JUDAS PRIEST- BEYOND THE REALMS OF DEATH


 Το 1978 οι Judas Priest θα κυκλοφορήσουν το 4ο άλμπουμ τους με τίτλο Stained Class. Σε αυτό υπάρχουν κομματάρες όπως το Exciter και το Better by You, Better Than Me (διασκευή από Spooky Tooth). Η κορυφαία στιγμή του δίσκου είναι κατά γενική ομολογία το εμβληματικό Beyond the Realms of Death με τη θεϊκή αυτή power μπαλάντα να είναι σύνθεση του Robert Halford και του τότε drummer του συγκροτήματος Les Binks. O K. K. Downing (κιθάρες)  θυμάται ότι κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων του Stained Class, o Binks ήρθε στο studio, πήρε μια κιθάρα κρατώντας την ανάποδα (ήταν αριστερόχειρας) και έπαιξε στα άλλα μέλη το βασικό θέμα της σύνθεσης. Πρόκειται για την μοναδική φορά που ο Binks συνείσφερε συνθετικά στους Priest!
Την αργή εισαγωγή διαδέχεται ένα κολασμένο ρεφρέν με τις κιθάρες να σφυροκοπούν και τις τσιρίδες του Halford σε δυσθεώρητα για άλλους ύψη. Και αν και οι δύο μεγάλοι κιθαρίστες του group δεν συμμετείχαν στην σύνθεση αυτού του έπους, θα αφήσουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους με τα δύο εξωπραγματικά solos τους, το πρώτο από τον Glenn Tipton και το δεύτερο από τον K. K. Downing.
Οι στίχοι του Halford αναφέρονται σε έναν άνδρα που πάσχει από κατάθλιψη, ο οποίος περιέρχεται σε ψευδοκατατονική κατάσταση. Πρόκειται για την κατάσταση όπου εξωτερικά το σώμα είναι απαθές –ο ασθενής μοιάζει να είναι σε κωματώδη κατάσταση- ενώ οι εσωτερικές του λειτουργίες όπως σκέψεις, συναισθήματα παραμένουν ενεργές. Τελικά το άτομο αυτό θα χάσει την ζωή του, μάλλον αυτοκτονώντας, και θα “ελευθερωθεί” έτσι από τα δεινά της ζωής.
Το Beyond the Realms of Death έγινε αντικείμενο συζητήσεων στην περίφημη δίκη του 1990, όταν οι γονείς δύο εφήβων κατηγόρησαν ότι το στιχουργικό περιεχόμενο του κομματιού προτρέπει στην αυτοκτονία, με τον Metal God να απαντά αυτονόητα το αντίθετο. Ο Halford ισχυρίστηκε ότι το στιχουργικό περιεχόμενο λειτουργεί αποτρεπτικά καθώς περιγράφει τις δυσκολίες ανθρώπων, που πάσχουν από κατάθλιψη και την αδυναμία τους να επικοινωνήσουν με άλλους ανθρώπους με αποτέλεσμα να απομονώνονται! Εξάλλου σύμφωνα και με το δικαστήριο ο στίχος «is knowledge worth this bitter cost?» είναι δηλωτικός του αποτρεπτικού χαρακτήρα!


Ο Halford θεωρεί τους στίχους του Beyond the Realms of Death ως τους πιο προσωπικούς του στίχους. Ας μην ξεχνάμε ότι ο μεγάλος ερμηνευτής όντας ομοφυλόφιλος δεν είχε αναφερθεί ανοιχτά στην σεξουαλικότητα του ως το 1998. Όπως σχολιάζει και ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του το να αναφέρεται κανείς χωρίς ταμπού στην ομοφυλοφιλία του το 1978 δεν ήταν κάτι απλό. Σε αυτό αναφέρονται και οι στίχοι:
“I'm safe here in my mind
I'm free to speak with my own kind”
Πέραν κάθε αμφιβολίας το Beyond the Realms of Death παραμένει μία από τις καλύτερες metal συνθέσεις όλων των εποχών, ενώ για το συγκρότημα η επιτυχημένη εισαγωγή metal στοιχείων σε κλασικές μπαλάντες του παρελθόντος όπως τα "Epitaph" και το "Last Rose of Summer θα αποτελέσει υπόδειγμα για το μέλλον.
TRIVIA
• Όπως και με άλλα κομμάτια των Priest κατά την ταπεινή μου άποψη οι live εκτελέσεις του Beyond the Realms of Death είναι ανώτερες αυτής του studio. Αρκεί να ακούσει κανείς αυτή του 1991 από την εμφάνιση στο Rock In Rio! Ο Halford φαντάζει από άλλο πλανήτη!!!
• Έχουν υπάρξει αρκετές προσπάθειες διασκευής του έπους αυτού με την προσπάθεια των Blind Guardian να ξεχωρίζει αν και αυτή ακόμα υπολείπεται της θεϊκής αρχικής εκτέλεσης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

23/10/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου