Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ MIRAGE ΤΩΝ CAMEL

 

Τον Μάρτιο του 1974 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ των Camel με εξώφυλλο, ίδιο με ένα πακέτο τσιγάρων Camel. Μπορεί τότε να μη μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, αφού το τσιγάρο επιτρεπόταν ακόμα και στα νοσοκομεία(!) αλλά όπως και να το κάνουμε, ήταν ιδιαίτερη περίπτωση.
Τότε που οι διαστάσεις των εξώφυλλων ήταν 33χ33, το μάτι του αγοραστή έπεφτε αμέσως στο εξώφυλλο, κι αν αυτό ήταν τόσο ιδιαίτεροι όσο του Mirage, ακόμα καλύτερα. Σύμφωνα με τον Andy   Latimer, την ιδέα του εξώφυλλου είχε ο τότε οργανίστας Peter Bardens, που ήταν βαρύς καπνιστής. Οι σχεδιαστές του εξώφυλλου, χρησιμοποίησαν φακούς σε πλάγια θέση για να έχουν το αποτέλεσμα της διάθλασης που βλέπετε, με τον manager τους να τρίβει τα χέρια του, σκεπτόμενος πιθανή συνεργασία με την καπνοβιομηχανία. Το περίεργο ήταν ότι η βρετανική αντιπρόσωπος των τσιγάρων Camel ενώ ήταν ικανοποιημένη με το εξώφυλλο, η αμερικάνικη εταιρεία ξέφρασε πολλές αντιρρήσεις για την κυκλοφορία του δίσκου με αυτό το εξώφυλλο στην Αμερική, επιμένοντας να το αλλάξουν!!!! Μια συνεργασία που βρήκε απρόθυμο το συγκρότημα αλλά μετά από συμφωνία του manager τους, η καπνοβιομηχανία τύπωσε ειδικά μικρά πακέτα των 5 τσιγάρων όπου στην πίσω πλευρά τους γραφόντουσαν τα τραγούδια και τα διένεμε στις ευρωπαικές συναυλίες τους, χρησιμοποιώντας κορίτσια να τα μοιράζουν στην είσοδο των clubs όπου έπαιζαν! Σύμφωνα με τον Latimer, η ιδέα δεν άρεσε καθόλου στο συγκρότημα αφού είχε συνδεθεί το τσιγάρο με τον καρκίνο του πνεύμονα. Το μόνο ευχάριστο ήταν ότι διένειμαν δωρεάν εκατοντάδες πακέτα στη συναυλία τους στη φυλακή Wandsworth κατά τη διάρκεια συναυλίας τους. Κι επειδή το ένα φέρνει το άλλο, στελέχη της βρετανικής Camel, επεσκέφτηκαν το συγκρότημα στο studio για να ακούσουν πως πάνε οι ηχογραφήσεις!!! Εκεί τους πρότειναν τίτλους για τα κομμάτια τους, με τον Bardens εκνευρισμένο να λέει ότι θα το ονομάσουν Twenty sticks off Cancer!  Ακόμα είχαν την φαεινή ιδέα να καλύψουν τους ενισχυτές  με δέρματα για να …φαίνονται σαν καμήλες.

Φυσικά όλα αυτά δεν άρεσαν στο συγκρότημα που σύντομα σταμάτησε τη συνεργασία με την καπνοβιομηχανία. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που οι χορηγίες ήταν …όνειρο. Όσο για το αμερικάνικο εξώφυλλο, δεν γεννάται αμφιβολία είναι εκτός τόπου και χρόνου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

27/10/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου