“SEASONS IN THE SUN”: ΤΟ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΟΙ BEACH BOYS TO EKANE MEGA HIT O TERRY JACKS

 


Ο τραγουδιστής, τραγουδοποιός, παραγωγός δίσκων και δραστήριος περιβαλλοντολόγοςTerrence Ross Jacks εγεννήθη το 1944 στον Καναδά. Έγινε παγκοσμίως γνωστός ως σόλο καλλιτέχνης  από την μοναδική του επιτυχία ( #1 σε 14 χώρες) "Seasons in the Sun" το 1974. Στην γενέτειρά του, ακόμη έξι τραγούδια συμπεριελήφθησαν στα σαράντα πρώτα στους μικρούς δίσκους. Έμαθε κιθάρα και στα δεκαοχτώ σχημάτισε τους Chessmen, με τους οποίους κυκλοφόρησε επιτυχημένους δίσκους την διετία 1964-1966.
Η δεκαοκτάχρονη – και όμορφη - εν έτει 1966, Susan Pesklevits, με τακτικές παρουσίες, από την ηλικία των δεκαπέντε ετών,  σε μουσικές τηλεοπτικές εκπομπές, γνώρισε τον Terry Jacks, από τον οποίο ζήτησε να την συνοδεύει με την κιθάρα του στις εμφανίσεις της. Στους δύο προσετέθη ο κιθαρίστας  Craig McCaw, μέσω του τελευταίου ο περκασσιονίστας Satwant Singh και εγένοντο οι The Poppy Family featuring Susan Jacks, αφού ο Terry και η τραγουδίστρια είχαν γίνει ανδρόγυνο το 1967. Έκαναν επιτυχίες  στον Καναδά, αλλά ήταν η σύνθεση του Terry Jacks "Which Way You Goin' Billy?” (/#1 το 1969), με την οποία έγιναν γνωστοί σε Ηνωμένες (#2 στον κατάλογο Billboard), στο Ηνωμένο Βασίλειο (#7), στην Ιρλανδία (#1) και στην Νότιο Αφρική (#2). Ο μικρός δίσκος επώλησε πλέον των 3.500.000 αντιτύπων παγκοσμίως, ενώ απέφερε και βραβεία από την Δισκογραφική Βιομηχανία του Καναδά στο συγκρότημα και στον Jacks για την παραγωγή. Το τραγούδι διασκεύασαν τα αδέλφια Osmond (Donnie & Marie) το 1976. Στον επόμενο δίσκο συνέχισαν ως ντουέτο πλαισιωμένοι από μουσικούς των στούντιο. Στο απόγειο της δημοφιλίας τους ενεμφανίσθησαν στα επιτυχημένα τηλεοπτικά προγράμματα των Bobby Darin, Kenny Rogers και George Kirby.
Το 1972 το όνομα The Poppy Family απεσύρθη και το ζεύγος στράφηκε στις ηχογραφήσεις των προσωπικών τους δίσκων "I Thought of You Again" (Susan) και “Seasons in the Sun” (Terry) , αν και ο τελευταίος κυκλοφορούσε ήδη από το 1970 μικρούς δίσκους με το δικό του όνομα.
Πριν τις κυκλοφορίες των δύο δίσκων η Susan εγκατέλειψε τον γάμο της και ακολούθησε προσωπική καριέρα με επιτυχίες στο ενεργητικό της.Για την συνολική προσφορά της στην μουσική τιμήθηκε το 2010 από την πολιτεία της Βρεταννικής Κολούμπια με την εισαγωγή της στο BC Entertainment Hall of Fame.

“SEASONS IN THE SUN”

Ο Βέλγος τραγουδιστής/τραγουδοποιός/ηθοποιός σκηνοθέτης Jacques Brel συνέθεσε το τραγούδι "Le Moribond" (Ο ετοιμοθάνατος), το οποίο συμπεριέλαβε στον πέμπτο κατά σειρά ολοκληρωμένο δίσκο του “Νο. 5” (1961). Η απόδοσις των στίχων στην αγγλική με τίτλο “Seasons in the Sun” είναι έργο του  στενού  του φίλου, Αμερικάνου ποιητή/τραγουδιστή/ηθοποιού Rod McKuen.
Οι στίχοι αναφέρονται στα αποχαιρετιστήρια λόγια ενός ετοιμοθάνατου σε τέσσερις ανθρώπους: τον στενό του φίλο Emile, έναν φίλο ιερέα, έναν γνωστό του με το όνομα Antoine και την σύζυγό του.
Τον λυπεί το γεγονός ότι πεθαίνει την άνοιξη. Ζητά από τους τρεις άνδρες να παραμείνουν κοντά στην γυναίκα του και να αναλάβουν την φροντίδα της. Ενώ γνωρίζει την απιστία της γυναικός του με τον Antoine, εν τούτοις τους συγχωρεί. Ζητά να είναι χαρούμενοι, να διασκεδάσουν και να χορέψουν όταν τον οδηγήσουν στην τελευταία του κατοικία. Η πρώτη ηχογράφησις του τραγουδιού βασιζόμενη στην απόδοση τού  Rod McKuen έγινε από τους Kingston Trio το 1964. Συμφώνως προς τον Jacks, οι Beach Boys ζήτησαν την συνδρομή του ως παραγωγού για τις ηχογραφήσεις τους στο διάστημα τέλος Ιουλίου - αρχές Αυγούστου1970, όπου μεταξύ των τραγουδιών που ηχογράφησαν για τον επόμενο στούντιο δίσκο τους Surf’s Up (1971) ήταν και το “Seasons in the Sun”, το οποίο τελικώς απερρίφθη διότι ουδείς από το συγκρότημα έμεινε ικανοποιημένος  από το τελικό αποτέλεσμα.
Ο Jacks  ηχογράφησε την δική του έκδοση στο τέλος του 1973 αλλάζοντας τους στίχους, δίχως να πιστωθεί ο ίδιος, καθώς θεωρούσε τους αρχικούς, αλλά και την απόδοση στην αγγλική, πολύ μακάβριους. Η έμπνευση για την αλλαγή των στίχων προήλθε από στενό του φίλο που έπασχε από οξεία λευχαιμία και απέθανε μερικούς μήνες μετά.
Στην δική του απόδοση, η οποία αφιερώθηκε στον φίλο του, εμφανίζει τον ετοιμοθάνατο να αποχαιρετά τα αγαπημένα του πρόσωπα (παιδικό φίλο, πατέρα και την Michelle) αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα των πράξεων του καθώς πεθαίνει γαλήνια.
Κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο φθάνοντας στην κορυφή σε δεκατέσσερις χώρες, καταγράφοντας πωλήσεις άνω των 14 εκατομμυρίων αντιτύπων παγκοσμίως.



Συμπεριελήφθη στο πρώτο άλμπουμ του, Seasons in the Sun (1974), από τον οποίο έγιναν επιτυχία  στην γενέτειρα τα "Concrete Sea", "I'm Gonna Love You Too", και η διασκευή του στο "Rock 'N' Roll (I Gave You The Best Years Of My Life)" του Αυστραλού Kevin Johnson. Μία ακόμη διασκευή τραγουδιού τού Jacques Brel ("If You Go Away"), σε απόδοση Rod McKuen, έγινε επιτυχία και εκτός συνόρων (#8 Ηνωμένο Βασίλειο, #24 Γερμανία).
Ακολούθησε ένα ακόμη άλμπουμ το 1975 με τίτλο Y' Don't Fight the Sea, από όπου το τραγούδι "Christina" μπήκε στα πρώτα δέκα.
Ακολούθως ασχολήθηκε με την σύνθεση και παραγωγή δίσκων για άλλους καλλιτέχνες. Σταδιακά αποτραβήχτηκε από το προσκήνιο. Την επόμενη δεκαετία (80s) κυκλοφόρησε δύο ολοκληρωμένες δουλειές, απέκτησε μία θυγατέρα και ασχολήθηκε με το περιβαλλοντικό κίνημα, εστιάζοντας σε θέματα ρύπανσης στον Καναδά. Για τις δραστηριότητες και το έργο του για το περιβάλλον έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία, όπως εκείνο των Ηνωμένων Εθνών.

Η τελευταία κυκλοφορία του “...Starfish On the Beach” (2015) είναι συλλογή 40 τραγουδιών επιλεγμένων από τον ίδιο, με πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό.

TRIVIA:
• Η εφημερίδα Province Newspaper τον κατέταξε στον αριθμό 9, σε μια λίστα με τους 20 κορυφαίους διασκεδαστές της Βρετανικής Κολομβίας όλων των εποχών. Επίσης έχει συγκαταλεχθεί μεταξύ των 75 επιφανών πολιτών στο Δυτικό Βανκούβερ.
• Ο Kurt Cobain είχε δηλώσει ότι ήταν θαυμαστής του Jacks και το σαρανταπεντάρι “Seasons in the Sun” το πρώτο που αγόρασε ποτέ. Οι Nirvana το ηχογράφησαν το 1993. Συμπεριελήφθη στο box set “ With the Lights Out” (2004).
• Καλλιτέχνες/συγκροτήματα που έχουν ηχογραφήσει το “Seasons in the Sun” μεταξύ άλλων είναι οι Fortunes (μικρός δίσκος 1968), οι Pearls Before Swine (LP: City of Gold, 1971), η Νάνα Μούσχουρη, ο country τραγουδιστής Bobby Wright (#24, 1974) και οι Ιρλανδοί Westlife, #1 στους μικρούς δίσκους σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία το 1999.
• Σε δημοσκόπηση του CNN.com για το χειρότερο pop τραγούδι όλων των εποχών (2006), η διασκευή του Terry Jacks στο “Seasons in the Sun” κατέλαβε την πέμπτη θέση.


ΓΙΑΝΝΗΣ 602

31/7/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου