Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ MADE IN JAPAN ΤΩΝ DEEP PURPLE

Το Καλύτερο Live άλμπουμ όλων των εποχών έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από το μάλλον τυπικό εξώφυλλο του. Εκείνο που είναι γνωστό είναι ότι η φωτογραφία στο εξώφυλλο του Made in Japan των Deep Purple, ΔΕΝ προέρχεται από συναυλία τους στο Τόκιο ή την Οsaka, πόλεις από τις οποίες προέρχονται οι συναυλίες του δίσκου, αλλά από το Rainbow Theater του ….Λονδίνου. Επίσης η γιαπωνέζικη κυκλοφορία είχε τίτλο Live in Japan κι όχι Made in Japan όπως κυκλοφόρησε στον υπόλοιπο κόσμο.
Αλλά ας ξανά γυρίσουμε στο εξώφυλλο και στη φωτογραφία του που είναι του Fin Costello που εκείνη την εποχή είχε το φωτογραφείο στη Newman Street, σχεδόν απέναντι από το γραφείο που είχαν οι Deep Purple. Μια ημέρα κι ενώ διέσχιζε το δρόμο, του φώναξε από το παράθυρο ο Roger Glover να ακούσει τις ταινίες που είχαν με τα τραγούδια του Made in Japan.Του Costello του έκανε μεγάλη εντύπωση το “Highway Star”, λέγοντας ότι ακόμα ο τίτλος του ήταν Live in Japan κι ο λόγος που για τον υπόλοιπο κόσμο άλλαξε σε Made in Japan ήταν γιατί ήθελαν να κάνουν πλάκα, αφού όλα τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα της εποχής κατασκευαζόντουσαν στην Ιαπωνία (Made in Japan). Οι Costello και Glover άρχισαν να ψάχνουν για μια live φωτογραφία από το portofolio του φωτογράφου και κατέληξαν σε αυτήν που όπως διαβάσατε πιο πάνω προέρχεται από το Rainbow Theater του Λονδίνου, ενώ στο οπισθόφυλλο από το Sundown, επίσης του Λονδίνου! Το γεγονός των 2 λονδρέζικων φωτογραφιών είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητο και έγινε γνωστό πριν 15 περίπου χρόνια όταν ο κιθαρίστας των Def Leppard, Phil Collen αναγνώρισε τον εαυτό του ανάμεσα στο πλήθος!
Το οπισθοφυλλο


Στο εσώφυλλο του άλμπουμ, ζωγράφισε τη σημαία του Ανατέλλοντος Ηλίου και μέσα τοποθέτησε τις φωτογραφίες τους και το εξώφυλλο/εσώφυλλο ήταν έτοιμα. Η όλη εργασία δεν του πήρε πάνω από μια ώρα. Να σημειωθεί ότι η γιαπωνέζικη έκδοση του άλμπουμ, στο εξώφυλλο έχει αυθεντικές φωτογραφίες από το Budokan!


 
Το εσωτερικό του διπλού εξώφυλλουΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
10/11/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου