HANOI ROCKS- ALL THOSE WASTED YEARS: ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΣΚΕΠΤΕΣΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ ΔΕΝ....


Το All Those Wasted Years (1984) των Φιλανδών Hanoi Rocks, δεν διαθέτει τίποτε από αυτά που …περισσεύουν στα hard/heavy live άλμπουμ: Σόλο και έντονη συμμετοχή του κόσμου με φωνές. Διαθέτει μόνο ένα στοιχείο υπάρχει που ξεχωρίζει με το πρώτο άκουσμα: μια ατελείωτη ενέργεια!
Το διπλό βινύλιο του All Those Waisted Years (μονό cd) ηχογραφήθηκε το Δεκέμβριο του  1983 στο Marquee club, με τη σύνθεση του συγκροτήματος να είναι Michael Monroe τραγούδι/σαξόφωνο, Andy McCoy και Nasty Suicide κιθάρες, Sam Yaffa μπάσο και Razzle ντραμς, ότι καλύτερο πέρασε από την καριέρα τους.
Ακούγοντας τα 18 κομμάτια του, εύκολα καταλαβαίνεις ότι οι Guns’n’Roses ήταν fans τους. Κι αν ο Axel δεν επηρεάστηκε ερμηνευτικά από τον Michael Monroe (πραγματικό όνομα Matti Fagerholm), επηρεάστηκε σκηνικά και κινητικά. Όσο για τους Slash, Duff και Izzy πρέπει να είχαν ακούσει όλους τους δίσκους τους και να ήταν φανατικοί fans τους. Όλη την αλητεία και τη βρωμιά των Φιλανδών, τη βρίσκεις εύκολα στο Apetite for Destruction και Guns’n’Lies. Πολύ εύκολα!  
Σίγουρα το rock των Hanoi Rocks δεν είναι ο ήχος μου, όμως τραγούδια σαν τα  “Tragedy” και “Don’t never leave me” δεν γράφονται κάθε ημέρα. Ειδικά το δεύτερο είναι ένα από τα μελωδικότερα τραγούδια που έχω ακούσει και πάντα απορούσα πως δεν έγινε επιτυχία στη χώρα μας. Γενικά οι Hanoi Rocks είναι γνωστοί μόνο σαν όνομα κι όχι σαν τραγούδια! Δίπλα σε αυτά τα δύο, ξεχωρίζουν και τα "Back to Mystery City", “ 11th Street Kids”, "Motorvatin" και "Taxi Driver" και οι καλές διασκευές των «Under My Wheels" (Alice Cooper), "I Feel Alright" (Stooges) και το "Train Kept A-Rollin" που το μάθαμε από τις εκτελέσεις των Yardbirds και Aerosmith. Η φοβερή ενέργεια τους καταφέρνει και δραπετεύει από τη σκηνή του Marquee και αποτυπώνεται στο βινύλιο. Κι αυτό γιατί οι Φιλανδοί δεν ήταν απλά ένα καλό glam συγκρότημα, αλλά κάτι πολύ καλύτερο, έχοντας τις ρίζες τους στο punk και σε συγκροτήματα όπως Stooges και Ramones.


Ακούγοντας για άλλη μια φορά το All Those Wasted Years,  σκέπτομαι θα υπήρχαν οι Guns’n’Roses αν δεν υπήρχαν συγκροτήματα σαν τους Hanoi Rocks. Αναπάντητη ερώτηση!  
TRIVIA
Ένα σχεδόν χρόνο μετά την ηχογράφησή του, σκοτώθηκε ο Razzle στο γνωστό αυτοκινητιστικό δυστύχημα με την De Tomaso Pantera του Vince Neil. Απώλεια που αποδείχτηκε βαρύτατη και το συγκρότημα διαλύθηκε λίγο αργότερα.
Η ίδια συναυλία βιντεοσκοπήθηκε και κυκλοφόρησε σε VHS

.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

14/9/21

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου