ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΑ 53 LIVE ΑΛΜΠΟΥΜ (ΕΩΣ ΤΩΡΑ)ΤΩΝ DEEP PURPLE

Οι Deep Purple ή καλύτερα οι Τιτανοτεράστιοι, ανήκουν στην κατηγορία των συγκροτημάτων που  οι Live δίσκοι τους είναι… περισσότεροι από τα studio άλμπουμ τους. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά αυτό συμβαίνει σχεδόν με όλα τα δημοφιλή συγκροτήματα της δεκαετίας του 70, που οι fans τους αναζητούν κάθε ζωντανή ηχογράφησή τους, ειδικά ότι υπάρχει τέτοιο βάθος χρόνου και σημαντικές αλλαγές στη σύνθεσή τους (τραγουδιστές, κιθαρίστες κλπ). Στο σημερινό αφιέρωμα που ετοίμασαν οι Επαμεινώνδας Κολιός και Αλέξανδρος Ριχάρδος, παρουσιάζονται όλα τα live άλμπουμ τους (έως τώρα)με πληροφορίες και γιατί θα πρέπει-αν πρέπει- να τα αποκτήσετε. Καλύπτονται όλες οι περίοδοι του συγκροτήματος εκτός από την εποχή που κιθαρίστας ήταν ο Joe Satriani και η Mark V που τραγουδιστής ήταν ο Joe Lynn Turner. Και είναι κρίμα που δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή τουλάχιστον μιας συναυλίας τους με αυτούς. Επίσης να σημειώσουμε ότι υπάρχουν ορισμένα ίδια live που έχουν κυκλοφορήσει με διαφορετικό τίτλο ή έστω με ελάχιστες διαφορές. Ξεκινάμε με το ιστορικό Concerto for Group and Orchestra του 1969 που ήταν το πρώτο επίσημο live τους, στο μαγευτικό Albert Hall και παρουσιάζει το σημαντικό πείραμα rock και κλασικής μουσικής, βασισμένο στο έργο του Jon Lord. Η συνεργασία Group και Ορχήστρας, στέφεται με επιτυχία , οδηγώντας σε ένα αποτέλεσμα που καθηλώνει τον ακροατή, γεφυρώντας το χάσμα rock και κλασικής μουσικής, με ένα πρωτότυπο τρόπο. Ε.Κ.
30 ολόκληρα χρόνια αργότερα, και πάλι στον ίδιο χώρο, έχουμε την επετειακή επανάληψη του κονσέρτου, πιο πλούσια, πιο λαμπερή πιο χορταστική, με την παρουσία επώνυμων φίλων τους. Στο Concert with The London Symphony Orchestra συμμετέχει ο Ronnie James Dio, που με την ερμηνεία του απογειώνει το live, ειδικότερα στο καταιγιστικό πανηγυρικό φινάλε του ‘Smoke on the Water” όπου μαζί με τον Ian Gillan και τις χιλιάδες των θεατών εκείνης της βραδιάς, αφήνουν ανεξίτηλο το σημάδι τους. Το Concerto του 1969 ήταν ιστορικό, του 1999 συγκλονιστικό. Ε.Κ.
Κάθε κυκλοφορία καινούργιου live, πιστοποιεί το μεγαλείο και την αξία του Made in Japan (1972) που οι Deep Purple ηχογράφησαν κατά την περιοδεία τους στην Ιαπωνία στην Osaka στις 15 και 16 Αυγούστου και στο Budokan του Τόκιο στις 17 Αυγούστου, πόλεις και ημερομηνίες, θεικές στο μυαλό μας. Το αστείο είναι ότι παρ’ όλο που στα live τους ήταν πολύ καλοί, προτιμούσαν τις Live ηχογραφήσεις που έκαναν σε ραδιοσταθμούς. Η γιαπωνέζικη δισκογραφική εταιρεία, πήρε την απόφαση να κυκλοφορήσει αυτό το live με το συγκρότημα να επιμένει στη χρησιμοποίηση του Martin Birch που είχε την τελική επίβλεψη του ήχου. Το παράδοξο είναι ότι τα μέλη του συγκροτήματος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην κυκλοφορία του άλμπουμ, παρά μόνο όταν έκανε μεγάλη επιτυχία (Νο 16 Μ.Βρετανία, Νο 6 Αμερική). Το καλύτερο live όλων των εποχών, χωρίς overdubs! Α.Ρ.
Το Μαϊο του 2014, κυκλοφόρησε η γιγαντιαία έκδοση box set του Made In Japan, σε 4πλό cd και 9πλό βινύλιο! Οι εκδόσεις περιλαμβάνουν DVD, ένα single (μικρός δίσκος) με το “Smoke on the Water” και στις 2 πλευρές, η μια live η άλλη studio, ένα Deluxe βιβλίο 60 σελίδων, αντίγραφο του tour book της γιαπωνέζικης περιοδείας, αναμνηστικά και κάρτα MP3 και HD Download. Στην έκδοση του box set cd, υπάρχει ολόκληρη η συναυλία της 15ης Αυγούστου στην Osaka, στο 2ο cd υπάρχει ολόκληρη η συναυλία της Osaka και πάλι αλλά της 16ης Αυγούστου και στο 3ο cd, η συναυλία του Τόκιο της 17ης Αυγούστου. Τα encores από όλες τις βραδιές ακούγονται στο 4 cd. To DVD περιέχει το documentary The Rise of Deep Purple Mk II καθώς και μερικά σπάνια clips όπως ένα ασπρόμαυρο φιλμ με ήχο ντουπλαρισμένο από τις συναυλίες, καθώς οι βραδιές δεν είχαν κινηματογραφηθεί. Το super deluxe box set του βινυλίου, περιλαμβάνει 9 άλμπουμ των 180g και φυσικά το dvd, την download κάρτα, το 60σέλιδo βιβλίο και το single. Ε.Κ.
 Μια ακόμα bootleg ηχογράφηση ηχογραφημένη από κονσόλα βρίσκει το δρόμο της επίσημης κυκλοφορίας. Αυτή τη φορά πρόκειται για τη συναυλία στο Long Beach (30 Ιουλίου1971) κατά τη διάρκεια της Fireball tour. Κυκλοφόρησε επίσημα το 2015 κι αποτελεί μέρος της official Deep Purple Overseas Live Series Ε.Κ.

Η εμφάνιση των Deep Purple με την MK II στο K.B Hallen της Κοπεγχάγης την 1/3/72 αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της Fireball tour. Κυκλοφόρησε σε 2πλό cd το 2002 σαν official bootleg με τίτλο Live in Denmark 72 κι επανακυκλοφόρησε το 2013 με τίτλο Live in Copenhagen 1972 μαζί με dvd(!)που περιέχει σπάνια έγχρωμη εμφάνιση της MK II στη Νέα Υόρκη του 1973, λίγο πριν την αποχώρηση των Gillan Glover. E.K.
Η ανεπίσημη κυκλοφορία του Perks and Tits 1974 περιέχει live την MK III στο Sports Arena του San Diego (9/4/74), με …συμπλήρωμα από το California Jam της ίδιας χρονιάς αλλά και 4 studioτης MK II. Μπερδευτήκατε ; Κυκλοφόρησε επίσημα το 2003 με τον ίδιο τίτλο και ολοκληρωμένο το live του San Diego, ενώ κυκλοφόρησε και σε dvd με τίτλο Liver in San Diego 1974. Ε.Κ.
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η πρώτη επίσημη live κυκλοφορία της MK III, βρίσκεται στις προθήκες των καταστημάτων δίσκων τον Οκτώβριου του 1976, με τίτλο Made in Europe όταν το συγκρότημα είχε πλέον διαλυθεί. Ο τίτλος και το εξώφυλλο παραπέμπουν στο ιστορικό Made in Japan, οι ημερομηνίες ηχογράφησης του είναι οι 04-07/4/ και περιέχει 5 κομμάτια της MK III σε εκρηκτικές εκτελέσεις με ελάχιστα overdubs. Ε.Κ.
Το Last Concert in Japan (1978) είναι το πρώτο επίσημο live με τον Tommy Bolin κι όπως λέει ο τίτλος του περιλαμβάνει τις τελευταίες συναυλίες του Μεγάλου Συγκροτήματος με την Mark IV στην Ιαπωνία. Ηχογραφήθηκε στο Budokan Hall μπροστά σε 14.000 μαινόμενους γιαπωνέζους, ενώ βιντεοσκοπήθηκε και παρουσιάστηκε στο VHS Rises Over Japan. Προσέξτε το παίξιμο του Bolin που σε πολλά σημεία δεν υπάρχει κι αυτό γιατί το χέρι του ήταν σε κακή κατάσταση από την ηρωϊνη, στην αρχή του “Burn” δεν ακούγεται! Α.Ρ.
Οι Live ηχογραφήσεις του 1970 και 1971 κυκλοφορούν σε 2πλό βινύλιο το 1980με τίτλο In Concert και περιέχουν 10 τραγούδια ενώ το 1992 κυκλοφόρησε και σε 2πλό cd με ολόκληρα τα 2 liveκαι 12 τραγούδια  συν τα σχόλια των παρουσιαστών του BBC. Εδώ έχουμε την πρώτη δημόσια εκτέλεση του “Smoke on the Water” πριν ακόμα κυκλοφορήσει στο άλμπουμ Machine Head με το κοινό να τους επιβραβεύει απλά με ένα φυσιολογικό χειροκρότημα! Ε.Κ.
Διάφορες bootleg ηχογραφήσεις της ΜΚ ΙΙ στην Ευρώπη στο τέλος του 1969, στη Βρετανία του 1970, στην Αμερική και Γερμανία του 1971, βρίσκονται συγκεντρωμένες στο New Live and Rare, σ΄ένα cd με 8 τραγούδια (2004) Ε.Κ.


Ακόμα μια καταγραφή του Tommy Bolin αποτελεί το This Time Around: Live in Tokyo(2001) που περιέχει συναυλία τους στο Τόκιο το 1976. Σαν κυκλοφορία έχει υποστεί αρκετά Overdubs κι ο λόγος που το συμπεριλάβαμε είναι ότι περιέχει μια ολοκληρωμένη συναυλία τους στο Τόκιο όπου φαίνεται το παίξιμο του Bolin. Α.Ρ.
Δύο παλαιότερες κυκλοφορίες τους, το Scandinavian Nights (Live in Stockholm 19700 αλλά και το In the Absence  of Pink –Knebworth1985. Οι 2 ιστορικές live εμφανίσεις τους βρίσκονται μαζί σε αυτό το 3πλό cd box set  που κυκλοφόρησε το 1994 με τίτλο Deep Purple On Stage. Ε.Κ.
Το Come Hell or High Water ηχογραφήθηκε/βιντεοσκοπήθηκε στο NEC του Birmingham  στις 9 Νοεμ. 1993 και αποτελεί μια πολύ καλή επετειακή ηχογράφηση για τα 25 χρόνια της μπάντας. Ήταν μέρος της περιοδείας The Battle Rages on tour η οποία ήταν και η τελευταία με τον τεράστιο Ritchie Blackmore. Η κυκλοφορία του έγινε το 1994 σε cd κα περιλαμβάνει μόνο 9 τραγούδια ενώ το Laser Disc αλλά και το dvd περιέχουν 16 τραγούδια. Καταγράφει την απίστευτη αργοπορημένη εμφάνιση του Blackmore στη σκηνή ενώ το συγκρότημα έπαιζε το εναρκτήριο τραγούδι το Highwasy Star ενώ αφού εμφανιστεί λίγο αργότερα, εκσφενδονίζει ένα ποτήρι με νερό ή μπύρα στον καμέραμαν αλλά βρέχοντας κυρίως τους Gillan και Glover. Ε.Κ.


Η The Battle Rages On Tour εξελίσσεται μεταξύ Σεπτεμβρίου 1993 και Απριλίου 1995, περιέχοντας και τους 3(!) κιθαρίστες που πέρασαν εκείνη την περίοδο από το συγκρότημα: τους Blackmore, Satriani και Morse! To 2006 κυκλοφόρησε το box set Live in Europe 1993περιέχοντας 2 ολοκληρωμένα live, αυτό της Στουτγάρδης 16/10/1993κι αυτό στ6ο NEC του Birmingham9/11/93, 4 μόλις συναυλίες πριν την τελευταία εμφάνιση του Ritchie Blackmore στη Φιλανδία στις 17/11/93. Στο ένθετο του box set διαβάζουμε και το λόγο που ακύρωσαν συναυλίες τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κρίμα για εμάς!
Το King Biscuit Flower Hour Presents: Deep Purple in Concert (1995)συναντάται και με τίτλο On the Wings of a Russian Foxbat και περιλαμβάνει συναυλία τους στο Long Beach Arena  τους Los Angeles με την Mark IV και φυσικά τον Tommy Bolin. Η King Biscuit Flower Hour είναι ένα αμερικάνικο δίκτυο ραδιοσταθμών που μεταδίδει ζωντανές συναυλίες και με την σχετική άδεια τις κυκλοφορεί και σε cd. Παλαιότερα στην ελληνική αγορά ερχόντουσαν πολλές κυκλοφορίες της, όλες με άψογο ήχο αφού προερχόταν από την κονσόλα. Συμπληρωματικά υπάρχουν και 4 ηχογραφήσεις από συναυλία τους στο Springfield, που αρχικά είχαν σκοπό να την κυκλοφορήσουν αλλά κάποια τεχνικά προβλήματα δεν επέτρεψαν την κυκλοφορία τους. Κι επειδή όλοι αναρωτιόμαστε ο ίδιο πράγμα, η απάντηση είναι: Ναι, ο Bolin ήταν σε καλή κατάσταση. Α.Ρ.
Το 1996 κυκλοφορεί το MK III The Final Concerts στην οποία περιέχεται πρώτη φορά ολόκληρο το set list της Stormbringer tour Europe 1975, η οποία είχε ξεκινήσει το Μάρτιο εκείνης της χρονιάς από τη Γιουγκοσλαβία και τελείωσε στις 7 Απριλίου στην Γαλλία. Εδώ έχουμε το ντοκουμέντο της τελευταίας συγκλονιστικής εμφάνισης του τεράστιου Ritchie Blackmore στο Γκρατς και Παρίσι αλλά κι ένα έξοχο set list. Ε.Κ.
Η επανένωση της ΜΚ ΙΙ προσέφερε πληθώρα παράνομων (bootlegs) ηχογραφήσεων στο διψασμένο κοινό των Deep Purple.Στα τέλη του 2000για τον περιορισμό της πειρατείας αλλά και της εύκολης πρόσβασης σε αυτές τις ηχογραφήσεις του κοινού, κυκλοφόρησε το πρώτο επίσημο box set με 6 αυστηρά επιλεγμένα bootleg άλμπουμ, εξωτερικής ηχογράφησης (όχι από κονσόλα) με επεξεργασία remaster. Τίτλος του box set, Collector’s Edition the Bootleg Series 1984-2000 και περιέχει τα Highway Stars 30/11/84, Third Night Σουηδία 16/6/85, Hungary Days Ουγγαρία 26-27-28/01/87, In your Trousers Σουηδία 13/11/93, Purple Sunshine USA 3/4/95 ΚΑΙ  Made in Japan 2000 Ιαπωνία 4/1//00. Το set list στην γιαπωνέζικη συναυλία είναι το ίδιο με αυτό της Αθήνας της 13/04/00 στο κλειστό του Ολυμπιακού Σταδίου.
Το 2001 κυκλοφορεί το δεύτερο επίσημο box set που έχει επίσης αυστηρά επιλεγμένα bootleg live άλμπουμ αλλά αυτή τη φορά ηχογραφημένα από την κονσόλα. Τίτλος του The Soundboard Series Australian tour 2001 και περιέχει τα εξής: Melbourne 9/3/01, Wollongong 13/3/01, Newcastle 14/3/01, Hong Kong 20/3/01, Tokyo 24/3/01 και Tokyo 25/3/01. Τα 2 live του Τόκιο περιέχουν το κοντσέρτο του 1999 μαζί με ένα best of live, με τον Ronnie James Dio να ερμηνεύει τα Sitting on a Dream, Love is all around (και τα 2 από το Butterfly Ball), Fever Dreams, Rainbow in the Dark μαζί με τους Deep Purple. Ε.Κ.


Μια ακόμα bootleg  ηχογράφηση είναι αυτή του Live in Aachen 1970 που κυκλοφόρησε το 2001 και μπορείτε να τη συναντήσετε με τίτλο Space Vol.II και VoΙΙ. Περιέχει μεγάλες διάρκειας εκτελέσεις όπως το Mandrake Root 33:37! Ε.Κ.

Το 1996 βρίσκει την MK VII στην περιοδεία Purpdendicular Tour, χαρακτηριστικό δείγμα της οποίας βρίσκεται στο Live at Olynpia’96, ηχογραφημένο στις 17 Ιουνίου στο Παρίσι. Αυτό είναι το πρώτο επίσημο live με τον νεοαποκτηθέντα πρώην  κιθαρίστα των Kansas και Dixie Dregs, ταλαντούχο Steve Morse. Ε.Κ.  
  Ηχογραφημένο ζωντανά από το σουηδικό ραδιόφωνο το Νοέμβριο του 1970, η εμφάνιση της Mark II  στη Στοκχόλμη, κυκλοφορεί με τίτλο Scandinavian Nights, καταγράφοντας ένα εξαιρετικό δείγμα της In Rock tour. ΕΚ.
Η πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση γεγονότων και συμβάντων της ΜΚ ΙV με αρκετές αναφορές και στις ΜΚ ΙΙ και ΜΚ ΙΙΙ, βρίσκονται στο cd/dvd Phoenix Rising.Το cd περιέχει 8 σπάνια live από συναυλία τους στο Long Beach και στην Ιαπωνία, ενώ το dvd περιέχει για πρώτη φορά ολοκληρωμένο με εξαιρετικό remastering το live στο Butogan, “Purple Rises over Japan δηλαδή το video του Last Concert in Japan, το οποίο συνοδεύεται από ντοκιμαντέρ 80 λεπτών με συνεντεύξεις των Jon Lord και Glenn Hughes, που εξιστορούν γεγονότα γύρω από το ΜΚ ΙV αλλά και τις τραγικές ώρες στην Τζακάρτα (3 και 4  Δεκ.1975). Όλα αυτά, συνοδεύονται από 2 ένθετα 26 και 36 σελίδων. Ε.Κ.  
 «Την μια ημέρα τραγούδαγα μπροστά σε 500 ανθρώπους και την επομένη σε μια λαοθάλασσα 200.000 θεατών». Έτσι περιγράφει τη βάπτισή του στα μεγάλα live o David Coverdale και τη μεγάλη εμφάνιση των Deep Purple στο California Jam τον Απρίλιο του 1974 με την Mark III σε πλήρη δράση, παρουσία τηλεοπτικού συνεργείου, ευτυχώς για εμάς που δεν είμαστε εκεί. Από τις πρώτες νότες του Burn έως την …καταστροφή της σκηνής από τον Μαυροφορεμένο, το Live είναι απλά ανεπανάληπτο. Και για όσους δεν το ξέρατε, η πρώτη κυκλοφορία του ήταν το 1981 στην Ιαπωνία σε….Video Disk! E.K.
Το cd με τον εντυπωσιακό τίτλο Ontario Motor Speedway, περιέχει τη συναυλία του California Jam 1974 με ένα τραγούδι παραπάνω, το Lay Down Star Down.
To Μάϊο του 1974, το BBC αναμεταδίδει τη συναυλία της Mark III στο Λονδίνο και το 1982 κυκλοφορεί σε δίσκο με τίτλο Live in London, όπου ακούμε για πρώτη φορά την ανανεωμένη σύνθεση του Μεγάλου Συγκροτήματος να παίζει σχεδόν όλα τα τραγούδια του Burn, μαζί με κάποια παλαιότερα, αφήνοντας τον ακροατή όχι απλά ενθουσιασμένο αλλά κατενθουσιασμένο. Κι όλα αυτά χωρίς dubs (βλέπε Made in Europe!). Highlight η παρουσίαση της μπάντας από τον Jon Lord! E.K.
To Powerhouse κυκλοφόρησε το 1977 σαν συλλογή live+studio ανέκδοτου υλικού της Mark II. Περιέχει τα Hush, Wring that neck, Child in Time, από το Κοντσέρτο του 1969, το Black Night από το encore του Made in Japan και 2 studio ηχογραφήσεις, τα Painted Horse που έμεινε έξω από το άλμπουμ Who do we thing we Are και Cry Free από το In Rock. Ειδικά τα 4 live είναι φοβερά! Ε.Κ.
Άλλο ένα 4πλό cd Box set με Live ηχογραφήσεις είναι το On the Road (2001) που περιέχει αποσπάσματα από 11 Live άλμπουμ τους με πρώτο το Powerhouse και τελευταίο το Come Hell or High Water. Η έκδοση είναι προσεγμένη και περιλαμβάνει πλούσιο ‘ένθετο με το βιβλίο The Illustrated Live Historyμε πολλά ιστορικά στοιχεία κι ανέκδοτες φωτογραφίες μαζί με ένα set 12 συλλεκτικών καρτών για κάθε μέλος του συγκροτήματος καθώς και με ανέκδοτα κομμάτια, πράγμα που καθιστούν το box set συλλεκτικό. Ε.Κ.


To Perks & Tit (2004) περιέχει την εμφάνισή τους στο San Diego Sports Arena στις  9 Απριλίου 1974 και ηχογραφήθηκε με την MKIII κατά την περιοδεία προώθησης του  Burn. Αρχικά δεν προβλεπόταν να κυκλοφορήσει, λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων που όμως διορθώθηκαν, ενώ έχει κυκλοφορήσει και με τίτλο "Live in San Diego 1974".
Αδικημένη περίπτωση το Nobody's Perfect(1988, Νο 38 Μ.Βρετανία, Νο 105 Αμερική), στην ουσία κλείνει το reunion της δεκαετίας το 80. Ηχογραφήθηκε κατά την περιοδεία τουThe House of Blue Light το 1987 σε Ευρώπη και Αμερική και αρκετά μεγάλο μέρος του είναι διορθωμένο στο studio (overdubs). Ξεχωρίζει η καινούργια ηχογράφηση του "Hush" με τον Ian Gillan (σ.σ. η πρώτη ήταν με τον Rod Evans) αλλά και το «Strange Kind of Woman" όπου περνάει το ρεφρέν του Jesus Christ Superstar! Θα ήταν καλό αν δεν είχε τόσα overdubs και κάποια κομμάτια δεν έκλειναν με fade out!
   
   Πολύ καλό live, το Perfect Strangers Live (2013)το οποίου η κυκλοφορία πέρασε μάλλον απαρατήρητη, αν και κυκλοφόρησε σε βινύλιο και σε έκδοση cd/dvd. Περιέχει την περιοδεία της επανένωσης του 1984 και το συγκρότημα είναι σε (πολύ) καλή φόρμα, ενώ η ηχογράφηση προέρχεται από συναυλία τους στο Σίδνεϊ, το Δεκεμβρίο του 1984. Ήταν η πρώτη περιοδεία τους από τον Μάρτιο του 1976 με την MK II και το set list είναι πολύ καλό. Α.Ρ.
Το Live at the Rotterdam Ahoy 30/10/00(2001) περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα όχι μόνο γιατί έχει την ιδιαιτερότητα να παρουσιάζει την περιοδεία Concerto for Group and Orchestra αλλά γιατί το ένθετο έχει γράψει ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, Υπάρχουν κομμάτια που την ορχήστρα διευθύνει ο Jon Lord.Λόγω νομικών προβλημάτων, το Concert απουσιάζει από την ηχογράφηση αλλά η παρουσία του Ronnie James Dio (Fever Dreams, Rainbow in the Dark, Love is all, Sitting on a Dream) καλύπτει το κενό.   Α.Ρ.
Το Live Encounters (2004) είναι το πιο άγνωστοί live της MKVI. Κυκλοφόρησε σε DVD/2πλό CD και 3πλό βινύλιο και περιλαμβάνει  συναυλία των Τιτανοτεράστιων στο Katowice της Πολωνίας. Η περιοδεία τους ήταν στο πλαίσιο προώθησης του άλμπουμ Purpendicular, κι αποτελεί ένα καλό δείγμα των ικανοτήτων τους, με αρκετά διαφοροποιημένο set list (When A Blind Man Cries, Hey Cisco, Maybe I'm A Leo, No One Came αλλά  και την τραγουδάρα Sometimes I feel like screaming). Α.Ρ.
    Από τις πιο σημαντικές live κυκλοφορίες αυτού του αφιερώματος είναι το Inglewood: Live in California που ηχογραφήθηκε το 1968 στο Inglewood, λίγο έξω από το Los Angeles και είναι μια πολύ καλή καταγραφή της πρώτης σύνθεσης του Μεγάλου Συγκροτήματος, ΜΚΙ, με Rod Evans τραγούδι, Ritchie Blackmore, Nick Simper μπάσο, Jon Lord και Ian Paice. Σε εκείνη την περιοδεία οι Deep Purple, άνοιγαν για τους Cream στην Farewell Tour και τα 7 τραγούδια είναι όλα της πρώτη εποχής τους (Hush, "Kentucky Woman","Mandrake Root", “Help”, “Wring that Neck”, "River Deep – Mountain High" και "Hey Joe"). Συλλεκτικό! Α.Ρ.
Το δέσιμο των Τιτανοτεράστιων με την ελβετική πόλη του Montreux είναι πολύ δυνατό, ειδικά μετά την πυρκαγιά του καζίνο που οδήγησε στη σύνθεση του “Smoke on the Water”. Όμως οι εμφανίσεις τους είχαν ξεκινήσει από τις 4 Οκτωβρίου 1969 όταν ηχογράφησαν στο Casino (σ.σ. αυτό που πήρε φωτιά μετά από 2 χρόνια και τους ενέπνευσε) το Live in Montreux 69 (συναντάται και με τίτλο Kneel and Pray) αποτελεί μια από τις πρώτες εμφανίσεις των Ian Gillan και Roger Glover  με το Μεγάλο Συγκρότημα. Προσέξτε ότι από τα 7 τραγούδια του, τα 4 προέρχονται από τα 3 πρώτα άλμπουμ τους, με Evans και Simper, ενώ περιέχει και δύο τραγούδια(Speed King, Child in Time) τα οποία λίγο αργότερα θα συμπεριλαμβάνονταν στο "Deep Purple in Rock". Α.Ρ.
Οι συναυλίες τους και η σχέση τους με τον διοργανωτή συναυλιών Claude Knobs δεν σταμάτησαν και το 2006 κυκλοφορούν Live at Montreux 1996 (και σε dvd). Ήταν η περιοδεία Rapture of the Deep tour όπου παίζουν 4 τραγούδια από το ομώνυμο άλμπουμ. Το Live at Montreux 2011 έχουμε τους Τιτανοτεράστιους να συνοδεύονται από τη Neue Philharmonie Frankfurt, υπό τη διεύθυνση του Stephen Bentley-Klein. Αν και αυτή η μόδα των live δίσκων με τη συνοδεία ορχήστρας ή Συμφωνικής, είχε αρχίσει να κουράζει, οφείλω να ομολογήσω ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν καλό.
 Ο Steve Morse έχει μπει πλέον για τα καλά στη συνείδηση των απανταχού fans των Deep Purple και το Total Abandon: Australia '99 αποτελεί μια καλή καταγραφή σε cd και Dvd της περιοδείας τους στην Αυστραλία το 1999. Αρχικά είχε κυκλοφορήσει μόνο στη μακρινή ήπειρο για να ακολουθήσει παγκόσμια κυκλοφορία. Α.Ρ.


Ήχογραφημένο στο παγοδρόμιο Liebenaur του Graz της Αυστρίας, το Graz 1975 με την Mark III, αποτυπώνει μια από τις τελευταίες συναυλίες τους. Έτσι, όπως και το Paris 1975, το Graz αποτελεί  «ιερό δισκοπότηρο» για τους die hard fans που θέλουν να τα έχουν όλα (και καλά κάνουν). Με πολύ δυνατό set list (Burn, Stormbringer, The Gypsy, Lady Double Dealer, Mitreated, You Fool No One, Smoke On The Water κι ένα αχρείαστο 20λέπτο(!) Space Truckin, το Live Graz 1975, όπως και το Paris 1975 έχουν θέσει στη δισκοθήκη μας. Κομμάτια από αυτή τη συναυλία έχουν κυκλοφορήσει στα άλμπουμ Made in Europe και Mk III: The Final Concerts.Α.Ρ.

Δεύτε τελευταίο ασπασμό. Νομίζω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκφράσει κάποιος τη συναισθηματική φόρτιση αλλά και την αξία του Live in Paris 1975 που ηχογραφήθηκε στις 7 Απριλίου 19785 στο Palais des Sports του Παρισιού και ήταν η τελευταία εμφάνιση του Ritchie Blackmore. Θα έπρεπε να περάσουν 9 ολόκληρα χρόνια για να τον ξανά δούμε μαζί τους. Ανεκτίμητο. Α.Ρ.

Το This Time Around: Live in Tokyo ηχογραφήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1975, στο "Budokan Hall" του Τόκιο. Μέρος της συγκεκριμένης ηχογράφησης υπάρχει στο δίσκο "Last Concert in Japan" του 1977, ο οποίος όμως είχε απογοητεύσει το μάνατζμεντ του συγκροτήματος και γι' αυτό το λόγο δεν εκδόθηκε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ιστορία αγάπης μεταξύ του συγκροτήματος και του ιαπωνικού κοινού ήταν στο αποκορύφωμά της με τον Coverdale να χαιρετίζει το κοινό με ιαπωνικές λέξεις. Α.Ρ.  Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Rockmachine.gr αναφέρεται σε αυτό το πολύ καλό live που συναντάται με τίτλο In the Absence of Pink αλλά και Live at Knebworth. Η Mk II σε μια εορταστική βραδιά, αφού μεταδιδόταν από το BBC και βέβαια αφορούσε το reunion του 1984 (η συναυλία δόθηκε στις 22 Ιουνίου 1985 και την αποκτάτε οπωσδήποτε.


Το Live in Newcastle 2001 αποτελεί μέρος της σειράς From the Sound Board Series. Κυκλοφόρησε το 2019 με την αρχική κυκλοφορία του να βρίσκεται στο box set Australasian Tour 2001. Ενδιαφέρον αποτελεί η συμμετοχή των Jimmy Barnes και Ian Moss, μέλη των Cold Chisel, στα «Speed King” και “Highway Star”. Κι αυτό κυκλοφόρησε σε περιορισμένη έκδοση 20.000 2πλών cd και 2.000 3πλών βινύλιων. Ε.Κ.H special box set έκδοση του Infinite(2017), περιείχε τρία 10ίντσα βινύλια με 9 συνολικά τραγούδια, όλα live, ηχογραφημένα το 2013 κατά την περιοδεία του Now What World Tour και χωρίς overdubs.Α.Ρ.  
Η κυκλοφορία του άλμπουμ Now What!? συνοδεύτηκε από παγκόσμια περιοδεία από τον Ιούνιο του 2013 έως το Δεκέμβριο του 2015, αποσπάσματα της οποίας βρίσκονται στο Live Tapes Now What!?(2013) που κυκλοφόρησε σε 2πλό cd και 3πλό βινύλιο. Ε.Κ.
Η εμφάνιση της MK VIIIσυνοδεία Συμφωνικής Ορχήστρας στο αρχαίο στάδιο της Verona της Ιταλίας  στις 18 Ιουλίου 201, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2014 σε cd, dvd, Blu Ray μόνο στην Ιαπωνία και σε 5.000 3πλά βινύλια μόνο στην Ιταλία. Ε.Κ.
22 Ιουλίου 2013 στο κατάμεστο Ippodrome Delle Capannelle στη Ρώμη, εμφανίζεται η MKVIII στο πλαίσιο της Now What!? Tour. H εμφάνισή τους κυκλοφορεί το 2019 σε περιορισμένη έκδοση 20.000 2πλών cd και 2.000 3πλών βινυλίων. Ε.Κ.   
Το 2015 έχουμε την ταυτόχρονη κυκλοφορία των cd/dvd, From the Setting Sun in Wacken (01 Αυγ. 2013) και From the Rising Sun in Tokyo (12 Απρίλιου 2014) όπου το συγκρότημα εμφανίζεται, έστω κι αργά, σε μεγάλα φεστιβάλ (Wacken, Grasspop Metal, Sweden Rock κ.α. σε μια εποχή που η ενέργειά τους είναι σίγουρα χαμηλότερη σε σχέση με αυτή της 1984-2010.Πάντως οι εμφανίσεις τους, τηρουμένων των αναλογιών, είναι καλές. Ε.Κ.   


Ένα καλό live που πέρασε απαρατήρητο και είναι των τελευταίων χρόνων είναι το Infinite Live Recordings Vol 1 (2017), ηχογραφημένο στο Hellfest εκείνης της χρονιάς, κατά την περιοδεία του άλμπουμ "Infinite". Το set list έχει ενδιαφέρον (Time for Bedlam, Fireball, Bloodsucker, Strange Kind of Woman, Uncommon Man, The Surprising, Lazy, Birds of Prey, Perfect Strangers κ.α.) ενώ στο δεύτερο cd έχουν συμπεριλάβει live από εμφανίσεις του 2013 αλλά εναλλακτικές εκτελέσεις τραγουδιών. Α.Ρ.
Και στο Live in Wollongong 2001 βρίσκουμε ή καλύτερα ακούμε τη φωνή του Jimmy Barnes, μόνο που εδώ συμμετέχει μόνο στο “Highway Star”. Κι αυτό κυκλοφόρησε σε περιορισμένη έκδοση. Ε.Κ.
Τελευταία live κυκλοφορία των Τιτανοτεράστιων είναι το Live in London 2002 στο ιστορικό Hammersmith Apollo όπου έχουμε την τελευταία εμφάνιση του μεγάλου Jon Lord. Η απόδωση της μπάντας δεν είναι η καλύτερη και λόγω της συναισθηματικής φόρτωσης αλλά και λόγω κλεισμένης φωνής του Gillan που δεν ερμηνεύει όλα τα τραγούδια που ακούγονται instrumental. Παρ’ όλα αυτά το Live in London 2002 κρίνεται σαν ιστορικό. Κυκλοφόρησε το 2021 σε περιορισμένη έκδοση 10.000 2πλών cd και 5.000 3πλών βινυλίων. Ε.Κ.   
 
21/11/21
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου