπημένα μου και θερίζει όπως και το “High Ball Shooter” με το φοβερό στίχο
Well, I'm a rock and roll preacher
Not a Sunday school teacher
που από την πρώτη ημέρα που αγόρασα το δίσκο από ένα μαγαζί σε στοά επί της οδού Λ.Ηρακλείου στη Ν. Ιωνία έως σήμερα παραμένει αγαπημένο μου. Το riff της κιθάρας, μετά από τόσα χρόνια παραμένει αξεπέραστο. Μεγαλείο. Στην ίδια κατηγορία είναι και το ‘Gypsy” για να κλείσει το άλμπουμ με τη μεγαλειώδη μπαλάντα “Soldier of Fortune” με τις αναπνοές του Coverdale να στιγματίζουν μια από τις καλύτερες rock μπαλάντες που γράφτηκαν ποτέ. Οι Coverdale και Blackmore χρειάστηκαν πολύ κόπο για να πείσουν τους υπόλοιπους να το συμπεριλάβουν στο άλμπουμ, με πρώτο και χειρότερο αρνητή τον Glenn Hughes, ο οποίος χρόνια αργότερα παραδέχτηκε ότι ο Coverdale κάνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες του.  

Κριτική περιοδικού ΉΧΟΣ Απρλ1975

   

Την κυκλοφορία του άλμπουμ, ακολούθησε περιοδεία με support τους Elf και Electric Light Orchestra, με την ιδέα της αποχώρησης να ωριμάζει κάθε ημέρα στο μυαλό του Blackmore, ενώ ο John Lord είχε τελειώσει τις ηχογραφήσεις του προσωπικού του άλμπουμ Windows.
Υπήρξαν πολλές δυσκολίες στην τελική επιλογή των τραγουδιών, αφού τα The Gypsy και Soldier of Fortune, δεν άρεσαν στους υπόλοιπους και για να συμπεριληφθούν, χρειάστηκε να γίνει ο  συμβιβασμός να μπουν το Holy Man και το Hold On, δύο funk  τραγούδια τα οποία ο Μαυροφορεμένος δεν ήθελε με τίποτα. Στην 6χρονη πορεία των Deep Purple ήταν η πρώτη φορά που συνθέσεις και προτάσεις του Blackmore αμφισβητούντο.  Έτσι, όταν έφτασε η στιγμή να ηχογραφηθεί το “Hold On” ο ήδη ενοχλημένος, από την μουσική κατεύθυνση που έπαιρνε το άλμπουμ, κιθαρίστας, για να πικάρει τους υπόλοιπους, συμφώνησε ΄΄θα παίξω το τραγούδι σας αφού επιμένετε, αλλά θα το παίξω όπως εγώ θέλω΄΄ και έπαιξε όλο το σόλο του τραγουδιού χρησιμοποιώντας μόνο τον αντίχειρα του αριστερού του χεριού, ενώ στο “Holy Man”, χρησιμοποίησε ένα κατσαβίδι που βρισκόταν  δίπλα του!
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ MK
Πολλοί, νεότεροι κυρίως, θα απορούν τη σημαίνει MK III. Κατ’ αρχάς να σας πω ότι τα αρχικά MK προέρχονται από τη λέξη Mark που σημαίνει " Σημάδι " αλλά και " παραλλαγή " και συντομεύεται σε" Mk".  Στους Τιτανοτεράστιους, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν την ένδειξη MK, υποδηλώνει τη σύνθεση του συγκροτήματος βασισμένη στις εκάστοτε αλλαγές μελών και συνοδεύεται από ένα λατινικό αριθμό. Η πρώτη σύνθεση τους (Mark Evans, Nick Simpler, Jon Lord, Ritchie Blackmore, και Ian Paice) είναι η  MKI, ενώ η σημερινή σύνθεση του συγκροτήματος (Gillan, Glover, Morse, Airey και Paice) είναι η MK VIII!




TRIVIA

  • Τουλάχιστον ακατανόητη η ενέργεια της Warner Αμερικής που είχε τα δικαιώματα στη μεγάλη ήπειρο, να κυκλοφορήσει σαν single το"You Can't Do It Right" το οποίο απέτυχε παταγωδώς (Νο 93  Αμερική).
  • Σύμφωνα με τις σημειώσεις του ένθετου, οι στίχοι του ομώνυμου τραγουδιού γράφτηκαν από τον David Coverdale που είχε στο μυαλό του το μυθικό τέρας Stormbringer (σ.σ, αγνοώ την ύπαρξη τέτοιου τέρατος) κι αργότερα ανακάλυψε το βιβλίο του Michael Moorocks, Elric of Melniboné όπου γίνεται αναφορά στο σπαθί με το όνομα  Stormbringer!


ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Το ημερολόγιο έδειχνε Δευτέρα 7 Απριλίου 1975 όταν ο Ritchie Blackmore έπαιζε για τελευταία φορά με το συγκρότημα που δημιούργησε ο ίδιος. Σχημάτισε τους Rainbow με τη γνωστή ιστορία και οι υπόλοιποι αφού αμφιταλαντεύτηκαν, προσέλαβαν τον Αμερικάνο κιθαρίστα Tommy Bolin, ηχογραφώντας το άλμπουμ CoemTaste The Band(1976).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ

Η φωτογραφία του εξώφυλλου βασίζεται σε μια φωτογραφία που λήφθηκε από την Lucille Handberg στις 8 Ιουλίου 1927 στο Jasper της Minnesota κατά τη διάρκεια τυφώνα. Η ίδια φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε στο εξώφυλλο του άλμπουμ του Miles Davis, Bitches Brew (1970) αλλά και της Siouxsie and the Banshees, Tinderbox(1986)  

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

3/12/21

 

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ STORMBRINGER



  Το Stormbringer, έδωσε το rock τους Rainbow. Ο Blackmore σε συνέντευξη του 1975 έλεγε πως η εταιρεία (Warner) απαιτούσε από τους Purple τρία άλμπουμ τον χρόνο, μετατρέποντάς τους έτσι σε sausage factory. Η κούραση, και προσωπικά προβλήματα, μείωσαν την συμμετοχή του κιθαρίστα στις συνθέσεις, και έτσι εμφανίστηκαν τα τέσσερα soul-funk τραγούδια στον δίσκο, τα οποία παρεμπιπτόντως ήταν τα μόνα στα οποία έκανε remixes ο Glenn Hughes στην remaster version, επιλέγοντας σοφά να αφήσει στην ησυχία τους τα υπόλοιπα πέντε που ξεχειλίζουν από αδρεναλίνη και δυναμισμό, τοποθετώντας το Stormbringer ψηλότερα από το Burn στο δικό μου καλάθι.
Εάν σε αυτά τα πέντε σπουδαία τραγούδια του Stormbringer προσθέταμε τα Burn, Mistreated, Sail Away, Lay Down Stay Down, από το Burn που κυκλοφόρησε μόλις εννέα μήνες νωρίτερα, θα είχαμε ένα πλήρες απόλυτο rock άλμπουμ χωρίς αδυναμίες, και την επαλήθευση τελικά της άποψης του Blackmore.

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Για αρκετά χρόνια επιχειρούν κάποιοι (με στενά χεβυμεταλικά κριτήρια και στείρα επιχειρηματολογία) να απαξιώσουν αυτό το άλμπουμ. Όμως εδώ ακούμε τη Μουσική! Το Stormbringer παραμένει από την ημέρα της κυκλοφορίας του και για δεκαετίες τώρα νέο, μνημειώδες για τη φρεσκάδα του, σεμιναριακό για τα πολυποίκιλα ηχοχρώματα που αυθόρμητα ελευθερώνει, τη φυσική του ρυθμικότητα και την πλούσια μουσικότητά του. Ένα λεπτομερώς κατεργασμένο και σωστά τοποθετημένο πολύτιμο λιθάρι στο λαμπρό οικοδόμημα των Deep Purple...

    ΑπάντησηΔιαγραφή