TEN YEARS AFTER- RECORDED LIVE: ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟ BLUES


To Recorded Live κυκλοφόρησε σε μια εποχή που οι Ten Years After ήταν την κορυφή και κυρίως είχαν κυκλοφορήσει μια σειρά πολύ καλών studio άλμπουμ, με πιο πρόσφατο το Rock & Roll Music to the World (1972). Το Recorded Live (1973, Νο 36 Μ.Βρετανία, Νο 39 Αμερική), ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους στην Ευρώπη στα Amsterdam, Rotterdam, Frankfurt και Paris με τη βοήθεια του περίφημου Rolling Stones mobile recording truck και δεν έχει κανένα overdub ή προσθήκη στο studio! Κυκλοφόρησε σε μια εποχή που μόλις είχαν αρχίσει τα live άλμπουμ να κυκλοφορούν διπλά και σε καμία περίπτωση δεν θα γράψω ότι είναι ένα φοβερό live άλμπουμ. Όμως είναι μια καταγραφή του μοναδικού παιξίματος του αρχι-βιρτουόζου Alvin Lee.που μας είχε αφήσει άφωνους από την εμφάνιση των Ten Tears After στο Woodstock κι απλά με το Recorded Live όχι μόνο μας το επιβεβαίωσε αλλά μας κέντρισε το ενδιαφέρον για το blues. Με το πρώτο άκουσμα ακόμα κι ο πλέον άπειρος ακροατής, καταλαβαίνει ότι και τα 14 κομμάτια τους βασίζονται στην αυτοσχεδιασμό και στο δαντελωτό παίξιμο του μεγάλου Alvin Lee! Πολύ καλοί μουσικοί οι Leo Lyons μπάσο, Chick Churchill πλήκτρα και Ric Lee ντραμς (σ.σ.καμία συγγένεια, απλά κοινό επίθετο) αλλά όλος ο ήχος τους είναι βασισμένος πάνω στο ταλέντο του Lee και στην ένρινη και τόσο χαρακτηριστική φωνή του. Σόλο που μπορεί κάποιους δικαιολογημένα να κουράσουν, αλλά αυτοί ήταν οι Ten Years After! Τα Mid tempo “One of these days” και "You Give Me Loving" (πολύ ωραίο riff και σόλο κιθάρα)που ανοίγουν το άλμπουμ, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να αφήσουν κάποιες υποσχέσεις για το τι θα ακολουθήσει. Κι αυτό που ακολουθεί είναι το blues standard "Good Morning, School Girl" του John Lee "Sonny Boy" Williamson, που οι Ten Years After το έχουν «κάνει δικό τους», χάρις στο καταπληκτικό παίξιμό τους. Κλασσικό standard. Το "Hobbit" που ανοίγει τη β πλευρά του βινύλιου, είναι σύνθεση του ντράμερ Rick Lee και το μεγαλύτερο μέρος του είναι σόλο ντραμς ενώ το «Help Me" είναι ακόμα μια ρίζα που τους συνδέει με τα Blues. Το πάντα απολαυστικό (τόσο ερμηνευτικά όσο και συνθετικά)"I'm Going Home", το πολύ αγαπημένο μου "Choo Choo Mama" για να κλείσει το άλμπουμ με το αναίτια 11λεπτον σχεδόν "Extension on One Chord" που κουράζει.


 
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησαν το studio άλμπουμ τους Positive Vibrations (1974).
Ο μπασίστας Leo Lyons άρχισε να δουλεύει και σαν παραγωγός στην Chrysalis Records, υπογράφοντας πολύ καλές δουλειές των UFO (τις δισκάρες Phenomeon, Force it και No Heavy Peatin), Waysted, Motörhead, Richard and Linda Thompson κ.α.. Το 1990 σχημάτισε τους Kick με τους οποίους ηχογράφησε 2 cd και το 2003 πήρε μέρος στο reunion των Ten Years After, από τους οποίους αποσύρθηκε το 2013. Σήμερα σε ηλικία 78 ετών ζει στο Cardiff.
Ο 75χρονος σήμερα οργανίστας Chick Churchill, ηχογράφησε το 1973 το μοναδικό προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο You and Me όπου συμμετέχουν οι Rick Davies και Roger Hodgson των Supertramp, ο Martin Barre (Jethro Tull) κι ο Cozy Powell. Μετά την πρώτη διάλυση των Ten Years After το 1976 ανέλαβε Professional Manager στην εκδοτική Chrysalis Music για να ασχοληθεί με τα πνευματικά και εκδοτικά δικαιώματα αμερικάνικων συγκροτημάτων.
Ο ντράμερ Ric Lee, όταν διαλύθηκε το συγκρότημα το 1976 ασχολήθηκε κι αυτός με τα εκδοτικά και πνευματικά δικαιώματα ενώ το 1980 είχαν ακουστεί φήμες ότι θα αντικαθιστούσε τον John Bonham στους Led Zeppelin. Το 1994 σχημάτισε τους Breakers κυκλοφορώντας το άλμπουμ Milan (1995) και το 2011 σχημάτισε τους Ric  Lee's Natural Born Swingers κυκλοφορόντας το άλμπουμ Put a Record On. Συμμετείχε στη δεύτερη επανασύνδεση των Ten Years After του 1989 και παρέμεινε έως και το 2017.Ο 76χρονος σήμερα Lee ζει στο Derbyshire.
Ο Alvin Lee μετά τη διάλυσή τους ξεκίνησε πετυχημένη προσωπική καριέρα, έχοντας εμφανιστεί 2 φορές και στη χώρα μας. Πέθανε σε ηλικία 68 ετών, το Μάρτιο του 2013 στην Ισπανία μετά από επιπλοκές που του παρουσιάστηκαν μετά από μια συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της κολπικής αρρυθμίας.


 ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Το Recorded Live δεν διεκδικεί δάφνες του «Καλύτερου Live Άλμπουμ», αλλά σίγουρα είναι ένα [πολύ καλό δείγμα του τι σημαίνει Ten Years Live με το μοναδικό ταλέντο του Alvin Lee σε πρώτο φόντο.

TRIVIA

Στη χώρα μας έχουμε δει live τον Alvin Lee αλλά χωρίς τους Ten Years  After και τους Ten Years After χωρίς τον Alvin Lee!!!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

19/10/21
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου