ΕΝΑ CHART ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΛΑΙΝΕ ΟΙ...ΡΕΓΓΕΣ


Την εμφάνισή του στο επίσημο ελληνικό chart έκανε το νέο άλμπουμ των Iron Maiden “Senjutsu”. Το άλμπουμ ΔΕΝ μπήκε στο Νο.1, αλλά στο…ταπεινό Νο.17! Για την ιστορία στο κοινό με ελληνικά και ξένα άλμπουμ επίσημο chart του IFPI,
το “Black Album” των Metallica βρίσκεται στο No 18, ενώ στο No1 βρίσκεται το…..“Back In Black” των AC/DC. Βέβαια έχει μια σοβαρή δικαιολογία η χαμηλή θέση του “Senjutsu” κι αυτή είναι ότι αρκετοί αγοραστές προτίμησαν να το παραγγείλουν κατ’ ευθείαν από το εξωτερικό κι έτσι οι πωλήσεις τους δεν προσμετρώνται στις ελληνικές, αλλά…στις χώρες από όπου το παρήγγειλαν. Και δεν είναι μόνο αυτό! Ορισμένα καταστήματα δεν προμηθεύονται δίσκους από τις (όσες υπάρχουν) ελληνικές αντιπροσωπείες αλλά από αποθήκες του εξωτερικού. Κι αυτό συμβαίνει και για οικονομικούς λόγους αλλά και ταχύτητας!!! Αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν θα την κρίνω, απλά τον αναφέρω. Μετά την κρίση του 2012, οι ξένοι προμηθευτές ζητούν ή ζητούσαν (δεν ξέρω αν έχει αλλάξει) να πληρώνονται άμεσα για την αποστολή προϊόντος, κάτι το οποίο δημιουργεί θέμα στις εδώ αντιπροσωπείες. Το  ελληνικό chart αποτελείται από 75(!!!) θέσεις, σίγουρα περισσότερες από τα καταστήματα φυσικών προϊόντων σε όλη τη χώρα και τα περισσότερα άλμπουμ, ελληνικά και ξένα είναι παλαιά. Μερικά πολύ παλιά, σε σημείο που απορείς που το Piano Man του Billy Joel που ήταν το 2ο άλμπουμ, που είχε κυκλοφορήσει το 1973, να βρίσκεται στη θέση Νο8!!! Ούτε στην Αμερική να είμαστε. Εδώ να σημειώσω ότι το Piano Man ΔΕΝ είχε κυκλοφορήσει ελληνικό στην εποχή του και όσες κόπιες ήλθαν στην ελληνική αγορά, ήταν εισαγωγής (κι αυτές ελάχιστες). Τώρα πως στο 2021 βρέθηκε στο Νο8 του ελληνικού chart, ένας Θεός το ξέρει!!!! Πάντως το πρώτο άλμπουμ των Pearl Jam Ten βρίσκεται στοΝο5, το Thriller του Michael Jackson στο Νο14 και το Bat out of Hell του Meat Loaf στο Νο 16!!!! Να σας πω ότι ούτε στην εποχή που πρωτοκυκλοφόρησε το Bat out of Hell δεν είχε πουλήσει. Τώρα που ξανά κυττάζω προσεκτικότερα τους τίτλους, σχεδόν ΟΛΟΙ τους ξένου ρεπερτορίου είναι…αρχαίοι! Mπείτε εδώ να το δείτε.  
Το chart είναι ένα πολύτιμο εργαλείο του marketing για να βοηθήσει ακόμα περισσότερο τις πωλήσεις αλλά αυτό που βλέπω δημοσιευμένο ξεπερνά κάθε φαντασία. Φαντάζομαι την έκπληξη του Billy Joel αν μάθαινε ότι το άλμπουμ του Piano Man του 1973 βρίσκεται στοΝο8 του ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ελληνικού chart.
Πριν κλείσω, να σας πω ότι το παραπάνω chart βγαίνει βάσει φυσικών πωλήσεων και από ότι ξέρω η ΙFPI δεν ελέγχει τα στοιχεία που λαμβάνει από τις δισκογραφικές αντιπροσωπείες. Με ιδιαίτερη χαρά και σεβασμό θα ήθελα τόσο από την IFPI όσο κι από τις δισκογραφικές εταιρείες μια παρέμβαση και κυρίως μια εξήγηση.

24/9/21
 
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Ελα ρε Αλεξ...ποτε συνηπηρχαν οι λεξεις ελληνικα + charts? Και απορω πως τα θυμηθηκες και εκατσες να τα δεις. Παντως εδω που τα λεμε τα δικα μας ειναι πολυ καλυτερα απο τα αμερικανικα στο θεμα ποιοτητας. Και με το παραπανω. Αυτη τη βδομαδα οι αμερικανοι εχουν στα 10 πρωτα το ομωνυμο των Metallica και στα 100 πρωτα απο ροκ μονο το Back in Black στο 60κατι, ενω εμεις το εχουμε στο Ν.1 . Σε παρακαλω. Και Billy Joel στα 10 πρωτα, και Tom Petty και το Greatest του Henley. Τι λες τωρα !! Ποσα φυσικα αντιτυπα να πουλησε το Greatest του Henley στην Ελλαδα? 6? 7? Εκει πρεπει να εστιασεις...και να τους παρεις συνεντυξη ποιοι ειναι αυτοι που αγοραζουν καινουρια (γιατι τα τσαρτς αφορουν πωλησεις σε νεα προιοντα) τα αλμπουμ αυτα.
    Οσο αφορα τους Maiden παλι παραπονα εχεις? Και σε Αμερικη και στην Ελλαδα στο ιδιο νουμερο μπηκαν, στο 17. Δευτερη βδομαδα τους πηρε η κατηφορα. Ποιους Maiden? Τι μου λες τωρα? Εδω ο Drake στην Αμερικη εχει 21 τραγουδια απο τα 26 του δισκου στα 100 πρωτα, τα 9 στα 10 πρωτα. Ποια charts μου λες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή