KROKUS ALIVE AND SRCEAMIN’ (1986): ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΩΜΟ METAL

Οι Krokus είναι ένα Ευρωπαϊκό Hard Rock σχήμα, που υπάρχουν περίπου από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Άρχισαν όμως να κερδίζουν την διεθνή φήμη με την προσθήκη του τραγουδιστή Marc Storace το 1980. Οι κυκλοφορίες τους στις αρχές της δεκαετίας του ’80 είχαν έναν ξεχωριστό ήχο που θυμίζει αρκετά τον σκληρό boogie ήχο των AC/DC. Τελικά βρήκαν τη θέση που τούς άξιζε με τις κυκλοφορίες των άλμπουμ Metal Rendez-vous, Headhunter και The Blitz και είναι ιδιαίτερα αγαπητοί και στη χώρα μας.
Οι Ελβετοί Hard Rockers κυκλοφόρησαν κι ένα πολύ live album το Alive and Screaming στα μέσα της δεκαετίας του ’80, αλλά το set-list θα μπορούσε κατά την γνώμη μου να ήταν καλύτερο. Τα “While Long Stick Goes Boom”, “Eat The Rich”, “Screaming In The Night”, “Midnite Maniac”, “Stayed Awake All Night” και “Headhunter” είναι καλύτερα τραγούδια τους αλλά νομίζω ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν τα “American Woman”, “Bad Love” και “Russian Winter” στη θέση των “Hot Shot City” και “Bedside Radio”.
Τουλάχιστον είναι ένα πολύ τίμιο live album για την εποχή του, που θα μπορούσε άλλωστε να ήταν και σε διπλό βινύλιο, μιας και τότε το group ήταν στα καλύτερα του. Ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια περιοδείας του Change Of Address και αυτό είναι το πρώτο ζωντανό υλικό από το συγκρότημα, περιέχει μόνο 9 τραγούδια, εστιάζοντας στην πιο επιτυχημένη περίοδο για τους Krokus. Δεδομένου ότι η δημοτικότητα που απολάμβαναν τη δεκαετία του ’80, ήταν πάρα πολύ μεγάλη ειδικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αν και οι επιδόσεις τους στο ζωντανό αυτό βινύλιο, είναι τουλάχιστον αξιοπρεπής, σίγουρα θα ήθελα να ακούσω μερικά, ακόμα και λιγότερο γνωστά τραγούδια τους.


Το “Alive And Screamin’” σηματοδοτήθηκε ως το πρώτο live album που κυκλοφόρησαν οι Krokus. Συνολικά, αυτό το ζωντανό album έχει μια  ποιότητα ήχου, με πολύ καλή παραγωγή, ακούγεται εξωπραγματικά υπέροχο, με όλα τα ζωντανά στοιχεία. Ο Marc Storace στα φωνητικά ακούγεται καταπληκτικός σε κάθε τραγούδι, το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για κάθε μέλος του group, οι Fernando Von Arb και Marc Kohler στις κιθάρες, πυροδοτούν με φωτιά και ατσάλι αυτά τα κλασικά τραγούδια του συγκροτήματος. Αν και σύντομο σε διάρκεια αυτό το ζωντανό δισκογραφικό πόνημα, καταγράφει μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του συγκροτήματος. Θα ήθελα να είχε συμπεριληφθεί περισσότερο πρώιμο υλικό, τα τραγούδια είναι αρκετά σφιχτά, αλλά δεν διαφέρουν και πολύ από τις studio εκδόσεις, εκτός από μια ελαφρώς πιο βρώμικη παραγωγή. Είναι μια σχεδόν σαν μια ζωντανή συλλογή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του group.
Το “Lay Me Down” είναι ένα νέο τραγούδι, που μπορείτε να βρείτε μόνο σε αυτό το ζωντανό album, για πρώτη φορά, δεν εμφανίστηκε σε κάποιο άλλο album των Krokus.
Αυτό που μου άρεσε πάντα ήταν το εξώφυλλο του album, πολύ Heavy Metal δεν βρίσκετε; Δημιουργήθηκε από τον εικονογράφο Les Edwards, πραγματικά ένα έργο τέχνης ενός κακού βαμπίρ. Αν δεν είναι ενας βρικόλακας, τότε είναι ένα μοχθηρό και κακό βαμπίρ, που δεν θα ήθελες να συναντήσεις σ’ ένα σκοτεινό δρομάκι. Αλλά τότε το Heavy Metal, δυστυχώς, ήταν καταραμένο και οι περισσότεροι το έβλεπαν ως ένα κακό πρόσωπο, όπως θυμίζει ειλικρινά αυτό το βινύλιο.

Το live αυτό των Krokus, είναι ηχογραφημένο στις πόλεις Amarillo, Cincinnati, Baltimore, NY (ΗΠΑ) και Toronto (Καναδά), το καλοκαίρι του 1986.
ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

9/11/21
 
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου