CURVED AIR – AΙR CONDITIONING: Ο ΠΡΩΤΟΣ ROCK PICTURE ΔΙΣΚΟΣ

Οι Curved Air ήταν ιδιαίτερο συγκρότημα. Ακόμα και στις αρχές της δεκαετίας των 70’s, όταν το να είσαι ιδιαίτερος ήταν ο κανόνας, ήταν ένα συγκρότημα που κατά κάποιον τρόπο ξεχώριζε από τα υπόλοιπα. Κατ’ αρχήν ήταν σπάνιο για μια prog μπάντα εκείνη την εποχή να έχει γυναίκα τραγουδίστρια, ακόμη κι αν μιλάμε για την αξεπέραστη Sonja Kristina. Επίσης ο Darryl Way (βιολί/φωνητικά) και ο Francis Monkman (κιθάρα/κήμπορντς) συνδύαζαν τον ήχο της West Coast of America και  του Jimi Hendrix, με την αγάπη τους για την σύγχρονη κλασική μουσική σκηνή.

Η ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ

Στις αρχές  των 70’s το συγκρότημα ζούσε σε ένα διαμέρισμα στο Hampstead, στο βορειοδυτικό Λονδίνο [87 Redington Road].  Στο συγκεκριμένο κτίριο μπορούσες να συναντήσεις το καστ του Hair, αλλά και μέλη των: Led Zeppelin, Hot Chocolate, Stone The Crows, America και τον  Roy Harper. Με τον εξοπλισμό τους φορτωμένο σε ένα βαν, όργωναν τη Μ. Βρετανία, παίζοντας σε όποιο κλαμπ μπορούσαν. Παράλληλα δούλευαν τις συνθέσεις του πρώτου τους album. To 1970 βρίσκει τους Curved Air να ανήκουν στο δυναμικό της Warner Bros, μέσω της Lymark Productions μιας εταιρίας που ανήκε στον μάνατζέρ τους Mark Hanau. Σύντομα ξεκινούν, στα Island Studios , την ηχογράφηση του υλικού για το πρώτο τους album Air Conditioning. To studio ήταν τεράστιο και η Sonja τραγουδούσε σε μια υπερυψωμένη σκηνή, που απείχε μόλις ένα μέτρο από το ταβάνι. Τόσο  το συγκρότημα, όσο και ο παραγωγός τους Mark Edwards ήταν άπειροι, αλλά είχαν εξαιρετική χημεία μεταξύ τους και μπόρεσαν να αποτυπώσουν στις συνθέσεις τόσο τη δυναμική όσο και τη φρεσκάδα των Curved Air. Έτσι κατάφεραν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, όπως ο τραυματισμός του μπασίστα Rob Martin που ανάγκασε τον Monkman να αναλάβει και το μπάσο κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης.


ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Το “Air conditioning” ξεκινά ιδιόρρυθμα με τα ντραμς του Florian Pilkington-Miksa στο «It Happened Today», σε ένα ασυνήθιστο μοτίβο που στη συνέχεια χρωματίζεται από το πιάνο και τον μπλουζ ήχο της κιθάρας, αλλά και από τη φωνή της Sonja. Το συγκεκριμένο τραγούδι προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ Kristina και Monkman, καθώς και οι δύo υποστηρίζουν ότι έγραψαν τους στίχους, ενώ η Kristina συμφωνεί ότι η ιδέα για τον τίτλο ανήκει στον Monkman. Το 'Stretch'είναι ένα upbeat folk κομμάτι με τον ήχο του βιολιού να απέχει πολύ από το μοτίβο του κλασικού ήχου. Στο 'Screw'συναντάμε τις αρμονίες west coast folk αναμεμιγμένες με βιολί, έχοντας σαν μουσικό φόντο τον ήχο του mellotron. Το 'Blind Man' είναι ένα όμορφο, υποτιμημένο κομμάτι, στο οποίο η Kristina προσπαθεί να προσεγγίσει τον τρόπο ερμηνείας του Donovan από το «Hurdy Gurdy Man». Το 'Hide and Seek' είναι πολύπλοκο  και χαρακτηρίζεται από εναλλαγή συναισθημάτων. Αρχικά ακούγεται σαν lounge jazz, αλλά γρήγορα μετατρέπεται σε ένα σχιζοφρενικό κομμάτι με πολύ παραμορφωμένες κιθάρες. Η φωνή της Kristina είναι αιθέρια, αλλά και σκοτεινή. Οι στίχοι του περιγράφουν ένα μετα-αποκαλυπτικό σενάριο στο οποίο ένας μόνος επιζών αναζητά μάταια έναν άλλο ζωντανό άνθρωπο. Στο ίδιο κλίμα και το συντομότερο, αλλά εξίσου ιδιόμορφο 'Propositions'που ακολουθεί. Το “Vivaldi” ξεχωρίζει για τον μανιασμένο ήχο του βιολιού και τον παραμορφωμένο ήχο της κιθάρας. Στο τέλος του album ακούγεται και το «Vivaldi with cannons” το οποίο είναι ένα απόσπασμα του προηγούμενου κομματιού εμπλουτισμένο με μερικά παλιομοδίτικα sci-fi/φουτουριστικά synth. Το 'Rob One' είναι συμπαθητική instrumental μπαλάντα πολύ πιο ενδιαφέρουσα από το μάλλον κουραστικό 'Situations'.
Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ



Το artwork του album ανήκει στον Mark Hanau, που ήταν φωτογράφος και επαγγελματίας σχεδιαστής εξωφύλλων με τη λατρεία του Hanau για την Art Nouveau να είναι εμφανής στο εξώφυλλο του Air conditioning. Αρχικά σχεδίασε ένα τμήμα, στη συνέχεια το αντέγραψε χρησιμοποιώντας  μια κάμερα αντιγραφής 10 x 8 DeVere και μετά  το αναπαρήγαγε  16 φορές.  Η άλλη πλευρά σχεδιάστηκε με αερογράφο και έμοιαζε να ζωντανεύει όταν την παρατηρούσες χρησιμοποιώντας ένα στροβοσκοπικό φως. Καθώς αλλάζει η ταχύτητα του στροβοσκοπίου, οι διαφορετικοί δακτύλιοι σταματούν, ξεκινούν, περιστρέφονται δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα. Μια τεράστια μακέτα του άλμπουμ που περιστρεφόταν σε ένα γιγαντιαίο πικάπ  τοποθετήθηκε στο παράθυρο της Tower Records στο Kings Road του Chelsea. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν  τροχαία ατυχήματα και να απομακρυνθεί.  Επίσης χρησιμοποιήθηκε  ως φόντο σε εκπομπή του BBC2. O Hanau απέσπασε το βραβείο Special Award for Best Album Art of 1971, από το ΝΜΕ, για την καλλιτεχνική επιμέλεια του album. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι χρειάστηκε μόλις μια μέρα για να το σχεδιάσει. Όμως το στοιχείο που κάνει το Air conditioning ξεχωριστό είναι το ότι ήταν το πρώτο album που κυκλοφόρησε με τη μορφή picture disc. Ήταν μια ακόμη ιδέα του Hanau, ο οποίος δε δίστασε να το θέσει ως προϋπόθεση στην εταιρία για την κυκλοφορία του album , κάτι το οποίο δέχθηκε η Warner Bros. Στη συνέχεια ήρθε σε συμφωνία με εργοστάσιο στην Ολλανδία, που κατασκεύαζε pictures discs (μέχρι τότε τα χρησιμοποιούσαν κυρίως σε ευχετήριες κάρτες), ώστε τον Νοέμβριο του 1970 να κυκλοφορήσει με αυτή τη μορφή. Ένα άλλο βρετανικό ψυχεδελικό συγκρότημα, οι Saturnalia, ισχυρίστηκαν ότι αυτοί είναι το πρώτο ροκ συγκρότημα που κυκλοφόρησε picture disc, αλλά το άλμπουμ τους [Magical Love], του οποίου το artwork είχε επιμεληθεί πάλι ο Hanau, κυκλοφόρησε το 1973. Το πρόβλημα ήταν ότι η εικόνα είχε τυπωθεί κάτω από το βινύλιο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο στατικός ηλεκτρισμός και η ποιότητα του ήχου δεν ήταν τόσο καλή όσο στο μαύρο βινύλιο. Τυπώθηκαν 10.000 κομμάτια, ενώ αργότερα κυκλοφόρησε και σε συμβατική μορφή βινυλίου (Green label). Υπάρχει μια μικρή διαφορά που αφορά το τίτλο του album στις δυο εκδόσεις. Στο picture disc είναι Airconditioning, ενώ στην green label έκδοση είναι Air Conditioning.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Το Air conditioning έφτασε στο Νο8 των βρετανικών charts. Ένα μεγάλο περιστρεφόμενο αντίγραφο του εξωφύλλου πάνω στο οποίο έπεφτε στροβοσκοπικό φως ήταν αναπόσπαστο μέρος του live των Curved Air, καθώς αποτελούσε εντυπωσιακό ψυχεδελικό εφέ. Σήμερα, μισό αιώνα μετά την κυκλοφορία του, το Airconditioning εξακολουθεί να ξεχωρίζει , όπως ξεχώριζε στις προθήκες  και εντυπωσίαζε τους πελάτες των δισκάδικων του ΄70 με το επαναστατικό του artwork.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ


Οι δρόμοι του Hanau και των Curved Air σύντομα χώρισαν, μετά το τέλος της πρώτης περιοδείας του συγκροτήματος στις ΗΠΑ. Το συγκρότημα κυκλοφόρησεν δυο αξιόλογα albums: Second Album (1971) και Phantasmagoria (1972), πριν διαλύσουν το 1976. Το 2018 κυκλοφόρησε ειδική έκδοση του  Airconditioning που περιέχει 2 CD και 16σέλιδο booklet.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ

27/8/21

 Ο ΚΩΣΤΑΣ "Elton" ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ AIR CONDITIONING

Το Air Conditioning των Curved Air, ήταν το άλμπουμ που έκανε ευρύτερα γνωστούς τους υπέροχους μουσικούς που αποτελούσαν το συγκρότημα, όπως τον βιολιστή και τραγουδιστή Daryl Way αλλά και την καταπληκτική τραγουδίστρια της folk,  Sonja Kristina. Ο δίσκος ξεκινά μ’ ένα απ’ τα κομμάτια που τους καθιέρωσαν, το “It Happened Today”, όπου το βιολί του Way συνοδεύει τόσο απόλυτα την φωνή της Kristina σε σημείο που να μιλάμε για ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα στο είδος. Η πλευρά συνεχίζει εξ ίσου συναρπαστικά, ενώ τελειώνει με το ινστρουμένταλ “Vivaldi”, ένα κομμάτι που ο Daryl Way απογειώνει για μια ακόμα φορά, με το παίξιμό του και τους αυτοσχεδιασμούς του. Η δεύτερη πλευρά συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο περιλαμβάνοντας μερικές απ’ τις καλύτερες συνθέσεις τους, όπως το “Hide and Seek”, “Propositions” και “Situations”, με την φωνή της Sonja να μας ταξιδεύει στον υπέροχο κόσμο του Βρεταννικού progressive ήχου! Ένα άλμπουμ πραγματικό αριστούργημα που ακούγεται μέχρι σήμερα προκαλώντας το ίδιο δέος με την εποχή που πρωτοκυκλοφόρησε.

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου