LYNYRD SKYNYRD “SATURDAY NIGHT SPECIAL” : ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ RONNIE VAN ZANT ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗ


To “Saturday Night Special” είναι το εναρκτήριο τραγούδι στον τρίτο δίσκο των Lynyrd Skynyrd, με τίτλο Nuthin' Fancy, σε παραγωγή του Al Kooper, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Μάρτιο 1975.
Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθησαν τον Ιανουάριο στην Ατλάντα, με εξαίρεση το προαναφερθέν τραγούδι, το οποίο γράφτηκε και ηχογραφήθηκε μερικούς μήνες νωρίτερα, το καλοκαίρι του 1974.
Ευρισκόμενοι σε περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες οι Skynyrd, όταν ο κιθαρίστας EdKing έπαιξε το riff στον τραγουδιστή Ronnie Van Zant. Ο τελευταίος έντυσε την μουσική του King με στίχους
που πραγματεύονταν το ζήτημα του ελέγχου των όπλων και την οπλοκατοχή με συχνό επακόλουθο την παρορμητική βία.
Ο όρος “ Saturday Night Special” αναφέρεται σε φθηνά όπλα που χρησιμοποιούνται σε φτωχογειτονιές. Είναι συνήθως μικρά, μικρού διαμετρήματος και συχνά αναξιόπιστα ή ανακριβή, λόγω της κατασκευής τους από κακής ποιότητος μέταλλο.

Τα συγκεκριμένα όπλα ήταν διαθέσιμα στην μαύρη αγορά την δεκαετία 1970, με τιμή απόκτησης τα 20 δολλάρια.
Ο Van Zant παρουσιάζει τρία διαφορετικά παραδείγματα στους στίχους του: α) άνδρας, ευρισκόμενος στο κρεββάτι γυμνός με γυναίκα, πυροβολείται από εισβολέα (κατά την γνώμη του γράφοντος ο απατημένος σύζυγος), πριν προλάβει να φορέσει το παντελόνι του, β) χαρτοπαίκτης σε παιγνίδι πόκερ πυροβολεί τον φίλο του, νομίζοντας ότι τον κλέβει και γ) κάποιος μεθυσμένος  αυτοπυροβολείται.
Συμπεραίνει ο Van Zant ότι τα όπλα δεν είναι για καλό, αλλά σκοτώνουν (“So ain't good for nothin'
But put a man six a-feet in a hole”) και διερωτάται “γιατί δεν τα πετούμε στον βυθό της θάλασσας, πριν κάποιος γεροξεκούτης/βλαξ θελήσει να πυροβολήσει εσένα ή εμένα.”
“So why don't we dump 'em people
 To the bottom of the sea
 Before some old fool come around here
 And wanna shoot either you or me”


Συμφώνως προς τον Gary Rossington, το μοναδικό αυθεντικό μέλος των Skynyrd εν ζωή, ο Van Zant μετέφερε ένα δυνατό μήνυμα με τους στίχους του. Τα συγκεκριμένα φθηνά όπλα δεν ήταν αξιόπιστα για κυνήγι ή οτιδήποτε άλλο, ήταν κατασκευασμένα για να σκοτώνουν ανθρώπους και ήταν πολύ εύκολη η απόκτησή τους. Οι ίδιοι προέρχονται από την δυτική πλευρά της Jacksonville, όπου δρούσαν πολλοί κακοί άνθρωποι. Οι πυροβολισμοί ή οι θάνατοι από πυροβολισμό ήταν στην εβδομαδιαία διάταξη.
Ο σημερινός τραγουδιστής και αδελφός του Ronnie, John Van Zant, αναφέρει το τραγούδι ως ένα από τα καλύτερα της μπάντας καθώς επίσης προφητικό και ποιητικό συνάμα.
“Ο Ronnie ήταν ποιητής για τους κοινούς ανθρώπους", λέει ο Johnny. "Ο Θεός τού έδωσε ένα δώρο για να κηρύξει στους ανθρώπους. Οι άνθρωποι άκουγαν. Και αυτό που είπε σε αυτό το τραγούδι, η πρόβλεψή του ήταν σωστή. Κάθε φορά που τραγουδάω το “Saturday Night Special”, αισθάνομαι την δύναμη σε αυτά τα λόγια που έγραψε ο Ronnie. Υπάρχουν πάρα πολλά όπλα στην Αμερική. Ο αδερφός μου ήξερε για τι μιλούσε. Και νομίζω ότι είναι πιο σχετικό τώρα από όταν το έγραψε ο Ronnie. Όταν ήμουν παιδί, μεγαλώνοντας, είχαμε πάντα όπλα γύρω από το σπίτι μας. Η οικογένειά μου, ήμασταν κυνηγοί. Αλλά τα πιστόλια με τρομάζουν γιατί ξέρω ότι υπάρχει μόνο ένα πράγμα για το οποίο θα χρησιμοποιηθούν.”


Το τραγούδι ηχογραφήθηκε σε διάστημα μίας ημέρας στην Doraville της Georgia, σε κενή ημερομηνία κατά την διάρκεια της περιοδείας, με ελάχιστες βελτιώσεις/προσθήκες (overdubs) στις κιθάρες και τα φωνητικά. Υπό την πίεση της εταιρείας τους, η οποία επιθυμούσε να εξαργυρώσει την επιτυχία του “Sweet Home Alabama” (στα 10 πρώτα το καλοκαίρι του 1974), το τραγούδι ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, ώστε να συμπεριληφθεί στην μουσική επένδυση της ταινίας “The Longest Yard” (Αύγουστος 1974) με πρωταγωνιστή τον Burt Reynolds.
Ήταν η πρώτη ηχογράφησις του νεοφερμένου, στην θέση του Bob Burns, ντράμερ Artimus Pyle με το συγκρότημα, ο οποίος συνέβαλε κι εκείνος στο ηχητικό αποτέλεσμα “χτυπώντας τα τύμπανα όσο πιο δυνατά μπορούσα.” Ο ίδιος εξήρε τόσο την καλή δουλειά των τριών κιθαριστών, καθώς επίσης τούς στίχους, την ερμηνεία και δυναμική του χαρισματικού Ronnie Van Zant.
Κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο τον Μάιο 1975, σκαρφαλώνοντας στο #27. Στον όμορο Καναδά έφθασε στο #63.

TRIVIA
• Ο Ronnie Van Zant υπερθέματιζε μέσω των στίχων για μεγαλύτερο έλεγχο των παράνομων πιστολιών/περιστρὀφων. Δεν ήταν, όμως, ο ίδιος ενάντια στην οπλοκατοχή, όντας κάτοχος πιστολιού, με το οποίο κυνηγούσε λαγούς και σκίουρους στην ευρύτερη περιοχή της γενέτειράς τους.
• Έχει διασκευασθεί από τους Great White (Recover 2002), Tesla (Real to Reel, Vol. 2 2007), το συγκρότημα McBride & the Ride στον δίσκο Skynyrd Frynds (1994), όπου καλλιτέχνες της μουσικής κάντρυ διασκεύασαν τραγούδια των Skynyrd και από τους χεβυμεταλλάδες Αμερικανούς Armored Saint (Raising Fear 1987).
• Έχει συμπεριληφθεί στην μουσική επένδυση κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών καθώς και σε βιντεοπαιγνίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ 602 

11/9/121

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου