MICHAEL SCHENKER GROUP – S/T: ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΕΚΤΙΜΗΜΕΝΟ;

 


Αυτό ήταν. Τίτλοι τέλους για τον Michael Schenker και τους UFO μετά από μια σειρά έντονων καυγάδων του με τον τραγουδιστή Phil Mogg που έφθασαν έως και το γρονθοκόπημα (εκ μέρους του Mogg). O Γερμανός κιθαρίστας νιώθοντας ότι έχει κλείσει ο κύκλος του στο αγγλικό συγκρότημα, τα μαζεύει και φεύγει για να βρει αρχικά καταφύγιο στους Scorpions που εκείνη την εποχή είχαν μείνει χωρίς τον Uli Jon Roth και έψαχναν αντικαταστάτη του. Ο μικρός Schenker (τότε ήταν 24 ετών) παίρνει μέρος στις ηχογραφήσεις των τραγουδιών "Another Piece of Meat", "Holiday", "Loving You Sunday Morning", "Lovedrive"και "Coast to Coast" με μόνο στο τελευταίο και στο “Holiday”(η εισαγωγή) να αναφέρεται σαν συνσυνθέτης μαζί με τον αδελφό του Rudi, ενώ ο ίδιος διατείνεται ότι δεν έγραψαν το όνομά του στα Credits και δεν δήλωσαν στην εταιρεία  τη συμμετοχή σαν συνθέτης, στερώντας του έσοδα από πνευματικά δικαιώματα που τα καρπώθηκαν οι Meine κι ο αδελφός του. 

 ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ 4 ΜΟΥΣΙΚΟΙ! 

 Γεγονός είναι ότι  μετά το τέλος της περιοδείας των Scorpions στη Γαλλία, αποχωρεί, στο συγκρότημα έρχεται ο Matthias Jabs κι ο Schenker αποφασίζει  να σχηματίσει τους Michael Schenker Group με τη βοήθεια του τότε manager του Peter Mensch ο οποίος τον έφερε σε επαφή με τον ντράμερ Simon Philips κι αυτός με τη σειρά του με τον μπασίστα  Μo Foster. O Mensch πρότεινε τον άγνωστο τραγουδιστή Gary Barden που άρεσε στον Schenker αλλά και τον Roger Glover για παραγωγό, με τον τελευταίο να φέρνει τον Don Airey (πλήκτρα). Οι Michael Schenker Group ήταν έτοιμοι, χωρίς τον κεντρικό ήρωα να έχει επιλέξει ούτε ένα μέλος .  
 O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ROGER GLOVER



Το άλμπουμ είναι καλό αλλά νομίζω υπέρ εκτιμημένο. Προσέξτε,  δεν λέως ότι είναι μέτριο αλλά σίγουρα δεν είναι ...ογκόλιθος! To παίξιμο, δεν γεννάτε καμία αμφιβολία υψηλού επιπέδου, οι συνθέσεις καλές, κανένα όμως τραγούδι δεν έγινε all time hit, ίσως με μια εξαίρεση το “Armed and Ready”. Θεωρώ ότι το πρόβλημα του δίσκου είναι η παραγωγή του Glover, που εκείνη την εποχή ασχολούταν ενεργά με την παραγωγή (Nazareth, Rory Gallagher, Rainbow), «μάζεψε” τον Schenker και δεν τον άφησε ελεύθερο όπως ακουγόταν στους UFO. Ψάχνω να βρω ένα αλήτικο κομμάτι που να ακούγεται όπως οι UFO αλλά κανένα δεν έχει αυτή τη χροιά, λες και τα «καθάρισαν». Και το πρόβλημα δεν το εστιάζω στην κιθάρα όσο στη rhythm section (μπάσο/ντραμς). Ο Glover έβαλε χαλινάρι στον ταλέντο του Schenker και έχουμε απλά ένα καλό άλμπουμ, χωρίς όγκο και μέγεθος. Θα σταθώ στην (πολύ καλή) ερμηνεία του άγνωστου έως εκείνη τη στιγμή Barden που δίνει μια μελωδική χροιά στα κομμάτια. Για τους νεότερους, να θυμίσω ότι μόλις είχαμε βγει από τη hard rock δεκαετία του και το rock έπαιρνε διάφορες μορφές, όπως NWOBHM. Εδώ ο Schenker αλλά κι ο Glover προτίμησαν να κατεβάσουν ταχύτητα, αφήνοντας ορισμένα κομμάτια να λάμψουν («Armed and Ready”, “Cry pf the Nations”, “Into the Arena” και τελευταίο άφησα το ”Lost Horizons”που δεν θέλω να σκέφτομαι πως θα ήταν αν το είχαν παίξει οι UFO (σ.σ. λυπάμαι αλλά η σύγκριση είναι αναπόφευκτη). Κρίμα για τις 2 μπαλάντες”Tales of Mystery” και “Bijou Pleasurette” που έχουν μια μεσαιωνική χροιά αλλά…δεν βγήκαν.
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΑ
Ένα χρόνο αργότερα, με παραγωγό τον Ron Nevison αλλά κατά 3/5 αλλαγμένη τη σύνθεσή του, έχοντας κρατήσει μόνο τον Burden και στελεχώσει τους Michael Schenker Group με τους Paul Raymond (πλήκτρα/κιθάρα), Chris Glen (μπάσο) και Cozy Powell (ντραμς), ηχογραφεί το MSG (1981) που ο ήχος του είναι πολύ hard και πιο…Michael Schenker.
TRIVIA
Αρχικά την παραγωγή του πρώτου άλμπουμ ήταν να αναλάβει ο Robert Mutt Lange ο οποίος δούλευε με τους AC/DC για το Back in Black αλλά ο Schenker φοβήθηκε ότι θα τον κάνει να ακούγεται σαν τους AC/DC και προτίμησε τον Glover.
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

1/10/21

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ MICHAEL SCHENKER GROUP
Ό “Mad Kraut” όπως αποκαλούσε ο μουσικός τύπος της δεκαετίας του ’70 τον θρυλικό Michael Schenker ήταν το πρόσωπο-κλειδί που από το 1974 άλλαξε μια για πάντα το hard rock και το παίξιμο της ηλεκτρικής κιθάρας γενικότερα.
Αφού έκανε το θαύμα του με τους UFO και τους έδωσε χαρακτήρα και ειδικό βάρος σαν συγκρότημα αποφάσισε να φύγει και να κάνει το δικό του. Για το καλό του πρωτίστως αλλά όπως αποδείχτηκε και για το δικό μας το καλό. Μετά από το ένα επεισοδιακό πέρασμα από τους Scorpions και το “Lovedrive” (1979) έφτιαξε τους Michael Schenker Group (ή απλά MSG) με τον άγνωστο τραγουδιστή Gary Barden  και προσκεκλημένους τους γνωστούς και μη εξαιρετέους Don Airey (πλήκτρα), Mo Foster (μπάσο) και Simon Phillips (drums).
Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε απόλυτα, με το ντεμπούτο τους “The Michael Schenker Group” να φτάνει στο νο. 8 των βρετανικών charts, ψηλότερα από κάθε στούντιο κυκλοφορία των παλιών του συγκροτημάτων. Με τον Roger Glover στην παραγωγή, το “The Michael Schenker Group” ακούγεται ως αυτό που θα περίμενε κάποιος από τον μεγάλο Michael. Ως ένα υποδειγματικό hard rock άλμπουμ που μοιράζει απλόχερα ηδονή με τραγούδια όπως τα “Victim of Illusion”, “Armed and Ready”, “Cry for the Nations”, “Lost Horizons” και το εκπληκτικό instrumental “Into the Arena”. Έθεσε ένα στάνταρ που ακόμα και ο ίδιος ο Schenker θα δυσκολευόταν να ξαναπιάσει παρακάτω στην καριέρα του και θέλω να τον ευχαριστήσω προσωπικά για αυτό το αριστουργηματικό άλμπουμ!

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου