ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ BEATLES ΤΟ 1969


Η 30η Ιανουαρίου 1969 ήταν μια ιδιαίτερα κρύα ημέρα για τους λονδρέζους, οι Beatles όμως έγραψαν για ακόμα μια φορά ιστορία παίζοντας live στην ταράτσα του κτιρίου της εταιρείας τους Apple στο Λονδίνο, στη διεύθυνση 3 Savile Row. Ήταν η πρώτη φορά που ένα  συγκρότημα ή καλλιτέχνης πραγματοποιούσε μια τέτοια εμφάνιση και μάλιστα εκείνη την ημέρα οι Beatles δεν ήταν 4 αλλά 5. Μαζί τους ο μαύρος οργανίστας Billy Preston  ο οποίος κατέχει το ρεκόρ να είναι ο μοναδικός μουσικός που έχει παίξει με τους Beatles και τους Rolling Stones!
Η…συναυλία κράτησε 42 λεπτά, έπαιξαν 5 τραγούδια, τα Get Back, Don’t let me down, I’ve got a feeling, One After 99 και Dig a Pony πριν η αστυνομία τους παρακαλέσει να διακόψουν τον ήχο γιατί ενοχλούσαν! (σ.σ. για φαντάσου, οι Beatles έδιναν free συναυλία και κάποιοι ενοχλήθηκαν!). Η κινηματογράφηση συμπεριλήφθηκε στην ταινία τους Let it Be (1970).
H εμφάνιση δεν είχε προαναγγελθεί κι οι περαστικοί δεν έβλεπαν απλά άκουγαν (γιατί έπαιζαν 1 μέτρο πίσω από το πρεβάζι) τους Harrison, Lennon και McCartney και καθόλου τον Ringo Starr που ήταν πιο πίσω. Δεν έχει εξακριβωθεί ποιανού ιδέα ήταν αυτή η εμφάνιση που έγραψε ιστορία, πάντως η παρoυσία του Billy Preston ήταν ιδέα του George Harrison.
"Είχαμε αποφασίσει να κάνουμε μια ξεχωριστή live εμφάνισή. Θα παίζαμε ή στο θέατρο Palladium ή στη Σαχάρα. Επιλέξαμε την ταράτσα!» δήλωσε αργότερα ο Ringo Starr.
Η …συναυλία επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω της 6ωρης ταινίας(!!!)The Beatles: Get Back του σκηνοθέτη Peter Jackson (Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών, την Τριλογία των Hobbit) που θα βγει στους κινηματογράφους σε 3 ξεχωριστές ταινίες, αρχής γενομένης στις αρχές του 2022. Ένα από τα πλέον σημαντικά γυρίσματα της ταινίας είναι η συνέντευξη με τον 25χρονο αστυνομικό που διέκοψε τη συναυλία, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί και ονομάζεται Ray Shayler και σήμερα είναι 77 ετών. Σε συνέντευξή του στην Daily Mail, όπου αναφέρει:
“Οι Beatles σταμάτησαν να μου αρέσουν από την εποχή που στράφηκαν στον Hare Krishna. Είχα δίσκους τους αλλά όταν ανέβηκα στην ταράτσα για να διακόψω τη συναυλία, ήταν κάτι που έπρεπε να κάνω γιατί είχα αυτή την εντολή. Ήμουν υπεύθυνος για τους 4 άνδρες που είχαμε πάει εκείνη την ημέρα κι όπως είπα στον  road manager, Mal Evans, εκτιμούσα αυτό που έκαναν αλλά έπρεπε να σταματήσουν γιατί υπήρχε διατάραξη γαλήνης». Ο χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας του rock, μας θυμίζει ότι τη στιγμή της διακοπής, οι Beatles είχαν να παίξουν ακόμα ένα τραγούδι.. «Κάποιος με ρώτησε πώς ένιωθα που ήμουν ο άνθρωπος που σταμάτησε τη συναυλία των Beatles. Δεν σταμάτησα τους Beatles. Απλώς πρότεινα ότι θα ήταν καλή ιδέα αν δεν συνέχιζαν. Αν οι Beatles ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν, τότε τα πράγματα μπορεί να ήταν διαφορετικά. Πάντα προσπαθούσα να λύνω ζητήματα χωρίς να συλλαμβάνω ανθρώπους
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

3/12/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου