"AΚΡΙΤΑΣ" ΕΛΛΗΝΙΚΟ PROGRESSIVE!

 

Είμαστε στα πέτρινα χρόνια των αρχών της δεκαετίας του ’70 και οι μουσικοί που ασχολούνται με το rock στην Ελλάδα, μετριούνται στα δάχτυλα. Οι σκηνές και τα live στέκια είναι ακόμα λιγότερα και πάντα υπό διωγμό από τις αστυνομικές αρχές. Γι αυτό και το Ελληνικό underground rock της εποχής αποκτά μεγάλη αξία σήμερα, γιατί μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες έβγαλε μερικά κλασσικά διαμάντια που λατρεύονται μέχρι σήμερα.
Ένα απ αυτά είναι κι ο μοναδικός δίσκος των ΑΚΡΙΤΑΣ, ένα σχήμα που ίδρυσε ο Σταύρος Λογαρίδης αμέσως μετά την διάλυση των Poll, τον Σεπτέμβριο του 1972. Μαζί με τον Σταύρο (φωνή, μπάσο) συμμετείχαν και οι Δήμος  Παπαχρήστου (κιθάρα), ΄Αρης Τασούλης (πλήκτρα), Γιώργος Τσουπάκης (τύπανα), ενώ στιχουργικά τους βοηθούσε και ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης, που είχε δείξει ανάλογα δείγματα και στο “666” των Aphrodite’ s Child.

Το 1973 κυκλοφορούν το single, «Ο Πάν/Της Ζωής μου η Πρώτη Σταλιά», ένα από τα σπανιότερα σήμερα της Ελληνικής δισκογραφίας, με το οποίο προκαλούν μεγάλη αίσθηση στους rock κύκλους της εποχής. Έτσι αποφασίζουν να ηχογραφήσουν κι ένα άλμπουμ το οποίο κυκλοφορεί επίσης μέσα στο 1973. Ο δίσκος είναι concept, ένα έργο εμπνευσμένο από την «Ασκητική» του Ν. Καζαντζάκη και αναφέρεται στον ήρωα Ακρίτα, ο οποίος την στιγμή του θανάτου του επιχειρεί μια αναδρομή στην ζωή του.
Ο δίσκος αυτός μέχρι και σήμερα θεωρείται το καλύτερο δείγμα Ελληνικού progressive rock, ένα άλμπουμ ισάξιο των πρωτοποριακών δίσκων που κυκλοφορούσαν την ίδια εποχή στο εξωτερικό, παντρεύοντας με αριστοτεχνικό τρόπο την Ελληνική μουσική παράδοση με την jazz, την folk αλλά και τον προοδευτικό ήχο. Δυστυχώς όμως δεν γνώρισε και την αντίστοιχη εμπορική επιτυχία με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανάλογη δισκογραφική συνέχεια, παρά τις ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος παρέα με τα Μπουρμπούλια του Σαββόπουλου αλλά και με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Γι αυτό και τρία χρόνια αργότερα, ο Σταύρος Λογαρίδης αποφασίζει την διάλυσή τους.
Η καλλιτεχνική αξία του δίσκου παραμένει αναλλοίωτη μετά από τόσα χρόνια, η ζήτηση του απ΄τους συλλεκτικούς κύκλους συνεχώς αυξάνεται, ενώ το 1994 βγήκε και σε CD.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΚΡΙΤΑΣ (1974)
45 single "Ο Παν/Της ζωής μου η πρώτη σταλία"
Tracklist:
Πλευρά Α
Εισβολείς, Γέννηση, Τα Παιδιά, Μνήμη, Επιστροφή, Αγάπη, Ego, Τραγούδι
Πλευρά Β
Το Πανηγύρι, Το Θαύμα, Το Όνειρο, Και Ιδού Ίππος Χλωρός, Κατάκτηση, Ζέτα Ζωρζέτα
Kώστας «Elton” Κοντογιάννης
28/8/17/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου