RUSH- “TOM SAWYER”: ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΡΟΒΑ ΚΙ ΕΝΑ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

 

Το Moving Pictures(1981) ήταν το 8ο άλμπουμ των Καναδών Rush που αναπάντεχα έβγαλε μια επιτυχία. Ήταν το τραγούδι “Tom Sawyer”που χρονικά διαρκούσε μόνο 4”34, χρόνος πολύ λίγος μπροστά στα 8΄λεπτα και 10λετπα κομμάτια που περιείχε η δισκογραφία τους..
Τη μουσική έγραψαν οι τρεις Rush και τους στίχους o Pye Dubois, συνεργάτης ενός άλλου καναδέζικου συγκροτήματος, των Max Webster. Συνθετικά, το τραγούδι δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια μιας πρόβας, με τον Peart να τους παρουσιάζει τους στίχους του Dubois με τίτλο "Louis the Lawyer" που τροποποίησαν, προσθέτοντας τη μουσική τους που ήταν αυτοσχεδιασμοί στο studio συνθεσάιζερ που προήλθε από τον Lee που πειραματιζόταν με ένα Oberheim OB-X  ενώ για μπάσο χρησιμοποιούσε του ένα Fender Jazz Bass που αγόρασε από ένα ενεχυροδανειστήριο. Το “Tom Sawyer” όπως εξελίχθηκε ο τίτλος του, έγινε από τα πλέον γνωστά τραγούδια τους κι ας μην σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία στα charts (Νο44 Αμερική).  Ο Peart δεν είχε μείνει ικανοποιημένος από το παίξιμό του, γιατί άλλο παίζει στο μέσο του τραγουδιού κι άλλο ρυθμό, κι αυτό συνέβη γιατί η ηχογράφηση έγινε εν μέσω αυτοσχεδιασμού. Άλλά κι ο Lifeson δεν έμεινε ικανοποιημένος από το παίξιμο και την ηχογράφηση της κιθάρας του που έγινε με εξωτερικά μικρόφωνα.


Πάντως το συγκρότημα είχε αμφιβολίες αν θα έπρεπε να το συμπεριλάβουν στο άλμπουμ και βέβαια ποτέ δεν πίστευαν ότι θα ήταν το πιο δημοφιλές του δίσκου!!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
10/7/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου