ROBIN TROWER – BRIDGE OF SIGHS: ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ

Ένα αρκετά διαφοερετικό κομμάτι στο σημερινό Έτσι Γράφητκε, που δεν κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο (single) αλλά είνα ιμια καλή ευκαιρία να μάθουν, όσοι δεν γνωρίζουν το παίξιμο του Άγγλου κιθαρίστς Robin Trower, που είναι ένας από τους καλύτερους και όχι όσο θα του άξιζε, αναγνωρισμένους κιθαρίστες. Το κομμάτι Bridge of Sighs, συμπεριλήφθηκε στο 2ο προσωπικό του ομότιτλο του 1974, που ήταν μια από τις καλύτερες και ποιοτικά και εμπορικά, στιγμές του.  Όπως λέει, τον τίτλο τον εμπνεύστηκε από τις αθλητικές σελίδες μιας εφημερίδας όπου ένα άλογο κούρσας ονομαζόταν
     Bridge of Sighs (Η γέφυρα των στεναγμών), όπως και η γνωστή γέφυρα στη Βενετία.
Του άρεσε πολύ σαν τίτλος κι έχοντας ήδη στο μυαλό του μια σειρά στίχων, την συμπλήρωσε, ενώ η μουσική έπαιζε στο μυαλό του για πολύ καιρό, δημιουργώντας μια στοιχειωμένη ατμόσφαιρα, βασισμένη στο παίξιμο της κιθάρας του. Ο άνεμος που ακούγεται ανάμεσα στους στίχους, προέρχεται από εφέ στο studio, ενώ όλοι οι άλλοι ήχοι προέρχονται από εφέ της κιθάρας του. Το κομμάτι εξελίχθηκε σαν ένα από τα καλύτερα του κι έδωσε τον τίτλο στο άλμπουμ. Την κιθάρα του Trower συνοδεύουν οι James Dewar (πρώην Stone the Crows , πέθανε το 2002) μπάσο, τραγούδι και Reg Isidore (είχε παίξει με τον Peter Bardens, πέθανε το 2009) ντραμς. Ο ήχος του ανέμου δεν ακούγεται στη live ηχογράφηση του video.



ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Πολλοί κατηγόρησαν τον Trower ότι βάδισε στα χνάρια του μεγάλου Jimi Hendrix. Πολλοί επίσης τον παραδέχονται σαν ένα τεράστιο ταλέντο. Το κομμάτι διασκευάσαν οι Opeth στην special edition του άλμπουμ τους Watershed (2008) καθώς και ο Steve Lukather στο άλμπουμ του I Found the Sun Again. Τέλος οι Metallica διασκευάζουν ένα μέρος του σαν hidden track στο περίφημο Garage Inc(1998).  

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

30/10/21


 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου