Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ THE DARK SIDE OF THE MOON ΤΩΝ PINK FLOYD


Το The Dark Side of the moon διαθέτει ένα από τα καλύτερα εξώφυλλα στην ιστορία της μουσικής, που (ευτυχώς) συνδιάστηκε με ένα εξαιρετικό μουσικό περιεχόμενο! Την επιμέλεια του, ανέλαβε η Hipgnosis η οποία στο εγγύς παρελθόν είχε επιμεληθεί αρκετά από τα εξώφυλλα των Pink Floyd με τον George Hardie να είναι ο υπεύθυνος. Η αλήθεια είναι ότι η δισκογραφική εταιρεία τους EMI, δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένη από τα εξώφυλλα αφού δεν εμφανιζόντουσαν τα πρόσωπα τους (βασικό εμπορικό στοιχείο της εποχής) αλλά μια αγελάδα στο Atom Heart Mother και μια ψυχεδελική φωτογραφία στο Obscured by Clouds. Εικόνες που απείχαν πολύ από τα παραδοσιακά εξώφυλλα της εποχής. Τα δύο μυαλά που κινούσαν τις τύχες της Hipgnosis, οι Storm Thorgerson και Aubrey Powell, αποφάσισαν για μια ακόμα φορά να αγνοήσουν τις παραδοσιακές αξίες και να προχωρήσουν σε ένα διαφορετικό εξώφυλλο, βασισμένοι στις οδηγίες που τους έδωσε ο οργανίστας του συγκροτήματος Richard Wright, για "πιο έξυπνο, πιο προσεγμένο - πιο ξεχωριστό εξώφυλλο. Το πρίσμα με τη διάχυση του φωτός που τελικά παρουσιάστηκε, ήταν εμπνευσμένο από μια φωτογραφία που είχε βρει ο Thorgerson σε ένα βιβλίο φωτογραφίας.


Την τελική διαμόρφωση ανέλαβε ο George Hardie, με τη Hipgnosis να παρουσιάζει στο συγκρότημα κι όχι στην εταιρεία, 7 διαφορετικές εκδοχές αλλά και τα 4 μέλη κατέληξαν σε αυτήν με το πρίσμα που τελικά τυπώθηκε. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, ο σχεδιασμός αντιπροσωπεύει τρία στοιχεία: τον σκηνικό φωτισμό της μπάντας, τους στίχους του άλμπουμ αλλά και το αίτημα του Wright για ένα «απλό και τολμηρό» σχέδιο. Επειδή το εξώφυλλο ήταν διπλό (σ.σ. ο δίσκος μονός), το εσώφυλλο παρουσίασε μια οπτική αναπαράσταση του ήχου των καρδιακών παλμών που το ηχητικό χρησιμοποιήθηκε στο άλμπουμ ενώ στο οπισθόφυλλο υπάρχει, μετά από πρόταση του Waters, ένα ανεστραμμένο πρίσμα που συρρικνώνει τη διάχυση σε μια και μοναδική ακτίνα φωτός. Μέσα στο εσώφυλλο υπήρχαν δύο αφίσες και δύο αυτοκόλλητα με θέμα την πυραμίδα. Η μία αφίσα είχε φωτογραφία του συγκροτήματος σε συναυλία, επικαλυμμένες με διάσπαρτα γράμματα για να σχηματίσουν Pink Floyd και η άλλη μια υπέρυθρη φωτογραφία των Πυραμίδων της Γκίζας, που δημιουργήθηκε από τους Powell και Thorgerson. Για πρώτη φορά το συγκρότημα ήταν τόσο σίγουρο για την ποιότητα των στίχων του Waters που τους εκτύπωσε στο εσώφυλλο!


Το άλμπουμ κυκλοφόρησε με διπλό εξώφυλλο και στην ελληνική αγορά αλλά χωρίς την αφίσα και την υπέρυθρη φωτογραφία της Πυραμίδας.
 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

14/9/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου