NO SLEEP AT ALL(1988): MOTORHEAD ΕΙΝΑΙ, ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΕΧΕΙ!

 

To Nö Sleep at All είναι το τρίτο επίσημο live album των Motörhead, με τα No Sleep 'til Hammersmith (1981) και What's Words Worth?(1983) να έχουν προηγηθεί. Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1988 στην GWR Rec. με την οποία το συγκρότημα βρισκόταν σε νομική διαμάχη. Μια νομική διαμάχη που ξεκίνησε από την επιλογή single που θα κυκλοφορούσαν για να προωθήσουν το άλμπουμ, με το συγκρότημα να θέλει το "Traitor" από το αμέσως προηγούμενο studio άλμπουμ τους Rock 'N' Roll και η GWR κάτι πιο σίγουρο, το "Ace of Spades". Αυτή η διαμάχη είχε σαν αποτέλεσμα να βάλει το συγκρότημα στον πάγο όσο αφορά την ηχογράφηση καινούργιου υλικού, με το καινούργιο άλμπουμ του να κυκλοφορεί το 1991 με τίτλο 1916 για την Epic Rec. Όλο αυτό το διάστημα, εκτόνωναν την ενέργεια τους σε περιοδείες! Το άλμπουμ  σταμάτησε στο Νο 79 του βρετανικού chart με τον Lemmy να θεωρεί ότι μπορούσε να γίνει καλύτερη δουλειά στην τελική μίξη αν και το αποτέλσμα που φθάνει μέσα από το αυλάκι του δίσκου είναι πολύ ικανοποιητικό. Ο ήχος, τουλάχιστον στα δικά μου ηχεία, φθάνει καθαρός και διαυγής. Θα μου πεις τα ίδια έλεγε και για το No Sleep 'til Hammersmith (Νο1 Μ.Βρετανία) που δεν ήθελε να κυκλοφορήσει καθόλου!!!! Το συγκρότημα Lemmy μπάσο/τραγούδι, Phil "Wizzö" Campbell και Michael "Würzel" Burston κιθάρες και Phil "Philthy Animal" Taylor ντραμς (ζει μόνο ο Campbell) το ηχογράφησαν κατά τη διάρκεια της εμφάνισής τους στο Giants of Rock της Φιλανδίας. Το περιεχόμενο; Ε, Motorhead είναι, καταιγίδα θα έχει!! Τα ξελιγωτικά “Killed by Death”, “Trailor”, “Deaf Forever”, :Eat a Reach" και "Ace of Spades", υπογράφουν ένα δυνατό live αντάξιο του κύρους των Motorhead. Στο No Sleep At All μην περιμένεται  να ακούστε κάτι άλλο. Για τους Motorhead μιλάμε!

 
ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΣΙΜΟ ΜΟΥ
Οι επίσημες live ηχογραφήσεις των Motorhead, μετρούν 14 τον αριθμό, με πιο πρόσφατη αυτή του 2021 με τίτλο Louder Than Noise... Live in Berlin. Προσωπικά, έχω δεθεί έντονα με αυτό το άλμπουμ αφού η ελληνική κυκλοφορία (σ.σ. δεν τυπώθηκε εδώ, ερχόταν εισαγωγής) περιείχε ένα single με 2 τραγούδια από την πρώτη ελληνική εμφάνισή των Motorhead στο Σπόρτινγκ, στις 12, 13 και 14 Μαρτίου 1988! Η επιτυχία της εκπομπής μου Antenna Metal Show, έκανε τον φίλο μου Νίκο Κούρτη (ιδιοκτήτη και Διευθύνοντα Σύμβουλο της FM Records) να προτείνει την ιδέα να κυκλοφορήσει μαζί με το άλμπουμ των Motorhead, Nö Sleep at All, που διένεμε στην Ελλάδα η FM Rec, κι όχι η EMI που γράφει η Wikipedia (σ.σ. ίσως να το διένεμε σε άλλες ευρωπαικές χώρες). Η συμφωνία ήταν το single να κυκλοφορούσε με την επωνυμία της εκπομπής μου στον Antenna, (Antenna Metal Show), θα έγραφα ένα μικρό κείμενο στο οπισθόφυλλο και ο Antenna μέσω της εκπομπής μου θα …ξέσκιζε σε airplay.

Ποιος είναι τρελός να πει όχι σε μια τέτοια πρόταση; Από τον Antenna πήρα το ΟΚ και ο Νίκος Κούρτης ξεκίνησε τις επαφές με το management που κι αυτοί συμφώνησαν.  Έτσι το άλμπουμ Nö Sleep at All κυκλοφόρησε μόνο στην Ελλάδα με το single Metropolis (που εύστοχα ο Lemmy το  είχε άλλαξε σε Acropolis) με το Orgasmatron στη β’ πλευρά, επίσης live από την Αθήνα. H συμφωνία αφορούσε το single να κοπεί μόνο σε 1.000 κομμάτια κι εγώ πήρα μόνο 1 το οποίο το έκανα …κάδρο μαζί με το απόκομμα του αγγλικού περιοδικού Record Collector (τεύχος 167) που εκτιμούσε το 1993 τη τιμή του single στις 15 λίρες (τότε)! Δεν θυμάμαι από ποια ημέρα είναι οι ηχογραφήσεις του single. Οι τρεις συναυλίες που έδωσαν οι Motorhead στο Σπόρτινγ (κλειστό γήπεδο μπάσκετ της ομώνυμης ομάδας στην οδό Ηλία Ζερβού και Καυκατζόγλου στα Κάτω Πατήσια) έχουν μείνει την ιστορία, όπως έμειναν όλες οι συναυλίες της δεκαετίας του’80. Η βραχνή φωνή του Αρχηγού, ο ήχος του μπάσου σε πρώτο πλάνο, οι μοναδικές μελωδικές γραμμές των Motorhead, υπογράφουν ένα πολύ καλό Live που ποτέ δεν εισέπραξε την αυτό που του άξιζε. Οι Motorhead έχουν κυκλοφορήσει πολλά live άλμπουμ και όλα έχουν ένα επίπεδο, το οποίο χαρακτηρίζεται τόσο από την ερμηνεία του Lemmy όσο και τη διάθεση των υπόλοιπων κι αυτό συμβαίνει και με το Nö Sleep at All…..
 
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Έπρεπε να περάσουν 3 ολόκληρα χρόνια για να τερματιστεί η νομική διαμάχη τους με την GWR και να κυκλοφορήσουν το άλμπουμ 1916 (1991)   
TRIVIA


Στο ελληνικό αντίτυπο του βινύλιου υπήρχε κουπόνι για συμμετοχή σε “Super Διαγωνισμό» με 15 υπέρ τυχερούς που θα κληρωνόντουσαν από την εκπομπή μου στον Antenna με δώρα 1 παπί (σ.σ. μηχανάκι, όχι το ζωάκι),1 cd player, 1 walkman, 10 δίσκους από την  F, Records και μια ετήσια συνδρομή στο περιοδικό Metal Hammer.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

21/9/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. ο ηχος της μερας που ημουν παρων στο Σπορτιγκ ειναι μακραν ο χειροτερος live ηχος που εχω υπαρξει ποτε μαρτυρας . Τελειως ακαταλληλος χωρος .Αν θυμαμαι καλα στο ιδιο χωρο αρκετα χρονια μετα ακουσα τον Steve Vai , με καλυτερο ηχο αλλα παλι οχι αρκετα καλο .

    Αυτοι που κερδισαν την συνδρομη metal hammer ηταν τυχεροι η ατυχοι αραγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το 10ο δωρο ηταν εινα βινυλιο απο την FM Records αξιας 9.000 δραχμων (!!!!)
    Καλα τι βινυλιο ηταν αυτο ??? Τα βινυλια τοτε αντε να κοστιζαν απο 900 εως 1100 δραχμες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε συ Βλάχο. Όχι ένα βινύλιο αξίας 9000 αλλά βινύλια αξίας 9000 κάτοχο άσχετοι μερικοι

      Διαγραφή