BLUE OYSTER CULT- GODZILLA: ALL TIME CLASSIC ΚΑΙ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

Το 1977 οι Blue Öyster Cult θα κυκλοφορήσουν το πολύ καλό άλμπουμSpectres από το οποίο ξεχωρίζει το εμβληματικό Godzilla. Η σύνθεση του κιθαρίστα της μπάντας Buck Dharma αντλεί την έμπνευσή της από τα ιαπωνικά φιλμ της δεκαετίας του 1950, τα οποία με την σειρά τους θέλησαν να εκμεταλλευτούν την μεγάλη εμπορική επιτυχία ταινιών όπως King Kong (1933) και The Beast From 20,000 Fathoms (1953).
Ο Dharma ήταν λάτρης ταινιών του είδους και μόλις συνέθεσε το heavy riff – σήμα κατατεθέν του κομματιού σκέφτηκε να αντλήσει το στιχουργικό περιεχόμενο από αυτές τις ταινίες. Ο ίδιος εξάλλου έχει δηλώσει ότι έγραψε το riff στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στο Dallas και εν συνεχεία ξεκίνησε να γράφει τους στίχους σε ένα κομμάτι χαρτί. Οι στίχοι στην πραγματικότητα αναπαραγάγουν σκηνές από αυτές τις ταινίες αν και το βαθύτερο περιεχόμενο του τραγουδιού δεν είναι άλλο από την ζημιά για την ανθρωπότητα που συνεπάγεται η καταστροφή της φύσης και συνοψίζεται στους στίχους:
“History shows again and again
How nature points up the folly of men”
Ο Buck Dharma μοιράζεται τα φωνητικά με τον Eric Bloom με τον δεύτερο σχεδόν στην μέση του κομματιού (περίπου στο 02:15) να τραγουδά στα Ιαπωνικά τους παρακάτω στίχους:
Rinji news o moshiagemasu! (Attention, emergency news!)
Gojira ga Ginza hoomen e mukatte imasu! (Godzilla is going toward the Ginza area!)
Daishikyu hinan shite kudasai! (Immediately escape, catch up, find shelter please!)



Παρότι είναι ένα από τα καλύτερα και πιο γνωστά κομμάτια τους, όταν κυκλοφόρησε δεν προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση όπως είχε συμβεί με το επίσης κλασικό (Don't Fear) The Reaper από το προηγούμενο album τους Agents of Fortune.
Στις ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος κατά την διάρκεια του κομματιού εμφανιζόταν ένα μεγάλων διαστάσεων ομοίωμα του ιαπωνικού τέρατος με τον Dharma να προλογίζει το κομμάτι αναφερόμενος σε φυσικές καταστροφές της εποχής. Αργότερα, αν και απέσυραν τον Godzilla από τη σκηνή, διατήρησαν το ηχητικό εφέ του βηματισμού του τέρατος πριν την έναρξη του κομματιού.
Το 1998 γυρίστηκε η νέα ταινία Godzilla με την σύνθεση των Blue Öyster Cult να μην χρησιμοποιείται στην ταινία. Οι παραγωγοί ήθελαν κάτι πιο «φρέσκο» επιλέγοντας το "Come With Me" του P. Diddy!!!
Σε απάντηση οι Dharma & Bloom  θα ηχογραφήσουν μια νέα εκδοχή του κομματιού σχολιάζοντας τον αποκλεισμό της μουσικής τους:
Oh no, say it isn't so
There's no "Godzilla"
...
Millions spent on special effects
But our tune just ain't getting no respect.

TRIVIA

•  Στον ελληνικό στρατο, Gozdilla ή αν προτιμάτε Κοντζίλλα, αποκαλούν τις κονσέρβες με κρέας!   
• Άπειροι κυριολεκτικά καλλιτέχνες έχουν διασκευάσει το Godzilla μεταξύ των οποίων και οι Fu Manchu, οι The Smashing Pumpkins, ο Sebastian Bach, κ.α. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η διασκευή του Serj Tankian το 2019 θα συμπεριληφθεί στην ταινία Godzilla: King of the Monsters. Θα είναι η πρώτη εμφάνιση του κομματιού σε ταινία με τον Godzilla, 42 χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία!
• To 12ιντσο maxi single περιείχε την studio εκτέλεση και μια ζωντανή εκτέλεση όπου στην εισαγωγή ακούγεται ο Eric Bloom να λέει: "It's not Raymond Burr, it's Godzilla!" – Θυμίζουμε ότι ο Raymond Burr ήταν ηθοποιός του Hollywood, ο οποίος πρωταγωνίστησε μεταξύ άλλων και στις ταινίες Godzilla, King of the Monsters! (1956) και Godzilla (1985).

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

27/11/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου