ROCK INCIDENT 198: ΠΩΣ ΟΙ ORB ΚΑΛΕΣΑΝ ΤΟΝ DAVID GILMOUR ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣE ΔΙΣΚΟ ΤΟΥΣ


 Οι Orb είναι ένα πολύ καλό συγκρότημα του ambient/ chill out που δεν έχει καμία σχέση στις σελίδες του Rockmachine. Gr. Να όμως που η συνεργασία τους το 2010 με τον κιθαρίστα των Pink Floyd, David Gilmour, τους φέρνει στο σημερινό Rock Incident. Το ηλεκτρονικό/ψυχεδελικό ντουέτο των Alex Paterson και Thomas Fehlmann (και οι δύο Dj) έγραψε ιστορία στα clubs με την ξεχωριστή προσέγγιση της σύγχρονης μουσικής και σε μια εποχή που οι jockeys έψαχναν καινούργιους ήχους, εύκολα έκαναν επιτυχία (κυρίως στη Βρετανία), κατέχοντας ένα ρεκόρ, του μοναδικού single διάρκειας 39(!!!) λεπτών που μπήκε στο Top 40 της Μ. Βρετανίας (Νο8). Σε μια συνέντευξή του, ο Paterson γελώντας είχε πει ότι «ίσως να είμαστε οι Pink Floyd της γενιάς μας, παντρεύοντας την electronica με το progressive”. Ας δούμε όμως πως προέκυψε η συνεργασία τους με τον David Gilmour, στο άλμπουμ τους Metallic Spheres (2010) όπου συμμετέχει κι ο μπασίστας των Killing Joke, Youth. "Είμαστε μέρος της οικογένειας των Pink Floyd, έστω και μακρινοί συγγενείς» λέει ο Paterson γελώντας, « γιατί εγώ και ο Youth πήγαμε σχολείο με τον Guy Pratt (session μπασίστας, έχει παίξει με τεράστια ονόματα, διάβασε Trivia) που είναι παντρεμένος με την κόρη του Rick Wright, Gala. Έτσι, μέσω του Pratt γνώρισα τον Gilmour, o οποίος μού έδωσε κάποιες συμβουλές και έτσι γεννήθηκε η ιδέα να τον προσκαλέσουμε να παίξει τα σόλο στο άλμπουμ, στο οποίο τραγουδάει! "Περάσαμε μια ολόκληρη ημέρα μαζί του στο studio  και το πρώτο κομμάτι που γράψαμε ήταν το "Hymns to the Sun".
Αρχικά είχαμε σκεφτεί να κυκλοφορήσουμε το δίσκο με τίτλο The Orb Versus David Gilmour, αλλά τελικά προτιμήσαμε The Org Featuring David Gilmour, με τη μουσική μας να είναι ελαφρά αλλαγμένη, αφού ξεκινά progressive και καταλήγει electronica. Όσο πειραματικό και αν είναι το Metallic Spheres, το ότι κάναμε ένα άλμπουμ με τον David Gilmour, είναι πολύ καλό και διαφορετικό για εμάς. Προτιμώ να σκέφτομαι αυτόν τον δίσκο σαν πιο τεχνολογικό, πιο techno, αλλά με ήχους και την κιθάρα του Gilmour, οπότε υπάρχει μια άλλη ομπρέλα μουσικής που του δίνει άλλη ταυτότητα. Κι ο χρόνος έδειξε ότι το Metallic Spheres ήταν μια πολύ καλή στιγμή για εμάς. Δεν το έχουν κάνει πολλοί μουσικοί αυτό, με εξαίρεση τους System 7 και τον Steve Hillage (των Gong).
TRIVIA
Ο μπασίστας Guy Pratt έχει παίξει με τεράστια ονόματα όπως Pink Floyd, Roxy Musi, Bryan Ferry), Gary Moore, Madonna, Michael Jackson, The Smiths, Robert Palmer, Echo & the Bunnymen, Tears for Fears, Icehouse, Bananarama, Iggy Pop, Tom Jones, Debbie Harry, Whitesnake, Womack & Womack, Kirsty MacColl, Coverdale Page, , The Orb, All Saints, Stephen Duffy, Robbie Robertson κ.α.Η τελετυαία συμμετοχή του είναι στους Nick Mason's Saucerful of Secrets. Ο Pratt εκτός από μπασίστας είναι και ηθοποιός και έχει γράψει μουσική για τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικά έργα. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

16/10/21


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου