SAMMY HAGAR – STANDING HAMPTON(1982)

Αυτό το άλμπουμ του Sammy Hagar πρέπει να το αποκτήστε μόνο και μόνο για την κομματάρα «There's Only One Way to Rock", που είναι μακράν το καλύτερο τραγούδι του. Κατά τα άλλα, το Standing Hampton (1982, Νο 28 Αμερική) ανήκει στην τριάδα των καλών και εμπορικών άλμπουμ του Αμερικάνου κιθαρίστα (τα άλλα δύο είναι τα Three Lock Box και V.O.A) κι είναι το πρώτο στη δισκογραφία του που ξεπέρασε το 1.000.000 αντίτυπa.
Η καταιγιστική εισαγωγή με το «There's Only One Way to Rock", αφήνει πολλές ελπίδες για μια εξ ίσου εντυπωσιακή συνέχεια, που για να είμαστε ειλικρινείς, δεν έρχεται, αφού τα ….τραγούδια που ακολουθούν δεν έχουν την πρωτοτυπία και ενέργεια του. Το άλμπουμ είναι απλά καλό και σίγουρα αξίζει να το ακούσετε, αλλά έως εκεί. Τα “Baby’s on fire” ακούγεται σαν κλασικό Hagar τραγούδι αυτής της περιόδου όπως και το Heavy Metal που χαίρεσαι να τον ακούς να τραγουδάει! Και το γράφω αυτό, γιατί η φωνή του είναι καλή όταν…φωνάζει κι όχι όταν ερμηνεύει! Παράδειγμα το καλό “Baby it’s you” που σαν σύνθεση είναι από τα πιο ολοκληρωμένες του άλμπουμ, αλλά η φωνή του Hagar δεν ταιριάζει. Το ελαφρά reggizon “Inside lookin’ in’ χωράει δεν χωράει στο άλμπουμ, όπως το δεις. Αν είσαι ένας die hard hard rock fan ακροατής, ίσως να μην αντέξεις να το ακούσεις δεύτερη φορά, αν όχι θα το βρεις ενδιαφέρον (με ένα πολύ ωραίο σόλο κιθάρα). Λίγο πριν το τέλος του δίσκου, το “Sweet Hitchhiker” μας επαναφέρει στο κλασικό ύφος του με τη διασκευή του “ Piece of my Heart”, πρώτη εκτέλεση από την Erma Franklin αλλά η Janis Joplin ήταν αυτή που το εκτίναξε. Την πρώτη φορά που άκουσα την εκτέλεση του Hagar, το ξεπέρασα γρήγορα, αλλά σκεφτόμενος την ιδιαιτερότητα της ερμηνείας, κυρίως της Joplin, του έδωσα κι άλλες ευκαιρίες, βρίσκοντας την προσπάθεια του πολύ καλή.     


ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Το Standing Hampton μαζί με τα Three Lock Box και V.O.A είναι τα καλύτερα και  αντιπροσωπευτικότερα άλμπουμ του Sammy Hagar. Νομίζω ότι όσο κι αν προσπαθούσε δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο, με το «There's Only One Way to Rock"να είναι μακράν το καλύτερο τραγούδι του.
ΠΩΣ ΠΡΟΗΛΘΕ Ο ΤΙΤΛΟΣ

Ο αρχικός τίτλος του άλμπουμ ήταν One Way To Rock και εδώ που τα λέμε θα ήταν πολύ καλύτερος από αυτόν στον οποίον τελικά κατέληξαν! Ένας Βρετανός fan του Hagar (σ.σ. υπάρχουν και...τέτοιοι) μιλώντας μαζί του, τού είπε ότι η λέξη "Hampton" στην Cockney ομιλία σημαίνει πέoς και "standing" ο ερεθισμός. Του άρεσε η ιδέα του Hagar και τον κράτησε για τίτλο προσαρμόζοντας το εξώφυλλο στη φωτογραφία που βλέπετε, με ένα gentleman να χαιρετάει, κυττάει (;)μια μισόγυμνη γυναίκα. Σύμφωνα με το εσώφυλλο,  η φωτογράφιση είναι επηρεασμένη από τα έργα του σουρελαστικού ζωγράφου Paul Delvaux.
TRIVIA
H αγγλική έκδοση του βινύλιου, κυκλοφόρησε μαζί με ένα μικρό δίσκο 45 στροφών (singles) που περιείχε μια συνέντευξη του Hagar. Να είσαι συλλέκτης και να διαβάζεις τέτοια πράγματα….


 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

15/9/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου